Hlavní obsah
Největší devízou domu je jeho nádherný výhled. Foto: Tina Stephansenová

Dům s jasnými čistými liniemi shlíží na nekonečné vody před sebou

Jednoduché, čisté linie stavby, pozemek s nádherným výhledem, to jsou hlavní přednosti rodinného domu, který nedaleko zátoky Aarhus v Dánsku navrhli místní architekti z ateliéru Christoffersen & Weiling Architects. Majitelé se díky tomu mohou věnovat odpočinku ve svém novém domově a přitom se kochat krásou svého okolí.

Největší devízou domu je jeho nádherný výhled. Foto: Tina Stephansenová
Dům s jasnými čistými liniemi shlíží na nekonečné vody před sebou

Architekti dům navrhovali pro pětičlennou rodinu, jejímž přáním bylo co nejvíce si užívat blízké vody. Architekti proto vymysleli dům jednoduchého tvaru, který pak orientovali požadovaným směrem.

Stěna směřující k vodě je proto v maximální možné míře prosklená a nabízí panoramatický výhled.

Dům má jednoduchý tvar, který zdůrazňují čisté, jasné linie.

Foto: Tina Stephansenová

Hlavním stavebním materiálem jsou vápenopískové cihly.

Foto: Tina Stephansenová

Dalším přáním klientů bylo, aby si architekti při návrhu jejich domu vystačili s co možná nejmenším počtem materiálů. Jako hlavní stavební materiál proto zvolili vzhledem k blízkosti vody vápenopískové cihly, které mají dobrou odolnost vůči vlhku, jež doplňují prvky ze dřeva a především sklo zasazené v subtilních černých rámech.

Cihlové zdivo doplňuje především sklo zasazené do subtilních černých rámů.

Foto: Tina Stephansenová

Dřevěné rošty zdobí okolí vstupu, které je nejvíce chráněné před povětrnostními vlivy.

Foto: Tina Stephansenová

V interiéru pak cihly vystřídá čistě bílá barva zdí, dřevěné prvky zastupují především podlahy ze širokých prken masivního borového dřeva, sklo se samozřejmě objevuje i zde.

Vše doplňují bíle lakované dveře a pracovní plochy z křemence. Jak architekti poznamenávají, snažili se zde zdůraznit vztah mezi zastavěným a prázdným prostorem.

Minimalistické řešení je v domě možné obdivovat na každém kroku. Schodiště bez zábradlí, tvořené pouze stupni z masivního dřeva, působí neobyčejně lehce.

Foto: Tina Stephansenová

V přízemí je hlavní koupelna doplněna saunou.

Foto: Tina Stephansenová

Dispozice domu, jehož celková plocha podlah činí 398 m², je pak řešena s ohledem na co největší užitek ze skvělé polohy pozemku a domu na něm.

Hlavní společenská zóna tvořená kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem je v horním podlaží. Soukromé pokoje a klidnější obývací pokoj jsou v přízemí, kde je rovněž velká koupelna propojená se saunou.

Hlavní společenská místnost je umístěna v horním patře, kde se obyvatelé mohou těšit z nádherného výhledu.

Foto: Tina Stephansenová

Půdorys přízemí

Foto: Christoffersen & Weiling Architects

Půdorys horního podlaží

Foto: Christoffersen & Weiling Architects


Může se vám hodit na Firmy.cz:
Anketa
Máte rádi takto jednoduchý moderní styl?
Ano, líbí se mi
100 %
Ne, líbí se mi něco jiného
0 %
Celkem hlasovalo 2 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Související články

Výběr článků