Hlavní obsah
Autoři návrhu mysleli i na potřebu odpočinku a uvolnění zaměstnanců. Navrhli proto spoustu zákoutí, která lze využít k pracovním schůzkám, při kterých lze navodit uvolňující náladu. Foto: Kontra (11x)

Kancelářská budova překvapuje svou nečekanou útulností a uměleckým stylem

V živé obchodní čtvrti tureckého Istanbulu, Leventu, vyrostla na základech někdejší výšivkářské továrny kancelářská budova pro klienta designového studia Kontra. Dostala velmi přiléhavý název KolektifHouse. Designéři v ní originálním způsobem využili tradiční prvky používané v kancelářích, sídlo firmy navíc obohatili množstvím rysů, které navozují příjemné pocity a radost z pobytu v umělecky zařízeném prostředí.

Autoři návrhu mysleli i na potřebu odpočinku a uvolnění zaměstnanců. Navrhli proto spoustu zákoutí, která lze využít k pracovním schůzkám, při kterých lze navodit uvolňující náladu. Foto: Kontra (11x)
Kancelářská budova překvapuje svou nečekanou útulností a uměleckým stylem

Klientem designérů není žádná malá firma, a tak bylo třeba navrhnout celkem na 75 kanceláří, ovšem také prostory pro dalších 150 cestujících pracovníků. K tomu slouží především prostorné společenské místnosti a zóny povzbuzující svým zařízením a uspořádáním přátelskou atmosféru.

Do interiéru josu zakomponované i prvky živé přírody.

Foto: Kontra

Celé zařízení domu působí nezvyklým, zpočátku možná hodně pestrým, ale po chvíli hlavně útulným a uvolňujícím dojmem.

Foto: Kontra

Dům stojí v centru města, které má industriální minulost, duch těchto dob je v místě stále přítomný. Proto se designéři spolehli při tvorbě interiéru sídla firmy na kombinaci zvláštních, nebo méně obvyklých materiálů, jako jsou například šamotové cihly, železo, přiznaný beton nebo OSB desky. Ty pak samozřejmě doplnili i běžnějšími materiály, zvláště pak dřevem a sklem.

Výsledkem je prostředí, které zaskočí svou útulností, a především nečekaným prolnutím dvou zdánlivě nespojitelných směrů - industriálního a místy až etno stylu se zakomponováním uměleckých děl.

Srdcem domu a sídla společnosti je aula využitelná ke spoustě různých příložitostí a firemních akcí.

Foto: Kontra

Další z jednacích místností, v níž je obzvláště pěkně možné zaregistrovat jisté náznaky ethno stylu.

Foto: Kontra

Konkrétně ze šamotových cihel byly postaveny už zdi předchozí stavby, na jejíž základech nový objekt vyrostl, a tak je stačilo jen zachovat a zkompletovat z nich nové zdi s využitím spojovacích prvků ze železa.

Stěny jednotlivých kanceláří pak designéři ponechali záměrně prázdné, aby si je budoucí pracovníci mohli vyzdobit například obrazy přesně podle svého gusta, a tím přidat něco ze svého osobitého stylu do celku.

Designéři také terasu před domem zaplnili zelení, aby byl výhled z interiéru během práce zaměstnancům firmy příjemný.

Foto: Kontra

Firma má hned několik jednacích prostorů.

Foto: Kontra

Designéři rovněž mysleli na zeleň, která běžně v centrech měst představuje nedostatkový prvek. Zde jej zakomponovali přímo do kancelářských prostor a zároveň interiér domu propojili s dřevěnou terasou v exteriéru, která je rovněž osázena zelení.

Zazeleněnou terasu lze rovněž využít k menším firemním akcím.

Foto: Kontra

Pocit sounáležitosti a přítomnost v jednom společném domě pak podporují i šikmé stropy připomínající podkrovní místnosti. OSB desky využité jak ve společenských prostorách, tak například na toaletách, mají zase připomínat domy v Amsterdamu.

Některé zdi jsou postavené ze šamotových cihel. Autoři návrhu využili materiál, který zbyl na místě někdejší továrny.

Foto: Kontra

Jednou z nejvýraznějších místností domu je aula se sezením na dřevěných stupních, které připomínají lavice vysokoškolských poslucháren. V budově je celkem šest konferenčních místností, přičemž každá z nich je zařízena v trochu jiném stylu.

Přiznaný beton a OSB, to jsou jen některé méně běžné materiály používané v interiérech sídel firem.

Foto: Kontra

Jedním z výrazných rysů návrhu designu je bohatá skladba použitých materiálů.

Foto: Kontra

Dům nabízí celkem 2700 čtverečních metrů prostoru, v přízemí je to 1500, v mezaninu dalších 1200 metrů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků