Hlavní obsah
Dům má výhled do soukromé zahrady, která nabízí příjemné prostředí. Foto: Masao Nishikawa

Dvougenerační dům nabízí propojení se zahradou starší generaci, výhled do okolí té mladší

Dvojice vzrostlých, lehce zkroucených borovic jako by chránila zahradu dvougeneračního domu v klidné rezidenční lokalitě v oblasti Kantó v centrální části japonského ostrova Honšú. Právě zahrada, obehnaná vysokou betonovou zdí, je středobodem života obyvatel domu. Poskytuje nejenom příjemný stín, ale především klidné prostředí v soukromí.

Dům má výhled do soukromé zahrady, která nabízí příjemné prostředí. Foto: Masao Nishikawa
Dvougenerační dům nabízí propojení se zahradou starší generaci, výhled do okolí té mladší

Majitel domu nazvaného Noble si přál vytvořit příjemný, pohodlný a bezpečný domov pro svou rodinu a také pro svou matku. Dům proto nechal zařídit tak, aby byly obě domácnosti oddělené a každá měla přesně to, co nejvíce potřebuje, ale zároveň, aby nebyly izolované.

Autorem stávající podoby domu je místní architekt Satoshi Kurosaki a jeho tým z ateliéru Apollo Architects & Associates.

Do budovy se vstupuje přes úzké podlouhlé nádvoří, na jehož počátku host míjí starý olivovník. Na jeho konci je dvojice vstupních dveří, pro každou část domu, tedy i generaci zvlášť. Většina obytné plochy přízemí je vyhrazena matce majitele, která se tak může těšit z hezkého výhledu z obývacího pokoje i z ložnice do zahrady.

Na úrovni přízemí je rovněž do domu s půdorysem ve tvaru písmene L zakomponovaná garáž, s níž sousedí malá pracovna majitele domu. Oba prostory propojuje interiérové okno, díky tomu se pracující muž může kdykoli pokochat pohledem na své vozy. Pro Evropana mírně překvapivě zabírá mnohem větší prostor ve stejné části přízemí tradiční japonská místnost s rohožemi.

Zastřešená dřevěná terasa přímo láká k příjemnému odpočinku.

Foto: Masao Nishikawa

Hlavní obytný prostor rodiny v horním patře je přesně rozdělen do tří zón.

Foto: Masao Nishikawa

V patře žije rodina mladší generace. Protože odtud není přímý vstup na zahradu, vynahradili to architekti rodině vytvořením prostorné kryté terasy, která obklopuje zmenšený hlavní prostor domácnosti. Ten je s téměř geometrickou přesností rozdělen do tří na sebe navazujících zón – kuchyňské, jídelní a obývací.

V zadní části terasy, jež sousedí s obývací zónou, je venkovní posezení pod prosklenou střechou. Tento prostor přivádí do interiéru více světla.

Schodišťová šachta přirozeně rozděluje horní podlaží na denní a noční část, v níž je uložena i společná koupelna se samostatnou toaletou, dětský pokoj a ložnice rodičů, jež je propojena s šatnou. Obě soukromé místnosti, pokoj a ložnice, mají vstup na společnou terasu, další, menší terasa pak sousedí s koupelnou.

Jak vysvětluje architekt, současná pandemická situace, která se samozřejmě nevyhnula ani Japonsku, klade větší nároky i na architektonická zpracování rodinných domů. Lidé, kteří jsou nuceni trávit mnohem více času doma, vítají možnost bydlet v podobně rozvržených domech, které se svou uvolněnou atmosférou snaží přiblížit charakteru letovisek.

Anketa
Líbilo by se vám bydlet s rodiči pod jednou střechou?
Ano, je to hezké i praktické.
29.6 %
Asi ano. Kdyby se stanovila určitá pravidla soužití...
11 %
Neumím si to moc představit.
5.2 %
Raději ne.
26 %
Jenom to ne!!!
11.7 %
Už tak bydlíme a jsme spokojení.
8.7 %
Už tak bydlíme a nedoporučil/a bych to.
7.8 %
Celkem hlasovalo 2981 čtenářů.

Technické informace

Typ stavby: Dřevostavba

Účel objektu: Dvougenerační dům

Velikost pozemku: 421

Celková plocha podlah: 320

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků