Hlavní obsah
Venkovní zázemí přirozeně vzniklo pod předsunutým horním podlažím. V rodině jsou malé děti, které si přes léto užívají vodní hrátky v bazénu. Foto: Milan Malíček, Právo

Dům složený z geometrických kvádrů zaujme svou dynamičností i uspořádáním

Jednoduché geometrické prvky, minimalismus, účelnost a funkčnost. Tak si majitelé přáli, aby vypadal nový rodinný dům. A povedlo se. Stavba je navíc v krásné lokalitě, poblíž rozsáhlé obory a cyklostezky, které na kole pravidelně křižují.

Venkovní zázemí přirozeně vzniklo pod předsunutým horním podlažím. V rodině jsou malé děti, které si přes léto užívají vodní hrátky v bazénu. Foto: Milan Malíček, Právo
Dům složený z geometrických kvádrů zaujme svou dynamičností i uspořádáním

Původně čtyřčlenná rodina bydlela v malé řadovce, ale nároky na prostor s dětmi logicky rostly. Náhoda majitelům přihrála zajímavý pozemek na okraji Prahy, který si se známými rozdělili na polovinu.

A tak mají skvělé sousedy i samotné bydlení, protože našli architekta, s nímž si rozuměli.

Prvotní zadání

Kromě více místa a posezení na zahradě, které nové bydlení přinese, chtěli majitelé i něco navíc. Preferovali moderní dům s rovnou střechou, více koupelen v horním patře a měli i požadavek na úložné prostory v exteriéru. Přáli si zahradní domek, který nevyčnívá v prostoru, ale je hezky zakomponován do celku.

V interiéru dávali důraz na praktičnost, dostatek úložných prostor a denního světla. Za atyp lze považovat velkoformátové dlaždice o velikosti 1 x 3 m, které jsou v horní koupelně. Byly velmi náročné na instalaci, ale prostor je díky nim nyní takřka beze spár, působí kompaktně.

Bílý nábytek na míru a podlahová krytina v tmavém odstínu jsou jednotící prvek v domě. Praktické jsou vestavěné skříně na míru, které pojmou dostatek šatstva i sezonních věcí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Paní domu si pochvaluje i prostornou technickou místnost s prádelnou, kde je umístěná pračka se sušičkou. Díky tomu jsou obě koupelny vyloženě relaxační.

Zaujalo nás
Při návštěvě nás zaujaly osvětlené podhledy, které v obývací části vytvoří intimní atmosféru. A také absence vnitřních dveří v přízemí. V interiéru nijak nechybějí, protože dispozice a uspořádání logicky vytvářejí jednotlivé zóny a vzájemně se neruší.

Není to obyčejná kostka

Majitelé mají rádi jednoduchou architekturu a původní návrh připomínal krychli. Pak ale oslovili architekta Miroslava Gebase, který jim připravil zajímavější studii: dům je nyní tvořen geometrickými útvary a tvoří ho tři rozdílné tvarové masy.

Moderní rodinný dům je složen z různých geometrických tvarů. Plochu opticky rozbíjí i tři barevně odlišné fasády: bílá, světle šedá a tmavě šedá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zajímavé je, že působí dynamicky, ale nijak monumentálně. Nabízí spoustu prostoru, má praktické uspořádání, účelné vkomponování domu do zahrady. Majitelé ocenili zejména atypický vstup na pozemek, kde je zahradní domek součástí vchodu, a je tudíž zcela nenápadný.

Decentní interiér

V přízemí domu se nachází prostorná hala s úložnými prostory (na míru zhotovený nábytek), technická místnost, šatna, chodba s knihovnou, toaleta pro hosty.

Centrum domu tvoří obývací část s kuchyní, jídelnou a krbem. Kuchyň je jednoduchá, účelná. Majitelé dali přednost úložným prostorům pod linkou na úkor ostrůvkovému provedení s barovými stoličkami, které se dnes v nových kuchyních tak často objevuje.

Jednoduchá kuchyň do tvaru písmene U nabízí spoustu úložných prostor, které jsou na dosah. Majitelka oceňuje i samostatnou spížní místnost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zahrada téměř bezúdržbová

Majitelé si přáli odpočinkovou zahradu, v níž se vydovádějí děti a zrelaxují dospělí. Příjemnou částí je převislý prostor pod domem, kde je venkovní zákoutí s křesly a lehátky.

V blízkosti a správně pod dozorem je bazén, který terasou plynule navazuje na odpočinkovou část. Jde o bezúdržbový kompozitní materiál dřevoplast. Je příjemný na bosou nohu, nemá třísky, nemusí se pravidelně natírat a snadno se čistí hadicí s proudem vody.

V zahradě majitelé trávu kosí sami motorovou sekačkou, ale mysleli na dostatek závlahy, protože suché roky jsou tady. Na zahradě je retenční nádrž na dešťovou vodu a zavedena kapková závlaha, která rostlinky zalévá přímo u kořenů.

Slovo architekta
„Majitelé si přáli zahradu krytou zrakům veřejnosti. Dům je nakonec navržen tak, že u branky je po pravé straně garáž, po levé straně zahradní domek a při vstupu k hlavním dveřím se nám otevírá pohled do zahrady. Majitelé mají své soukromí nejen před procházejícími lidmi kolem domu, ale je odděleno i od sousedů. V interiéru je vyčleněn dostatek prostoru pro technické zázemí a garáž. Kuchyň je spojena s obývacím pokojem a rodina může být pospolu. Vyšší patro je navrženo pro pokoje, ložnici, šatny a koupelny,” vysvětluje architekt Miroslav Gebas z firmy Gebas atelier architects.

Technické informace

Velikost domu: dispozice 5+kk, užitná plocha 256 m² s garáží (220 m² bez garáže)

Způsob vytápění: plynový kondenzační kotel, podlahové vytápění, radiátory

Typ zdiva a izolace: zdivo Porotherm 30 Profi, minerální izolace 200 mm, kamenný obklad

Okna, podlahy: okna trojskla dřevohliníková, podlahy — keramická dlažba, vinyl, žulová dlažba na terase, stěrka v garáži

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků