Hlavní obsah

Jak a proč se změní energetické štítky domácích spotřebičů

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V příštích letech by se mělo změnit značení domácích spotřebičů týkající se jejich energetické spotřeby. Současné štítky, na nichž kvůli zlepšujícím se vlastnostem spotřebičů postupně přibyly „nadstupně” A+, A++ a A+++ jsou nepřehledné. Evropská komise tudíž chystá změnu, kterou již schválil Evropský parlament, a kterou její zástupci označují jako radikální.

Foto: Profimedia.cz

Nově mají být štítky se stupnicí od A do G. První dvě kategorie zatím zůstanou prázdné, aby se vytvořila rezerva pro vývoj úspornějších spotřebičů.

Článek

Ve skutečnosti se chystá zachovat stávající písmennou škálu, a to od A do G, ovšem spotřebiče v ní hodlají přerozdělit.

„Dvě nejvyšší třídy (A, B) by byly zpočátku prázdné, což vytvoří rezervu v systému, který by měl být použitelný minimálně 10 let,“ říká Karolína Kottová, tisková mluvčí Evropské komise. „Pokud návrhy Evropské komise schválí ministři členských zemí, začne Komise v roce 2017 pracovat na aktualizaci štítků pro specifické výrobky,“ doplňuje Kottová.

Už dnes ledničky nebo pračky nižších kategorií na trhu nenalezneme. „Na štítcích bílých spotřebičů jsou sice ještě vidět původní energetické třídy A až D, ale aktuálně je povolený už jen prodej vyšších tříd A+, A++ a A+++. V případě jiných výrobků – například vysavačů, televizorů, žárovek – je situace jiná,“ říká Juraj Krivošík z konzultační společnosti SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, o. p. s.

Orientační ukazatel 

Štítky se jako orientační ukazatel pro výběr zboží mezi spotřebiteli ujaly. Svěčí o tom i výzkum provedený pro internetovou službu Eon, jenž provedla společnost Ipsos. Vyplynulo z něj mimo jiné, že 90 procent českých domácností je vybaveno převážně spotřebiči spadajícími do energetické třídy A, případně vyšší.

„Přes 40 procent tuzemských domácností používá především spotřebiče energetické třídy A++, 26 % domácností využívá hlavně spotřebiče A+ a jenom 15 % domácností upřednostňuje nejúspornější energetickou třídu A+++,“ vysvětluje Michaela Špačková, energetická poradkyně z internetové služby E.ON Rádce.

V honbě za naprosto nejúspornějším spotřebičem od daného druhu bychom se ale nikdy neměli unáhlit a orientovat se výhradně jeho energetickým štítkem. Jako u všech nákupů, i při výběru domácích spotřebičů je třeba nechat promluvit selský rozum.

„Spotřebiče vybírejte především tak, aby velikostně odpovídaly potřebám vaší domácnosti. Například 300litrová lednička A+++ spotřebuje více elektřiny než 150litrové modely A++. Ještě úspornější bývá 75litrová chladnička A+. Teprve až vyberete adekvátní velikost, věnujte pozornost energetickým třídám,“ doporučuje Špačková.

Reklama

Výběr článků

Načítám