Hlavní obsah

Dvojdům v srdci velkoměsta vmáčkly architektky do malého vnitrobloku

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít volné místo pro stavbu nového domu uprostřed velkoměsta, jako je Londýn, to je už samo o sobě husarským kouskem. Vystřihnout si však na něm ještě dvojici domků, nad nimiž zkušení odborníci z branže nestačí žasnout, to už je opravdu trefa do černého. A přesně to se povedlo trojici mladých architektek - Jessice Reynoldsové, Catherině Peaseové a Tatianě von Preussenové, jež tvoří studio vPPR Architects.

Foto: Helen Binetová

Domy se podařilo začlenit mezi dvorky uceleného bloku domů.

Článek

Jejich počin nese název Ott’s yard a je zároveň domovem Tatiany a Catheriny.

Projekt získal hned několik ocenění na letošním ročníku cen RIBA za nejlepší architekturu ve Velké Británii. Odborníci oceňovali hlavně komplikovanost místa, kde dům vznikl, a způsob, jak jej architektky využily.

Foto: Tatiana von Preussen

Střechy domů jsou osázeny do trojúhelníkových políček.

Foto: Tatiana von Preussen

Mezi domky je malý dvorek.

Foto: Tatiana von Preussen

Prostor v horním podlaží je přístupný po schodištích v interiéru i z exteriéru.

Na malou parcelu se přichází úzkou dlouhou uličkou. K pozemku se ze všech stran sbíhá na 23 dělicích zídek dvorků domů, které společně tvoří jeden velký blok. Nezdálo se tedy, že by tento poslední volný kousek země bylo možné ještě nějak zužitkovat.

Architektky ovšem krok po kroku vypracovaly návrh, jak do sevřeného prostoru vmáčknout nikoli jeden, ale hned dvojici domů.

Foto: Tatiana von Preussen

Pozemek je přístupný úzkou uličkou.

Foto: Tatiana von Preussen

Fasáda domků ladí s fasádami okolních domů.

Volný prostor, který mezi dvorky zbýval, měl trojúhelníkový tvar, a právě ten se stal inspirací pro charakter staveb. Oba domy jsou nakresleny na přibližně stejném a stejně velkém trojúhelníkovém půdorysu, takže jejich interiéry jsou si nápadně podobné.

Foto: Helen Binet

Všudypřítomný trojúhelník ovládl také dlažbu i pracovní plochy v kuchyni.

Foto: Tatiana von Preussen

Kuchyň je spojena s jídelnou

Motiv trojúhelníku se pak opakuje nejen ve dvojici zahrádek, jež k domům náležejí (každý má svou), ale také na jejich svažujících se zelených střechách, které jsou triangulárně rozčleněny.

Stejný tvar mají samozřejmě i světlíky na střechách. Díky preciznímu dodržování trojúhelníkového vzoru připomíná dvojice domů z výšky rozsypané střípky kaleidoskopu anebo – jak nabízejí autorky – rozložený větrníček.

Foto: Tatiana von Preussen

Všudypřítomný trojúhelníkový vzor se objevuje i na obkladech v koupelně.

Foto: Helen Binet

O návrh zelených střech se postarala architektka Arabella Lennox-Boydová. Každá z trojúhelníkových ploch je osázena jiným druhem rostlin, převážně z rodu rozchodníků. Až se všechny květy rozvinou, vytvoří dohromady bledě modrý a krémově bílý pás.

Foto: Helen Binet
Foto: Helen Binet
Foto: Helen Binet

Horní patro jednoho z domů.

Domy mají jako hlavní prostor přízemní podlaží. Tam je společenská zóna spojující kuchyň a jídelnu. V přízemí je rovněž koupelna, toaleta a dvojice ložnic. Další obytný prostor, sloužící jako obývací pokoj, je o patro výše. Přístupný je nejen po schodišti uvnitř domu, ale také po schodech z exteriéru.

Foto: vPPR Architects (4x)

Postupný vývoj projektu

Foto: vPPR Architects

Přízemí

Foto: vPPR Architects

Horní patro

Foto: vPPR Architects

Střechy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám