Hlavní obsah

Energetické farmy - domy, které vyhlížejí jako plachetnice

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochránit obyvatele filipínských ostrovů před neustále se zvyšující hladinou moří a zajistit jim bezpečné a trvale udržitelné bydlení, takový je účel domů, které na první pohled připomínají stylizované plachetnice. Autorem tohoto návrhu je filipínský architekt Deo Alrashid Trevecedo Alam z ateliéru DADA Design.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Domy vyhlížející jako plachetnice získávají energii z moře i ze slunceVideo: AP

 
Článek

Návrh nevšedně vyhlížejících staveb, jež jako by se vznášely nad hladinou moře v bezprostřední blízkosti pobřeží, vytvořil architekt jako dílo do několika místních soutěží, které se snaží hledat návrhy bydlení budoucnosti pro část světa, jež jako jedna z prvních bude doplácet na zvyšující se hladinu moří.

Stavby slouží jako obytné domy, ale také jako energetické farmy s dvojím zdrojem elektrické energie. Domy jsou pod hladinou propojeny systémem turbín roztáčených přílivem a odlivem, „plachty” staveb jsou pak pokryté čirými solárními panely, které získávají energii ze slunce.

Právě tento způsob samozásobení elektrickou energií je pro filipínské prostředí velice podstatný, protože, ač je to ostrovní stát, jeho hlavním zdrojem energie v městech jsou, jak uvádí architekt, uhelné elektrárny.

Znečištěné a zaplavené území chtějí architekti proměnit v kvetoucí univerzitní areál

Tipy a trendy

Důležitým aspektem projektu je ohled na styl bydlení, který se řídí zvyklostmi filipínského obyvatelstva. Každá z plachetnic, neboť tvar domů je skutečně inspirován vzhledem místních tradičních plachetnic, je v podstatě komunitou žijící pohromadě. Tyto komunity se mohou živit právě údržbou svých domovů - elektráren, z nichž by získanou energii prodávaly městům na pobřeží.

Foto: DADA Design

Domy navržené pro možnost využití v budoucnosti jsou inspirované tvarem tradičních filipínských plachetnic.

Zároveň nejsou obyvatelé domů nijak vázaní na získávání potravin z pobřeží. V každém domě zabírá důležitou část hydroponická farma umožňující pěstovat si přímo na místě potřebné potraviny.

Anketa

Využívá váš dům také sluneční energii?
Ano, také.
20 %
Zatím ne, ale plánujeme to.
11,7 %
Až budeme mít dům, bude.
10,9 %
Ne, využívá jiný obnovitelný zdroj energie.
3,8 %
Ne, nevyužívá.
53,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 479 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám