Hlavní obsah
Dům na první pohled upoutává pozornost svým nezvyklým tvarem. Ten je dobře patrný i v interiéru. Foto: Lisa Vollmerová

Ikonický kupolovitý dům má nový interiér

Neobyčejný dům ve tvaru kupole je možné nalézt v americkém Becketu ve státě Massachusetts. Geodesic Dome neboli Geodetická kupole byl postaven už v 80. letech a v té době se také stal místní senzací. Jeho současní majitelé jej nechali znovu a moderně zařídit. Najali si k tomu designéry z ateliéru Jess Cooney Interiors.

Dům na první pohled upoutává pozornost svým nezvyklým tvarem. Ten je dobře patrný i v interiéru. Foto: Lisa Vollmerová
Ikonický kupolovitý dům má nový interiér

V Becketu dobře známý dům stojí na poloostrově vystupujícím do vod jezera Seneca. Postaven byl v 80. letech podle jednoho z návrhů geodetických kupolí vytvořených významným americkým architektem Buckminsterem Fullerem.

Kupole je tvořena fasetami trojúhelníkového tvaru, který mají i některá okna, a střecha je pokryta temně šedými dřevěnými šindeli.

V době, kdy jej současní majitelé koupili, měl problémy s vytápěním a také s elektrickými rozvody. Skutečnost, že ho ze tří stran obklopuje voda, mu moc neprospěla.

Bylo zřejmé, že vyžaduje důkladnou rekonstrukci a při té příležitosti i obnovu a modernizaci interiéru. Tomu totiž vévodily tmavé dřevěné obklady a koberce položené ode zdi ke zdi.

Majitelé, manželský pár z Bostonu s již odrostlými dětmi, které je navštěvují, se rozhodli dům využívat jako prázdninový. I proto si přáli, aby jeho vnitřek prokoukl, a hlavně se prosvětlil.

Interiér stavby je rozdělen do tří úrovní, které jsou propojeny spirálovitým schodištěm umístěným v centru. Má přízemí, suterén a nejvýše umístěný je loft. V něm je hlavní ložnice s vlastní koupelnou a šatnou.

Dvojice dalších pokojů s druhou koupelnou se nachází v podzemí, kde je rovněž pracovna a technické zázemí domu s prádelnou.

Obývací pokoj s jídelnou a kuchyní doplněnou snídaňovým koutem a další koupelna jsou pak v přízemí, které je také hlavním podlažím domu.

Jedním z hlavních úkolů bylo dům pořádně prosvětlit.

Foto: Lisa Vollmerová

Celková užitná plocha domu činí přibližně 238 čtverečních metrů.

Architekti z nedalekého Barringtonu ve všech místnostech domu instalovali sálavé topení, původní tmavé obklady nahradili světlými panely ze sádrokartonu a místo koberců nechali položit podlahu z mořeného ořešákového dřeva. Proměny se dočkalo i schodiště, jemuž nechali vyměnit stupně.

Strop je díky nevšednímu tvaru domu klenutý.

Foto: Lisa Vollmerová

Jistých změn se dočkala i jednotlivá podlaží. V přízemí je nyní hlavní prostor otevřený tak, aby rodina pro svá setkání měla vhodné a příjemné prostředí. Zároveň byly upraveny pokoje pro hosty, aby přátelé a děti mohli přijet a přespat.

Majitelé díky rekonstrukci a proměně interiéru domu získali ideální víkendové bydlení, kde se mohou těšit z příjemného prostředí okolní přírody a zároveň mohou tuto radost bez problémů sdílet s dalšími členy své rodiny a přáteli, které mají kam pozvat.

Anketa
Líbilo by se vám bydlení v polokulovém domě?
Ano, to by bylo moc hezké.
72.8 %
Asi ano...
5.6 %
Neumím si to představit. Potřebuji tam být.
6.9 %
Asi moc ne.
4.1 %
Ne, tohle není můj oblíbený typ bydlení.
10.6 %
Celkem hlasovalo 394 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků