Hlavní obsah

Dvojice domů má dvorky řešené ve stylu verandy

Novinky, Jana Nesvadbová

Dvojici identicky vyhlížejících domů navrhl pro svou sestru Kristan a její rodinu v poklidném městě Port Fairy na jihozápadě australského státu Victoria architekt Nick Braun z melbournského studia Sibling Architecture. Domy jsou navržené v otevřeném stylu tak, aby se jejich obyvatelé mohli pohodlně bavit s okolními sousedy ze svého dvorku.

Dvojice domů vypadá jako dvojčata. Liší se jen barvouVideo: Sibling Architecture

 
Článek

Dvojice domů vyrostla na rohovém pozemku, který si architektova sestra koupila s úmyslem, že jeden z domů bude obývat její rodina, zatímco druhý prodají.

Oba domy jsou prakticky identické, jediným rozlišujícím prvkem je barva exteriéru. Jeden je bílý s šedými prvky, druhý černý s cínovými prvky.

Foto: Christine Francisová

Dvojice domů je záměrně navržena tak aby bylo zřejmé, že k sobě patří. Aby si ale lidé nepletli, kam jdou na návštěvu, má každé z dvojčat jinou barvu.

Prvkem, který na první pohled upoutá každého kolemjdoucího, je řešení plotu, jenž lemuje dvorky obou domů. Jako by stěna perforovaná hravou spletí geometrických tvarů na svém místě stála, a zároveň jako by dvorky od ulice skoro nic neoddělovalo.

Foto: Christine Francisová

Plot ohrazující dvorek každého z dvojice domků perforují hravé geometrické tvary.

V otvorech se mohou obyvatelé domu i kolemjdoucí vyložit a třeba celé hodiny klábosit. Stěna je přitom dost široká na to, aby si na „okno” bylo možné položit džbánek s pitím, aby řeč lépe plynula.

Foto: Christine Francisová

Majitelka jednoho z domů, paní Kristan si přála dva domy, které jí umožní co nejlépe zapadnout do místní komunity. Jejich návrhem zaúkolovala svého bratra.

Foto: Christine Francisová

Dvorky nabízejí majitelům domů a jejich sousedům místo ke společným schůzkám a debatám.

„Port Fairy je velmi staré město a je v něm spousta verand,” říká architekt Nick Braun.

„Všimli jsme si, že spousta lidí tam právě na nich tráví svůj čas a jsou tak v kontaktu se svými sousedy. Chtěli jsme proto vytvořit prostor, jenž bude fungovat stejně, ovšem chtěli jsme to udělat v čistě moderním stylu,” vysvětluje architekt nevšední vzhled dvorků.

Foto: Christine Francisová

Ačkoli žádný z domů nemá tradiční okna po stranách, je v nich stále spousta denního světla. Kromě přední a zadní strany, které jsou otevřené, přichází do interiéru spousta světla pásem oken zasazeným pod okraj střechy.

Foto: Christine Francisová

Výhodou domu je jeho uspořádání umožňující vidět skrz na skrz. Majitelé tak spolu mohou kdykoli komunikovat a zároveň vidí, jestli na ně někdo ze sousedů nemává na dvorku.

Australské verandy
Veranda má své nepřehlédnutelné místo v australském folklóru, říká Linda Chengová z architektonického studia Sibling Architecture. Obrazy, poezie a literatura oslavují život trávený v prostředí, které je částečně v interiéru domova, a částečně už venku. Ovšem, zatímco blažené usrkávání odpoledního čaje, doprovázené spokojeným chroupáním sušenek, je v dnešních velkoměstech jižního světadílu čím dál vzácnějším jevem, na venkově a v malých městech se tento obyčej stále ještě udržuje.
Foto: Christine Francisová

Centrem domova je kuchyň.

Foto: Christine Francisová

Kuchyň doplňuje visutý policový systém.

„Pamatuji si, že když jsem tu vyrůstal, bývalo zvykem, že lidé prostě přišli, zaklepali na dveře a vstoupili do domu. Dvorek je způsobem, jak to trochu změkčit. Umožňuje velmi příjemnou interakci se sousedy. Není to ani příliš obranné gesto, a přitom uchovává soukromí,” říká Nick.

Interiér domů

Tak jako geometrické tvary na plotě dvorků jsou odkazem k motivům na starých domech ve městě, také barvy použité v interiéru domů, broskvová, růžová a světle šedá, jsou připomínkou barev starých historických budov Port Fairy.

Foto: Christine Francisová

Kuchyni na jižní straně lemuje trojice ložnic.

Samotná dispozice odpovídá přirozenému toku života v domě od dvorku před domem, směrem dozadu na zahradu za ním.

V centrální části je kuchyň, lemovaná na jižní straně soukromými ložnicemi. Obě kuchyně jsou rámovány velkým zavěšeným systémem polic vyrobeným z kovové mřížky, jež je připomínkou plotu kolem dvorků.

Foto: Christine Francisová

Broskvová barva, stejně jako růžová a světle šedá jsou připomínkou barev domů v historické části města.

Foto: Christine Francisová

V každém domě jsou dvě koupelny. Jedna s vanou, druhá se sprchovým koutem.

Co je ovšem nejdůležitější, uspořádání domu nikterak nezabraňuje výhledu i z té nejzazší části na dvůr, takže když se zastaví sousedé, stačí, aby zamávali, a majitelé domu je hned mohou pozvat dál, nebo dojít za nim na dvorek.

Foto: Sibling Architecture

Půdorys domů: 1 dvorek, 2 garáž, 3 vstup, 4 jídelna, 5 kuchyň, 6 obývací pokoj, 7 terasa, 8 studovna, 9 ložnice, 10 šatna, 11 zadní zahrada.

Díky své jasně naznačené otevřenosti vůči okolí a sousedům jsou tak oba přízemní domy srdečným, ovšem zcela moderním příspěvkem majitelů místní komunitě, s níž se od samého počátku hodlají přátelit a zapadnout do ní.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Udržujete čilé kontakty se svými sousedy?
Ano, pravidelně
13,3 %
Jen s některými
23,3 %
Neřekl/a bych
16,7 %
Rozhodně ne
46,7 %
Celkem hlasovalo 30 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Architekti navrhli prefabrikovaný dům ze slámy

Sérii prefabrikovaných domů vyrobených z přírodních materiálů navrhli ruští designéři ze studia Ecohouse Module, v jejichž čele stojí architekt Ilja Ševčenko....

Výběr článků

Načítám