Hlavní obsah

Elegantní obytný dům vypadá jako dva ohnuté trojúhelníky

Novinky, Jana Nesvadbová

Obytný dům nevšedního tvaru navrhli pro město Maarssen v holandské provincii Utrecht architekti z kanceláře Peter Pichler Architecture z italského Milána. Má podobu dvou trojúhelníků, které někdo uhnul do pravého úhlu, postavil proti sobě a spojil.

Foto: Peter Pichler Architecture (8x)

Nový dům, který z některých úhlů vypadá jako dva, by měl v holandském městě vyrůst do konce roku 2020.

Článek

Architekti se svým atypickým návrhem vyhráli mezinárodní soutěž, do níž byli jednotliví účastníci zvaní zadavatelem. Dokončení se očekává v roce 2020. Celková zastavěná plocha činí 35 tisíc čtverečních metrů.

Foto: Peter Pichler Architecture

Na střeše jedné ze spojnic mezi výškovými částmi budovy je běžecká dráha.

Holandské město díky stavbě bude moci svým obyvatelům nabídnout přibližně 260 nových bytů, a to ne ledajakých.

Většina z nich má podobu duplexu, tj. zabírají dvě podlaží propojená schodištěm. Obě podlaží mají přitom výhled z okna, které bude obrovských rozměrů a bude oběma úrovním bytu společné.

Foto: Peter Pichler Architecture

Pohled z ulice

Každý z bytů bude mít rovněž balkón, přičemž každá dvojice je orámována čistě bílým „rohem”, který je zmenšenou reminiscencí na celkový tvar budov.

Právě tyto rohy fasádu velice osvěžují a činí celou stavbu hezkou na pohled. Její tvar není jen výsledkem snahy architektů vytvořit něco zajímavého. Je zároveň navržen tak, aby měly všechny domácnosti co nejvíce denního světla během dne a také co nejhezčí výhled na řeku a historické centrum Maarssenu.

Foto: Peter Pichler Architecture

Fasádu velice oživují zalomené útvary rámující vždycky dvojici balkónů.

Budova už na první pohled dává zejména při pohledu shora jasně najevo, že je určena obyvatelům, kteří jsou nadšenými sportovci. V nejvyšších podlažích má totiž umístěnou tělocvičnu a také dva kryté plavecké bazény.

Aby toho nebylo málo, na střeše jedné ze spojnic dvou hlavních částí je dlouhá běžecká dráha. Zejména posledně jmenovaný prvek se zdá být velmi praktickým, obyvatelé domu totiž nemusejí běhat na úrovni ulic, kde dýchají veškeré nepříjemné zplodiny.

Foto: Peter Pichler Architecture

Většina bytů je navržena jako duplexy.

Kromě zmiňovaných prvků samozřejmě v budově nebudou chybět garáže umístěné v podzemí a také prostory pro obchody a restaurace a další pohostinské podniky.

Součástí projektu jsou i veřejná prostranství určená k procházkám a společně trávenému času obyvatel domu i blízkého okolí.

Foto: Peter Pichler Architecture

Plán se střechami stavby

Foto: Peter Pichler Architecture

Jedno z pater budovy, kde jsou spodní podlaží duplexů

Foto: Peter Pichler Architecture

Jiné z pater budovy, kde jsou horní podlaží duplexů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám