Hlavní obsah

Gril není jen pro milovníky masa

Milovníkům party a masových pokrmů propukla s květnem grilovací sezona. Na své si ale přijdou i vegetariáni a vegani, protože lívanečky s malinami, grilovaná zelenina, zapečené brambory či čerstvě rozpečené pečivo k ranní kávě moderní grily s přehledem nabídnou.

Foto: Spak

Vychutnejte si oblíbené pochoutky s grilovacími omáčkami Spak Barbecue Bio, které mají kořeněnou nasládlou chuť. Omáčky lze použít i jako marinádu.

Článek

Gurmánské pochoutky z grilu si lze dopřát za každého ročního období, protože grilovat se dá s přehledem i doma na balkoně.

Důležité je se zamyslet, kde gril chceme používat, pro kolik osob. A pak už zbývá rozhodnout se buď pro gril na dřevěné uhlí, nebo plynový či elektrický.

Gril na dřevěné uhlí

Příprava jídla na otevřeném ohni je prý nejchutnější. Dřevěné brikety nebo uhlí maso krásně provoní, pomocí tohoto paliva je také jednodušší dosáhnout vysokých teplot, které jsou ideální pro zapékání (v případě uzavřených kotlových grilů).

Foto: Weber

Gril Summit Kamado funguje na dřevěné uhlí, perfektně zvládne i celodenní uzení. Grilovací plocha má 61 cm, s vyměnitelným středem, které lze nahradit za doplňky: stojan na kuře, pizza kámen, litinové pánve a hrnce.

Dřevěné uhlí se na rozdíl od briket snadněji zapaluje a nezůstane po něm tolik popela. Spotřebujete ho však více než dřevěných briket. Pamatujte na to, že oheň a žár je potřeba udržovat a správně regulovat.

Znalci oceňují typickou kouřovou chuť, která vzniká po žáru z dřevěného uhlí, a to se naplno projeví u klobás a grilované zeleniny.

Plynový gril

Proč je tolik oblíbený? Výhodou je rychlé zprovoznění stisknutím elektronického zapalování.

Plamen lze regulovat na dvou až pěti hořácích, a to podle typu a velikosti grilu, teplota se hlídá díky zabudovanému teploměru. Poklop na grilu zajišťuje rovnoměrnou cirkulaci vzduchu.

Foto: Lamart

Plynový gril Tenneker Halo, materiál nerezová ocel, 4 hořáky, 1 boční, zvládne 22 steaků, velikost 180,4 x 61 cm, skleněné víko, ve středu víka umístěný teploměr. Cena 25 790 Kč.

Většina plynových grilů má i boční a zpětné hořáky a grilovat můžete bez obav až do chvíle, kdy spotřebujete celý obsah propanbutanové nádoby. Poté ji bez problémů vyměníte a grilujete dále.

Předností grilu na plyn je absence kouře, proto lze plynové grily používat směle na balkoně, nikoho nebudete obtěžovat.

Elektrický gril

Na terase, balkoně, na cestách. Tam všude se vyplatí používat elektrický gril, protože slouží k rychlému a originálnímu pohoštění. Má krátkou dobu zahřátí, snadno se udržuje a výhodou je i rovnoměrné rozložení tepla na grilovací ploše. Gril má i poklop, proto můžete připravovat i zapečené pokrmy.

Nevšední dekorativní grily vypadají jako krabice na nářadí, harmonika nebo prase

Tipy a trendy

Zdravě a bezpečně

Pochoutky z grilu jsou výtečné a zdravé, ale pozor na přípravu!

Pro grilování nepoužívejte maso nakládané do solných roztoků, protože působením horka se na něm mohou uvolňovat rakovinotvorné látky, tzv. nitrosaminy. Proto na gril v žádném případě nepatří šunky, uzená slanina, játrová paštika a párky.

Tuk z grilovaného masa by také neměl odkapávat do žhavého uhlí, protože přitom může vznikat nezdravý kouř. Pro zachycení tuků je moudré používat záchytné misky z hliníku nebo smaltovaného ocelového plechu.

Foto: Hornbach

Ke grilu se vždy hodí vybudovat dodatečné zázemí, úložné prostory na grilovací pomůcky i uskladnění paliva.

Grilovací uhlí by se nikdy nemělo polévat petrolejem nebo benzínem, protože to zásadně ovlivní chuť připravovaného jídla. Používejte pouze speciální podpalovače, buď tekuté, nebo kostky.

Po ukončení grilování by se uhlí mělo nechat dohořet, než zcela vychladne, a zlikvidovat až po 12 hodinách. Důležité je pravidelné čištění a vysypávání popela.

Vychytávky, které oceníte
S integrovaným teploměrem na víku máte přehled o průběžné teplotě uvnitř grilu.
Boční hořák navíc oceníte při ohřevu omáček, polévek nebo přílohy.
Zadní mřížku nad grilovací plochou využijte pro rozpékání pečiva.
Díky kolečkům zvládnete gril kdykoliv přemístit, praktický je i úložný prostor v těle grilu.

Anketa

Už jste letos grilovali?
No samozřejmě!!!
72,4 %
Jen jednou...
7,7 %
Plánovali jsme to, ale nakonec z toho sešlo.
2,1 %
Ještě ne.
11,9 %
My negrilujeme nikdy.
5,9 %
Celkem hlasovalo 286 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Je čas připravit se na letní grilování

Také chcete relaxovat při grilování, které je hitem trávení volného času? Taková letní grilovačka může být skvělou záminkou pro svolání přátel a rodiny....

Užijte si naplno léto na zahradě

Byla by škoda rezignovat na pobyt v zeleni v teplých měsících, a to i když nejsme majiteli velké zahrady či terasy. Ostatně času stráveného v uzavřených...

Užijte si letní grilování se vším všudy

Co patří k létu? Voda, slunce a grilování. Těšíme se, jak si společně s přáteli připravíme skvěle propečený steak, užijeme si přítomnost, pobydeme na čerstvém...

Výběr článků

Načítám