Hlavní obsah

Francouzský designér připomíná Newyorčanům zlatou éru jejich vlastního stylu

Novinky, Jana Nesvadbová

Ze zlaté éry amerického manhattanského loftového bydlení těžil francouzský interiérový designér Sébastien Segers při návrhu zařízení nové třicetipodlažní budovy Greenwich West stojící na křižovatce newyorských čtvrtí Soho, Tribeca a Greenwich Village. Výsledkem je příjemný a elegantní styl propojující v sobě to nejlepší z nového a starého světa.

Foto: Sébastien Segers (8x)

Interiér bytů je zařízen v odkazu na slavnou éru manhattanského loftového bydlení.

Článek

Nový dům vyrostl na Charlton Street číslo 110 a s výškou přes 88 metrů se okamžitě stal nepřehlédnutelným ve svém okolí. Právě díky ní nabízí nádherný výhled na řeku Hudson a newyorský přístav.

Sloužit bude především jako rezidenční a pro své nové nájemníky má přichystáno 21 tisíc čtverečních metrů plochy.

Foto: Sébastien Segers

Obrovskou výhodou jsou nádherná velká okna, která nejenom přivádějí spoustu světla, ale odhalují výhled na řeku HUdson a rovněž tak na newyorský přístav.

Designér kromě 170 bytů navrhl rovněž zařízení pro veškeré společné prostory, ať již to je lobby, haly a další společenské sály a také podzemní fitness a střešní terasa.

Společně s ním se na projektu podílel také architekt Loci Anima, jenž byl zodpovědný za obálku domu, a Patrick Blanc, jemuž připadl úkol navrhnout zahradní plochy.

Foto: Sébastien Segers

Jemné prohnutí ve tvaru vlnky na kuchyňských skříňkách i na pracovních plochách je propojujícím prvkem, na který lze narazit v celém interiéru.

V domě je několik typů bytů (žádný loftový) lišících se ve škále velikostí od malé garsonky po čtyřpokojová apartmá, mnohá s vlastní terasou.

Velikostně mají byty rozměr od 49 do 195 čtverečních metrů. Všechny jsou zařízené s otevřeným plánem a především velikými okny.

Smysl pro detail na každém kroku

Základním rysem práce designéra je až puntičkářský přístup k volbě a kombinaci jednotlivých materiálů a kvality jejich zpracování. Každý prvek měl být nejenom elegantním, ale zároveň se měl podílet na vytvoření uklidňující a útulné atmosféry.

Příkladem takových detailů jsou rohy v místnostech bytů. Nejsou totiž ostré, ale ručně jemně zaoblené. Jiným příkladem mohou být niklované spínače pro ovládání světel, jež vnášejí do amerického interiéru evropský šmrnc.

Foto: Sébastien Segers

Zvláště v hlavních koupelnách využil designér v bohaté míře mramor. Všechny ostatní materiály záměrně upozadil tak, aby vynikla čistota vzhledu.

V bytech ostatně vše začíná už volbou bílých podlah z širokých dubových prken. Protihráčem jim jsou kuchyně vyrobené přesně na míru podle designérova návrhu ze dřeva amerického ořešáku s pracovními plochami ze sněhobílého kararského mramoru.

Ze stejného materiálu jsou pak vnitřní, hluboké parapety oken. Na zakázku gravírované dveře pak doplňují moderní, a přitom tradičně luxusní vzhled každého z bytů.

Foto: Sébastien Segers

I v koupelně se objevuje tradiční vlnka místo klasické hrany.

Designérův smysl pro detail se pak v interiéru každého bytu, ale i ve společných prostorách, projevuje pravidelným používáním zaoblení některých bočních hran, jež je odkazem na klasické antické profily.

Takové zaoblení je dobře patrné například v kuchyni, na parapetech, ale také například na zdech v koupelnách nebo na již zmiňovaných dveřích. Stalo se rysem, který designér používá všude až s refrénovou pravidelností.

Společné prostory

Střešní zahrada nabídne obyvatelům domu příjemné, až rodinné prostředí s unikátním výhledem a posezením pod pergolami, kde je připomínkou výjimečnosti především ohniště v mramorovém podstavci.

Foto: Sébastien Segers

Dominantou lobby je oboustranný travertinový krb.

Společné prostory pak zaujmou dokonalým sladěním barvy polstrování sedaček a židlí s dřevěnými obklady, k nimž je příjemným světlým protipólem travertinový oboustranný krb vypouklý opět v designérem opakované křivce.

Foto: Sébastien Segers

Střešní terasa je společná pro všechny obyvatele domu.

Foto: Sébastien Segers

Zajímavostí designu společných prostor je volba velice podobné barevné palety jakou pak obyvatelé domu naleznou i ve svých domovech. Všímavý návštěvník pak zaregistruje zvlněnou linku například na obkladech,a le také na tvaru listů lustrů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám