Hlavní obsah

Je-li k vám domů nestíněnými okny vidět, je pravděpodobné, že se někdo dívá

Novinky, nes

O tom, že pořídit si jakékoli zastínění do oken má smysl, přesvědčuje nejnovější průzkum, v němž se Češi z celé republiky svěřovali - a s překvapivou ochotou - jak moc rádi nahlížejí do soukromí k sousedům. Sledují přitom vše, běžným chodem domácnosti počínaje, přes převlékání, hádky až po okamžiky nejvyšší intimity.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Co Češi nejčastěji u sousedů sledují.

Článek

Průzkum na téma Češi a voyerismus si v dubnu nechala prostřednictvím Českého národního panelu vypracovat společnost Climax, aby si potvrdila, jak moc potřebné jsou stínicí prvky do oken v České republice. V online dotazování ji Češi svou otevřeností až zaskočili. Se svými tajnými zálibami neměli žádný problém se svěřit.

Z výsledků průzkumu vyplývá, že častějšími skrytými pozorovateli jsou muži (40 procent z nich se dívá), méně častými pak ženy (divaček je mezi nimi jen 36 procent). To je první překvapení, jak podotýkají autoři průzkumu, neboť podle zavedeného klišé by zvědavé měly být hlavně ženy.

Nejzvídavějšími jsou zároveň mladí lidé ve věku od 18–29 let (49 procent se dívá), zatímco nejmenší zájem o dění v okolních domácnostech projevuje generace nejstarší, tj. lidé ve věku nad 60 let (jen 30 procent).

Sledování ve městech 

Předpokládatelně voyeurismus převažuje hlavně ve větších městech, kde je příležitostí k alespoň občasnému nahlédnutí do domácnosti druhých větší šance.

Zde také v průměru kouká do oken sousedům v průměru na 45 procent lidí. Není proto divu, že 15 procent dotázaných, kteří vědí o tom, že je sousedé sledují, si přesně kvůli tomu pořídilo nejrůznější druhy zastínění.

„Lidé si pořizují stínění stále častěji nejen kvůli ochraně před sluncem, ale i ochraně svého soukromí. Zejména lidé ve městech si uvědomují, že jim je vidět domů, a chtějí tomu předejít, což nám potvrdil i náš průzkum. Celých 69 % populace v našem dotazníku uvedlo, že používá stínicí techniku i mimo slunečné dny, aby chránili svoje soukromí,“ informuje Filip Šimara, obchodní ředitel společnosti Climax.

Právě kvůli snaze ochránit své soukromí si lidé často pořizují i okenní skla se zrcadlovým efektem.

„V podstatě se jedná o tzv. stopsolové sklo, což je sklo, které má vysokou schopnost světelného odrazu díky vrstvě z kovových prvků, kterou má aplikovanou na svém povrchu. Nicméně tento zrcadlící efekt dává uživatelům interiéru požadovanou optickou ochranu pouze za denního světla. Ve večerních hodinách s rozsvícením světel se totiž zrcadlící efekt obrací a do interiéru je vidět daleko lépe a nastává úplná ztráta soukromí,“ upozorňuje Pavel Kašpar ze společnosti Vekra.

Co lidé u sousedů sledují

Nejčastějším děním, které lidé u sousedů sledují, je běžný domácí život, jako je třeba vaření nebo úklid (ve 32 procentech případů), skoro pětina dotázaných se přiznala k zálibě sledovat sousedy při převlékání a osobní hygieně (19 procent), zajímavé jsou ale také rodinné hádky (ty sleduje 18 procent).

Šest procent respondentů průzkumu pak otevřeně přiznalo, že do cizích oken nahlížejí proto, aby sledovali lidi za nimi při sexu.

Nejmenší soukromí mají lidé v Praze

Zjednodušeně řečeno, s hustotou obyvatel v obci se zvyšuje pravděpodobnost, že budete někým ze sousedství sledováni.

Autoři průzkumu vypočítali, že jen v Praze je přibližně půl milionu voyerů (sledování sousedů zde přiznalo 43 procent respondentů), kteří si z celé republiky nejčastěji potrpí na sledování hádek a sexu. Speciálně tyto dvě aktivity pak nejméně zajímají obyvatele severní Moravy a Slezska.

Anketa

Sledujete také potají své sousedy?
Ano, docela často
4,2 %
Občas ano
6,9 %
Spíše ne
12,5 %
Ne, nezajímá mě, co se u druhých děje
76,4 %
Celkem hlasovalo 144 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám