Hlavní obsah

Dům v korzetu soutěží o nejprestižnější evropskou cenu za architekturu

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O cenu za nejlepší evropskou stavbu Mies van der Rohe Award letos zatím soutěží 449 nominovaných, z Česka se v klání objevilo letos jedenáct působivých staveb. Jednou z nich je i pražský Dům v korzetu od ateliéru Šépka architekti. Ocelová konstrukce připomínající korzet je funkčním prvkem, umožňuje rostlinám stavbu přirozeně dekorovat.

Dům v korzetu patří k dnešním nejlepším evropským stavbám.

Článek

Působivá stavba vznikala řadu let a slouží jako klasický rodinný dům, který byl vytvořen stavební úpravou rekreačního objektu z třicátých let 20. století. „V domě žije šest osob. Jde o rodinu se čtyřmi dětmi,” říká architekt Jan Šépka.

Stavbě dominuje ocelový korzet, který ho vyztužuje a doplňuje tak jeho konstrukci. „Ocelový korzet není jen technickým prvkem, je zamýšlen i jako mřížová konstrukce na podporu popínání rostlin. Každá strana stavby má navrženou jinou druhovou skladbu rostlin. Po architektonické stránce tento korzet sjednocuje celý objekt,” vysvětluje architekt.

Stavba na první pohled trochu připomíná skleník.

Původní střecha domu byla odstraněna, což umožnilo efektivněji vyřešit problém zateplení i dispozici místností. Druhé nadzemní podlaží je zároveň v místě bývalé terasy rozšířeno o nový pokoj.

Nová střešní železobetonová deska slouží jako pochozí terasa se zahradní úpravou. Přístup na střechu rovnou ze zahrady zajišťuje obslužné schodiště, které je navrženo z boční strany stavby v rámci ocelové konstrukce.

V domě je díky výraznému prosklení hodně denního světla.

V interiéru jsou viditelné betonové bloky a betonový strop. Spolu s nosnou ocelovou konstrukcí jsou tyto materiály ponechány v jejich přirozené formě, prostor tak má brutalistní rysy.

S tím koresponduje i strohý mobilní nábytek z březové překližky v podobě spacích buněk a skříněk, které rozdělují místnosti.

I interiér je řešen trochu nevšedně.

Zda stavba v tomto ročníku soutěže Mies van der Rohe Award uspěje, se dozvíme až za delší dobu. Vyhlášení pětice finalistů je naplánováno až na duben příštího roku. Vítěz má být oznámen v květnu roku 2022.

Stavby v klání Mies van der Rohe Award jsou nominovány evropskými nezávislými odborníky, národními asociacemi pro architekturu a poradním výborem pro cenu.

Ocenění je udělováno již od roku 1987 a nese název po slavném architektovi jménem Mies van der Rohe. Ostatní stavby, které jsou za Česko nominovány, si můžete prohlédnout v našem dřívějším článku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

FOTO: archiv ateliéru Šépka architekti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám