Hlavní obsah
Dům na první pohled zaujme neobvyklým prohnutím střech. Foto: Norihito Yamauchi

Dům se střechou připomínající čtveřici listů skvěle zapadl na pozemek v lesích

Čtveřici různě zprohýbaných překrývajících se listů připomíná střecha víkendového domu v japonské Karuizawě, v prefektuře Nagano. Dům na pozemek uprostřed lesů navrhl tamní architekt Kentaro Ishida se svým týmem z ateliéru KIAS.

Dům na první pohled zaujme neobvyklým prohnutím střech. Foto: Norihito Yamauchi
Dům se střechou připomínající čtveřici listů skvěle zapadl na pozemek v lesích

Víkendový dům uprostřed lesů navrhl architekt tak, aby nebylo nutné žádný ze stromů rostoucích na pozemku pokácet. Ty stojí například i v přibližném středu trojúhelníku, který spolu svírají tři části, do nichž je stavba rozčleněna.

Jednotlivé části střech se mezi sebou překrývají jako spadlé listy.

Foto: Norihito Yamauchi

Dům je zasazen na pozemek obklopený lesem.

Foto: Norihito Yamauchi

Žádný ze vzrostlých stromů nebylo nutné kvůli stavbě domu pokácet.

Foto: Norihito Yamauchi

Každá z částí plní jinou funkci. Vstupuje se do nejmenší, která slouží především jako hostinská, propojením chodeb se ale návštěvník hned dostane do hlavní, jež je společenskou zónou. Zde je kuchyň propojená s jídelnou a obývacím pokojem.

Velké posuvné dveře umožňují vyjít ven na terasu a užívat si výhledu do otevřenější krajiny.

Každá střecha má svůj specifický tvar, jedna je na rozdíl od ostatních dokonce vypouklá.

Foto: Norihito Yamauchi

Víkendový dům působí na pozemku maximálně nenápadně.

Foto: Norihito Yamauchi

Přes další propojení chodeb se pak dá vstoupit do třetí podlouhlé části domu, jejíž protilehlé konce zabírají dvě ložnice. Každá z nich má svou vlastní malou koupelnu s toaletou a sprchou.

Mezi nimi je potom ještě jedna denní koupelna, kde je toaleta, umývárna, ale také sauna a elegantní bazének na zchlazení. U něj je prosklená posuvná stěna, za níž je chráněná terasa. Svou vlastní terasu má pak také každá z ložnic.

Prohnuté trámy nesoucí střechu ponechal architekt na mnoha místech v interiéru i exteriéru přiznané.

Foto: Norihito Yamauchi

Největší výhled do okolí je ze společenské části domu, která je s velkou terasou a zahradou vizuálně propojena díky obrovským oknům sahajícím od podlahy téměř až ke stropu.

Foto: Norihito Yamauchi

Výhled z ložnic směřuje na hradbu stromů, což podporuje pocit soukromí v těchto místnostech a zároveň působí na jejich obyvatele uklidňujícím účinkem. Nad ložnicemi je ještě obytné podkroví.

Nad ložnicemi je ještě obytné podkroví.

Foto: Norihito Yamauchi

Pohled z ložnic je uzavřenější, intimnější.

Foto: Norihito Yamauchi

Ústředním rysem členité stavby je ovšem jeho nevšední střecha. Její jednotlivé části připomínají listy, které jsou různě zprohýbané. A tak zatímco některé plochy jsou prohnuté, jiné jsou naopak vypouklé. Celek má působit právě jako zmiňované zkroucené listy, které dopadly na zem.

Z koupelny s bazénkem se dá vyjít na zahradu.

Foto: Norihito Yamauchi

V bezprostřední blízkosti sauny je bazének na zchlazení.

Foto: Norihito Yamauchi

Architekt pro jejich konstrukci použil trámy z laminovaného dýhového řeziva, které jsou dobře patrné nejenom při pohledu z exteriéru stavby, ale záměrně zůstaly přiznané také v interiéru.

Tvar jednotlivých střech je dobře patrný i uvnitř domu.

Foto: Norihito Yamauchi

Nejzazší z ložnic

Foto: Norihito Yamauchi

Dům je navržen jako dřevostavba a stojí na pozemku o výměře 1127 m². Sám svým obyvatelům nabízí plochu 225 m².

Model s navrhovaným tvarem krovu střechy

Foto: KIAS

Půdorys domu: 1 - ložnice, 2 - koupelna, 3 - sauna, 4 - umývárna, 5 - sprcha, 6 - terasa, 7 - obývák/jídelna/kuchyň, 8 - vstup, 9 - komora, 10 - pokoj pro hosty

Foto: KIAS

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků