Hlavní obsah

Kompletní proměna bytu, jemuž dominuje onyx, začala původně jen úpravou koupelny

Novinky, nes

Práce architektů z brněnského ateliéru Senaa na proměně třípokojového bytu v nově postaveném bytovém domě začala zdánlivou maličkostí - výměnou malé vany v koupelně za větší. K tomu ovšem přidali nové kamenné obklady, další prvky do koupelny a nakonec je klient požádal, aby mu upravili celý byt.

Foto: David Korsa

Rekonstrukce začala původně proměnou koupelny. Do té - kromě jiného - přibyl podsvícený panel z onyxu.

Článek

Brněnští architekti Václav Navrátil a Jan Sedláček kladou při své práci důraz na používání kvalitních materiálů. Proto tradiční keramické obklady v koupelně doporučili nahradit velkoformátovými kamennými deskami.

Dominantu prostoru místnosti vytvořili z podsvíceného onyxu, který nejenomže hezky barevně ladí se zařízením místnosti, ale navíc uchvátí návštěvníka hned na první pohled.

Foto: David Korsa

Onyxový panel je přirozenou dominantou koupelny.

V koupelně kromě velké vany přibyl ještě sprchový kout a nechybí ani dvojice umyvadel označovaná někdy jako umývací místa „pro ni a pro něho”.

Foto: David Korsa

V koupelně je dvojice umyvadel, tzv. pro něho a pro ni.

Klient architektů nebyl obecně spokojen s úrovní nového bydlení, které si pořídil, a proto je požádal, aby se stejným přístupem proměnili i zbytek interiéru. Ti se nenechali dvakrát pobízet a ze standardního bytu vytvořili elegantní, moderně řešený domov, kde se nápaditým způsobem doplňují praktické detaily a kvalitní přírodní materiály.

Foto: David Korsa

Onyx z koupelny se pak objevuje znovu v kuchyni.

Foto: David Korsa

Architekti ponechali v celém bytě čisté kletované omítky.

Na tón a styl koupelny jasně navazuje nová podoba kuchyně, jejíž linku v bílém matném laku navrhli architekti na míru.

Pracovní plocha je z masivního dubového dřeva, jež doplňuje zadní panel z čirého skla. Lahůdkou pro potěchu oka je panel zasazený v horní části pracovního pultu. I ten je totiž z onyxu.

Foto: David Korsa

V celém bytě jsou nové kvalitní dřevěné podlahy, pouze v chodbě a koupelně je kamenná dlažba.

Foto: David Korsa

Na společenskou zónu navazuje prostorná lodžie.

Architekti upravili rovněž dispozici bytu. Vybourali některé příčky, vytvořili niku na vestavěnou skříň a také rozšířili vstup do obýváku propojeného s kuchyňským koutem.

Místo původních klasických pokojových dveří vsadili širší prosklené ze surové oceli. Ostatní dveře v bytě jsou řešeny jako bezfalcové, jejich obklady jsou zapuštěny do omítky.

Foto: David Korsa

Do společenského prostoru se nově vstupuje většími prosklenými dveřmi.

Vzhledem k názoru architektů, že jenom kvalitní materiály vytvářejí kvalitní domov, změnou prošly také povrchy stěn, stropů i podlahy.

V celém bytě jsou nově použity přírodní kletované omítky s viditelnou kresbou, místo původně developerem navrženého vinylu jsou všude kvalitní dřevěné podlahy, pouze v chodbě a v koupelně je na zemi přírodní kámen.

Foto: David Korsa

Prosklené dveře prostor příjemně odlehčily.

Co je co?
Kletovaná omítka - přírodní hlazená štuková omítka. Základem je jádro, na něž se natahuje ocelovým hladítkem vrstva štuku, a jenž se kletuje do hladka a zůstává finální povrchovou úpravou.
Foto: David Korsa

Uspořádání bytu

Jednou z posledních úprav, které architekti v bytě provedli, byla výměna klasických plechových radiátorů, jež před okny do lodžie nepůsobily právě dvakrát esteticky.

Na jejich místo proto nechali vytvořit dřevěnou lavici, do jejíchž útrob integrovali topné těleso.

Foto: David Korsa

Srovnání původní a nové podoby obývacího pokoje

Foto: David Korsa

Porovnání původní a nové podoby koupelny

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám