Hlavní obsah

Dům vsazený do kamene je moderní interpretací slavného skalního města

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům zakomponovaný do obrovského kamene navrhl indický architekt, designér a fotograf Amey Kandalgaonkar žijící v čínské Šanghaji. Renderové snímky jeho návrhu upoutaly okamžitě pozornost laické i odborné veřejnosti. Autor se při tvorbě projektu inspiroval skalním městem v saudskoarabské Hegře, jež bývá někdy označovaná za méně známou „sestru” jordánské Petry.

Foto: Amey Kandalgaonkar

Dům připomíná krystaly nerostu vystupující z kusu horniny.

Článek

Hegra byla vybudovaná v prvním století našeho letopočtu. Byly to hrobky vytesané do pískovcové skály s propracovanými fasádami.

„Když jsem poprvé uviděl snímky těchto do kamene vytesaných hrobů, věděl jsem, že je musím zkusit použít jako inspiraci pro svůj architektonický projekt,” řekl pro webový magazín Dezeen Amey Kandalgaonkar.

Foto: Profimedia.cz

Skalní město Hegra je méně známou sestrou jordánské Petry.

Foto: Profimedia.cz

Skalní město Petra v Jordánsku

„Někdejší stavitelé nám zanechali ohromné množství architektonického dědictví a já jsem přesvědčený, že si dokázali skvěle poradit s integrací stavebních prvků do přírodních útvarů,” cituje web architekta.

Foto: Amey Kandalgaonkar

Betonová masa prostupuje kámen skrz na skrz.

Do domu, který je do obřího skalního útvaru doslova vsazen, se přichází v místě paty vysoké šachty, která jej rozděluje téměř celý na dvě části. Právě z ní se vstupuje do vnitřních částí domu, jež jsou vytesány uvnitř kamene. Jeho rozpětí sahá až ke straně se zadním bazénem, jež není po povrchu kamene nikterak přístupná.

Šachtou se rovněž vystoupá vzhůru na první venkovní úroveň, jež má podobu podlouhlé obytné pavlače se skleněným zábradlím. Její střecha pak slouží jako první terasa, jíž opět lemuje „neviditelné” skleněné zábradlí.

Foto: Amey Kandalgaonkar

Teprve při pohledu z výšky lze tušit, jak velký dům je uvnitř asi uschován.

Odtud pak již návštěvníka zavede cesta k nejvýše položeným a nejvíce světu odhaleným prostorám domova. Tvoří je rozlehlá plošina se zabudovaným bazénem, s nímž sousedí zanořené venkovní posezení a zastřešené místnosti.

Vyřezaný průchod skrz kámen pak vede ke druhému, zadnímu bazénu, jenž není rozhodně míněn pro slabší povahy. Je totiž vysunut mimo masu kamene a má prosklené nejenom stěny, ale i dno, takže je z něj vidět do dáli, ale hlavně také do hloubky pod sebou.

Foto: Amey Kandalgaonkar

Venkovní prostory domu jsou koncipované jako soustava teras s různými funkcemi.

Jako hlavní stavební materiál zvolil architekt beton v kombinaci se sklem. Díky tomu celek pak působí jako kus horniny s krystaly vykukujícími ze všech stran. Lesk na jejich stěnách pak obstarávají již zmiňované prosklené plochy.

Foto: Amey Kandalgaonkar

Zadní bazén není nic pro citlivé povahy.

„S ohledem na členitost skal v Hegře bylo nezbytné použít jednoduché roviny a kostky, abych dosáhl vizuální rovnováhy. Začal jsem vytvořením kamene pomocí 3D softwaru, což bylo už samo o sobě spíše sochařským dílem. Při vkládání domu do skály jsem se pak snažil dodržet pravidlo, že jeho vizuální vliv z pohledu na úrovni očí bude co nejmenší a pouze při pozorování shora se prozradí skutečný rozsah zákroku,” odhaluje postup tvorby svého návrhu autor pro web Designboom.

Anketa

Jak se vám líbí tento návrh?
Ano, je to nevšední
81,4 %
Je to zajímavé
10 %
Nějak mě to neoslovilo
7,1 %
Ne, nelíbí se mi to
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 70 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům, který je z poloviny skleněný

Už na první pohled dům v nizozemské vesničce Werkhoven upoutá pozornost kolemjdoucího. Celá jeho polovina je totiž prosklená. Nevšední vzhled ale není ještě...

Výběr článků

Načítám