Hlavní obsah

Kondenzační kotel výrazně sníží spotřebu plynu

Právo, Karolína Černá

Topíte plynem? Zvolte kondenzační kotel. Proč? Protože oproti starým plynovým kotlům dokáže kondenzační kotel snížit spotřebu plynu až o 20 %. To přijde při rostoucích cenách plynu každému vhod. Jak to dokáže?

Foto: JUNKERS

Stacionární plynový kondenzační kotel nemusí stát jenom v technické místnosti, design ladí s pračkou v koupelně.

Článek

Úspor paliva dosáhne kotel právě kondenzací, při níž zužitkuje i tu část tepla, která u starších kotlů uniká do komína. Jak to funguje? Spaliny jsou plné vodních par dosahujících teploty až 180 °C. U kondenzačního kotle procházejí dodatečnou částí výměníku, v níž kondenzují a zužitkované teplo slouží k předehřevu vratné vody z ústředního topení (ÚT).

Foto: ATTACK

Nástěnný plynový kotel se zásobníkem a ohřevem TUV. Připojení kotle na komín 131 mm. Cena 33 680 Kč.

Hřát nás může i skutečnost, že kondenzační kotel je svým způsobem fungování šetrnější k životnímu prostředí než staré plynové kotle. Samozřejmě počáteční investice zanedbatelná není: podle typu kotle ve slevové akci počítejme s částkou od 35 000 Kč.

Využití kotle

Při nákupu konkrétního kotle si nechme poradit od odborníka, který vyhodnotí tepelné ztráty objektu a výkon kotle – důležitá je spodní hranice výkonu.

Provozujeme-li kondenzační kotel do 60 °C, funguje kondenzačně a dosahuje úspor. Kondenzační kotle totiž pracují s nižší teplotou vody v radiátorech, maximální účinnosti dosahují při teplotním spádu 55/35 °C, standardní je ale využití do spádu 80/60 °C.

Z uvedeného vyplývá, že kondenzační plynové kotle uplatníme v domácnostech s nízkoteplotními systémy, tj. v kombinaci s podlahovým vytápěním (tehdy výrobci slibují snížení spotřeby plynu až o 30 %), ale není to podmínkou.

Foto: VIESSMAN

Řez rodinným domem s plynovým kondenzačním kotlem a solárním systémem pro přípravu teplé vody. O vytápění v místnostech se stará podlahové topení a radiátory.

Kondenzační plynový kotel musí být vždy připojený k odpadu. Každou hodinu při své práci vyprodukuje kolem 1 dl kondenzátu/1 kW svého výkonu. To jsou u 20kW kotle 2 l kondenzátu.

Kondenzační kotel je výhodné zapojit do solárního systému pro ohřev vody, kdy nám sluneční energie zadarmo ročně ušetří až 60 % spotřeby energie pro přípravu teplé vody.

Foto: VIESSMAN

U nástěnného plynového kondenzačního kotle Vitodens oceníme schopnost ohřevu průtokové vody. Umístit ho můžeme nad kuchyňskou linku nebo do výklenku v koupelně. Cena kolem 40000 Kč podle výkonu.

Regulace teploty

K regulaci teploty používáme prostorové termostaty, které se připevňují na zeď a na nichž sledujeme teplotu v místnosti. Snadno nastavíme denní režim vytápění tak, abychom topili úsporně – termostaty nabízejí různé vytápěcí režimy pro dovolenou, večerní hodiny a čas, kdy je rodina mimo domov.

Snížení prostorové teploty v místnosti o 1 °C sníží naši spotřebu plynu až o 6 %.

Prostorový termostat můžeme kombinovat s ekvitermním regulátorem, který nastavuje teplotu topné vody podle venkovní teploty. Při propojení s daty z interiéru počítač vyvodí, jak moc a kdy je třeba topit.

Foto: JUNKERS

Prostorové a ekvitermní regulátory jsou určeny pro kotle s elektronickou řídicí jednotkou Bosch Heatronic. Regulátory s patentovaným algoritmem SolarInside lze vestavět přímo do kotle nebo umístit na zeď místnosti. Řídí topné systémy,

Kotel je možné řídit díky ovládacímu systému i přes internet – speciální rozhraní umožní práci kotle přes internet dokonce programovat.

Druhy kotlů

Kondenzační kotle mohou být buď stacionární, nebo závěsné. Stacionární kotel stojí na zemi v technické místnosti nebo v kotelně, hodí se pro vytápění rodinného domu.

Vytápí systémem bez čerpadla (velké dimenze trubek, velký objem vody v systému, otevřená expanzní nádoba). Oběh vody funguje samovolně její rozdílnou teplotou (tzv. samotížný kotel). Topnou vodu do radiátorů tedy nemusí rozvádět elektrická energie.

Foto: HERMANN

Digitální displej, na kterém se zobrazují hodnoty teplot topné vody, užitkové vody, poruchové stavy, přináší také informace o funkci, ve které se přístroj nachází.

Závěsný kotel kombinovaný zajišťuje vytápění i průtokový ohřev vody. Tato varianta je vhodnější pro malé rodiny v bytech. Kombinovaný závěsný kotel může mít i menší zásobník vody, který funguje jako zdroj teplé vody.

Takový kotel lze umístit do kuchyní, koupelen. Pro rodinný dům s vyššími nároky na spotřebu teplé vody je vhodný závěsný kotel kombinovaný s nepřímotopným bojlerem.

Jednou ročně kontrola nutná

Provést kontrolu spalinových cest jednou ročně je povinen každý majitel nemovitosti vytápěné plynovým kotlem. Zpráva o kontrole obsahuje jméno a příjmení kominíka i majitele objektu, dále nedostatky zjištěné a odstraněné na místě, nedostatky, jejichž odstranění bylo třeba odloženo. Nesmí chybět ani popis specifik čištěné spalinové cesty.

Foto: JUNKERS

Prostorové a ekvitermní regulátory jsou určeny pro kotle s elektronickou řídicí jednotkou Bosch Heatronic. Regulátory s patentovaným algoritmem

Běžná cena za kontrolu a čištění celé spalinové cesty začíná zhruba na 600 Kč. Liší se přitom podle regionu, záleží i na pracnosti. Kontrola i s případným čištěním trvá cca 45—60 minut. Ale někdy se protáhne i na několik hodin, než se povede spalinová cesta vyčistit nebo určit příčinu závady.

Účinnost kotle nad 100 %?

U klasických kotlů se nepočítá s využitím kondenzačního tepla, takže účinnost standardního kotle se pohybuje kolem 90 %. Je vypočtena z výhřevnosti paliva, nikoli ze spalného tepla, které zohledňuje únik nevyužité energie komínem ve formě vodní páry.

Aplikací tohoto postupu na kondenzační techniku vypočteme u kondenzačních kotlů účinnost blížící se 108 %. Osm procent navíc je dáno uvolněním kondenzačního tepla po kondenzaci vodní páry ze spalin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám