Hlavní obsah

Hravé prostředí a spousta svazků. Nová mikroknihovna vnáší do města výjimečný zážitek

Novinky, Jana Nesvadbová

Už pátým počinem téhož druhu v řadě je pro architektonickou kancelář SHAU Indonesia mikroknihovna ve městě Semarang na ostrově Jáva. Její přínos je především kulturní, zaujme na první pohled ale i svou architekturou. Potenciálním čtenářům, malým i velkým, nabízí příjemné a hravé prostředí, kde je možné si knihu půjčit a třeba se i rovnou kamkoli pohodlně uvelebit a pustit se rovnou dočtení.

Foto: KIE & team

Výjimečný vzhled dodává mikroknihovně konstrukční systém odvozený od téměř sto let starého systému z Německa.

Článek

Zatímco naše země se může pyšnit tím, že v dospělé populaci nemáme prakticky žádné analfabety, ne v každé zemi je tomu stejně.

Architektonická kancelář SHAU operující v Nizozemsku, Německu a v Indonésii se tento stav snaží změnit výstavbou malých knihoven, které se ve vesničkách a městech těší veliké úctě a oblibě.

Knihovny jsou totiž určené místním chudým obyvatelům, kteří neplatí žádné vstupní poplatky. Provozuje je místní organizace Harvey Center s cílem rozšiřovat v zemi zájem o čtení.

Ptačí budky pro lidi můžou být i tam, kde žádné jiné budovy neobstojí

Tipy a trendy

Mikroknihovna nazvaná Warak Kayu je navržena tak, aby odpovídala tropickému klimatu a pasivním způsobem se dokázala vyrovnat především s jeho vyššími teplotami.

Jak architekti Florian Heinzelmann a Daliana Suryawinatová vysvětlují, nejlépe funkční se ukázal typ stavby vyzdvižený na sloupech, který typově odpovídá místní architektuře. V místním jazyce se těmto domům říká rumah panggung (domy na chůdách).

Vlastní knihovna je v horní části, kde je část podlahy proříznutá a vyplňuje ji pouze síť - ideální místo, kam si můžou děti lehnout či sednout a buď číst, nebo si jen prohlížet obrázkové knížky a u toho mají pořád přehled, co se děje dole pod nimi.

Na úrovni okolního terénu pak vzniklo chráněné stinné místo jako stvořené pro společná setkání lidí, pro nejrůznější společenské a kulturní akce, workshopy, nebo i ke společnému promítání filmů. Děti zde naleznou zavěšenou houpačku.

Přízemní prostor vizuálně i prakticky uzavírá prstenec z květinových boxů, jenž pomáhá vytvořit částečně soukromé prostředí.

Foto: SHAU

Knihovna je navržena tak, aby se stala příjemným a zábavným místem pro velké i malé čtenáře.

Nápaditě jsou řešeny rovněž schody vedoucí nahoru do knihovny. Zatímco část tvoří pouze stupně, část je tvořena úložnými prostory krychlovitého tvaru.

Zpátky do lesů. Australští nadšenci vyzývají k odpočinku v domcích uprostřed přírody

Tipy a trendy

Architekti při návrhu stavby kladli velký důraz na provázání obou prostorů, tj. horní knihovny a přízemí, protože, jak vysvětlují, čtení o samotě není v zemi zatím vnímáno jako druh zábavy.

Dřevěný Warak
Zajímavý původ má název mikroknihovny. Charakter prefabrikované dřevěné konstrukce je odvozen od německého konstrukčního systému Zollinger Bauweise, vytvořeného ve 20. letech minulého století v Německu, jenž vytváří charakteristický kosočtverečný vzor. Ten ovšem v asijském prostředí divák vnímá jako šupinový a knihovna tak připomíná místní mýtické stvoření Warak Ngendog podobné drakovi. Mikroknihovna tak dostala jméno Warak Kayu, tedy Dřevěný Warak.

Trvale udržitelné zásady

Ač by se mohlo zdát, že u tak malé stavby není podstatné, jak moc bude zatěžovat životní prostředí, architekti brali právě zásady trvalé udržitelnosti velice vážně.

Stavbu proto navrhli tak, aby byla přirozeně stíněná, a nebylo v ní nutné používat klimatizaci. Interiér je zcela přirozeně chráněn před slunečními paprsky, ať již přesahy střechy, nebo vlastním konstrukčním systémem stěn.

Zároveň stavbou může neustále volně proudit vzduch, díky čemuž se v ní nezadržuje vlhkost.

Foto: SHAU

Část schodiště je sestavena z úložných prostorů, jež lze zároveň využít jako řady sedadel.

Ani volba dřeva jakožto hlavního stavebního materiálu (s výjimkou betonové základové desky) nebyla náhodná. Předčí totiž všechny ostatní možnosti.

Architekti použili na každou část stavby jiný druh dřeva, všechny ale pocházejí z místních zdrojů a zpracovány byly ve firmě sídlící přímo ve městě.

Aranka učí své obyvatele žít zodpovědně a šetrně

Tipy a trendy

Knihovna zabírá svým půdorysem 91 m², přičemž její vnitřní prostor nabízí plochu 182 m². Výška stavby je 6,65 m a náklady na stavbu dosáhly výše 75 tisíc dolarů, tj. v přepočtu 1,9 milionu korun.

Anketa

Hodila by se k vám do obce také taková knihovna?
Moc. To by bylo prima!
76,5 %
Asi ano.
4,6 %
Nevím.
1,8 %
Myslím, že asi ne.
7,4 %
Ne. Knihovnu nepotřebujeme.
9,7 %
Celkem hlasovalo 217 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Dům zasazený doprostřed zeleného ráje

Terasu dvanáct metrů nad zemí a nádherný, ničím nepřerušovaný výhled po okolní lesnaté divoké přírodě nabízí dům, který vypadá, jako by byl zasazen v srdci...

Malá chatka střechu a zdi má i nemá

Jednoduchou noclehárnu umožňující prožít noc přímo pod alpským nebem plným hvězd navrhla dvojice italských architektů Fabio Vignolo a Francesca Turnaturiová....

Výběr článků

Načítám