Hlavní obsah

Karčova vila v Turnově má interiéry sladěné s exteriérem

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centrální části Turnova, v místech s vilovou zástavbou, stojí zajímavá stavba. Nejspíš podle vlastního návrhu tu nechal vilu postavit Antonín Karč, který na začátku 20. století pracoval jako umělec opracovávající kov. Kromě kování navrhl pro svou vilu také nábytek. Především pak dubový, který byl stylově sladěn s celkovým secesním pojetím vily.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Libereckého kraje

Vila s adresou: 28. října čp. 618, Turnov

Článek

Karč, absolvent pražské Uměleckoprůmyslové a modelářské školy, který byl mimo jiné žákem sochaře Stanislava Suchardy, se natrvalo usadil v Turnově v roce 1908. Tady nejdřív působil jako profesor odborného kreslení na odborné škole, od počátku dvacátých let 20. století zastával funkci ředitele zdejší šperkařské školy.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Libereckého kraje

Stavba rozhodně nezapře efektní secesní motivy na fasádě.

Kromě umělecké činnosti se všestranný Karč mimo jiné věnoval dokumentaci pojizerské lidové architektury, byl velkým propagátorem turistiky a spolupracovníkem Národního muzea v Praze v oboru mineralogie.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Libereckého kraje

Fasádu zdobí rostlinné motivy.

V městském stavebním archivu se dochovaly plány vily ke stavebnímu povolení, podepsané turnovským stavitelem Antonínem Dědečkem z roku 1910. Tyto návrhy se ale od skutečné realizace, především v řešení fasád, dost liší.

Původní návrh počítal s výrazným uplatněním hrázděné konstrukce, od které však nakonec bylo zcela upuštěno.

Architekt si vyhrál s omítkami

Karčova vila je přízemním, částečně podsklepeným objektem obdélného půdorysu se střechami krytými pálenými taškami bobrovkami. Fasády s nízkou podezdívkou vyzděnou z kvádrů červeného pískovce mají dvě struktury omítek. Zatímco okrovou barvou natřená hladká omítka se uplatňuje předně v úrovni přízemí, hrubé omítky v šedavém odstínu jsou v úrovni podkroví.

Fasády zdobí štukový dekor s motivem rostlin, který obklopují rozverné postavičky. S těmi se lze setkat především kolem oken a na severním vstupním průčelí.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Libereckého kraje

Kované prvky jsou díky majitelově profesi opravdu zdařilé.

Na východní straně vily je nápisová deska s vročením výstavby vily „L. P. 1910“. Za pozornost stojí i dekorativní stříška chránící mírně vyvýšený vstup, vytvořená z kombinace kovu a skla a dekorované kovové truhlíky pod okny.

V interiéru přízemí schodišťovou halu obklopovaly ze západu dva průchozí pokoje. Na jižní straně půdorysu přízemí se nacházela kuchyně, u které byla i spíž a koupelna. Do podkroví byly umístěny čtyři pokoje.

Karčova vila je památkou zapsanou v rejstříku Ústředního seznamu kulturních památek ČR. Je zdařilým příkladem secesní architektury a svým provedením s řadou umělecko řemeslných prvků i detailů přesvědčivě poukazuje na činnost a záliby nadaného turnovského umělce.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám