Hlavní obsah

Jak vypadají háčkované Vánoce

Novinky, Jana Nesvadbová

Máte-li rádi nevšední vánoční výzdobu a ruční práce patří mezi vaše záliby, může vám být na příští Vánoce inspirací výzdoba naší čtenářky, paní Hanky z Liberce. Ta si vánoční stromek vyzdobila háčkovanými ozdobami.

Foto: Archiv čtenářky

Čtenářka Hanka se letos rozhodla vyzkoušet svůj vánoční stromek ozdobit vlastnoručně uháčkovanými ozdobami.

Článek

„Vždycky jsem měla ráda ruční práce, mám to naučené od maminky. Kdyby ještě žila, tak by se divila, co všechno se dá háčkovat, nejen dečky,” píše úvodem Hanka.

Čtenářka navštěvovala 10 let univerzitu třetího věku, a když vyčerpala všechny předměty, které ji zajímaly, rozhodla se vrátit k ručním pracím. Vyráběla nejprve klasiku. Šály, svetry, pak tašky.

Foto: Archiv čtenářky

U čtenářky na stromečku mají letos premiéru vlastnoručně háčkované ozdoby.

Foto: Archiv čtenářky

Každou z ozdob je třeba po dohotovení mírně naškrobit.

Další inspiraci začala hledat na internetu a uspěla. Objevila tam tipy na spoustu jiných háčkovaných věcí, například na hračky pro děti, a v neposlední řadě i na vánoční ozdoby. Ty se rozhodla vyrobit letos poprvé.

„Sama jsem se divila, že se podařily a na stromku vypadají dobře. Ploché ozdoby (srdce, vločky, kytičky) napínám na polystyrenovou desku. Zvonečky natahuji a špendlím na polystyrenové zvonky, ty kupuji v galanterii. A kouličky háčkuji na nafukovací balónky, podle toho, jak chci kouličku velkou, tak balónek nafouknu. Naškrobím tekutým škrobem a když ozdoba uschne, balónek píchnu a vyndám,” prozrazuje svůj výrobní postup.

Foto: Archiv čtenářky

Andělíčka si Hanka vymyslela sama. Je sešit ze tří částí.

Foto: Archiv čtenářky

Kouličky se háčkují na nafouknutých míčcích.

Nepříliš trpělivé zájemce ovšem Hanka ihned varuje. „Je to piplačka, ale příjemná a výsledek je hezký. Andílky jsem si vymyslela (je ze třech dílů), taky se háčkované komponenty škrobí, pak je sešiji a doplním třeba hvězdičkou nebo sněhovou vločkou,” uzavírá čtenářka.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám