Hlavní obsah

Dům vypadá jako pevnost z modrého betonu ukrývající se v palmovém lese

Novinky, Jana Nesvadbová

V hustém palmovém lese na pobřeží Karibského moře architekti z mexického studia Productora vytvořili patrový dům z betonu. Ten ovšem nepoužili v klasické přírodní barvě, ale zvolili materiál probarvený organickým modrým barvivem. Objekt, jenž doplňuje kulatá věž, je řešen jako energeticky soběstačný. Elektřinu i teplou vodu si zajišťuje sám.

Foto: Onnis Luque

Betonový dům stojí na pobřeží moře, v husté palmové džungli.

Článek

Zajímavý dům navrhli mexičtí architekti na pláži Riviera Maya ve státě Quintana Roo, který leží v jihozápadním cípu Mexika. Jeho břehy omývá modré Karibské moře a právě jeho barva autory návrhu inspirovala k volbě základního stavebního materiálu pro dům nazvaný Casa Bautista.

Budova je soběstačná, veškerou elektrickou energii získává ze solárních panelů a  jedné větrné turbíny. Také vodu si ohřívá díky slunci, na střeše má velkou plochu kolektorů. K čištění odpadní vody pak slouží kořenová čistička.

Vlastní stavba je založena na pilotech, které mají v průřezu tvar kříže. Architekti toto řešení zvolili s ohledem na písčité podloží pozemku a také s úmyslem způsobit v okolní přírodě co nejmenší zásah.

Modrý beton
Tím, že architekti zvolili probarvený beton, tedy takový, do jehož směsi přidali v betonárně modré barvivo, zajistili, že si dům bude uchovávat stále modravé zbarvení, i když beton bude v průběhu času degradovat a třeba se i tu a tam odrolí. Zároveň bude organické barvivo na povrchu vlivem počasí a především slunečního svitu pomalu měnit barvu, čímž se vzhled domu stane plastičtějším.

Rezidenční objekt s celkovou plochou podlah 300 čtverečních metrů má tři podlaží, jež propojuje spirálové betonové schodiště. Mírně stranou centrální části domu, nikoli ve věži, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Tipy a trendy

Půdorys domu má tvar písmene L. Přízemí má charakter především servisní, je zde pouze dvojice pokojů doplněných sprchou a toaletou a menší obývací pokoj.

V patře je pak trojice pokojů, jež mají dohromady k dispozici dvě koupelny. Tyto místnosti jsou pak odděleny od hlavní ložnice domu hlavním společenským prostorem, v němž na sebe logicky navazuje kuchyňská, jídelní a obývací zóna.

Po celém obvodu je podlaží lemováno stíněnou terasou, na níž je směrem k moři umístěna vířivka.

Foto: Onnis Luque

Na dům bylo použito dřevo z lokálních zdrojů.

Foto: Onnis Luque

Na terase je umístěna i vířivka.

Kdo vystoupá po již zmiňovaném spirálovém schodišti, jehož šachta slouží jako světlík, dostane se na střechu, která je v tomto domě obytná. Je zde BBQ koutek, jídelní posezení, lehátka na slunění a bazén, jenž ovšem není tzv. nekonečný.

Rodina žije v pentagonu plném stromů

Tipy a trendy

Architekti při návrhu domu dbali na vyváženost materiálů, a tím i atmosféry. Všudypřítomný přiznaný modravý beton doplnili bohatě dřevem, které pochází z lokálních zdrojů. Díky tomu má interiér příjemnou atmosféru a nepůsobí ani příliš chladně, ani příliš hřejivě.

A pokud stále ještě přemýšlíte, co se tedy skrývá v oné kulaté věži, pak vězte, že v přízemí je sklad a v patře studovna snadno proměnitelná například v meditační místnost.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet v domě s věží?
Ano, to by bylo prima.
78,4 %
Pravděpodobně ano.
6 %
Nevím, to mě nikdy nenapadlo.
6,1 %
Asi spíš ne.
2,8 %
Ne, je to k ničemu.
6,7 %
Celkem hlasovalo 2119 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Rodina žije v pentagonu plném stromů

Zeleň, beton, dřevo a neobvyklý tvar s pětiúhelníkovým půdorysem. Tak je možné ve stručnosti popsat dům, který navrhli architekti vietnamského studia Vo Trong...

Výběr článků

Načítám