Hlavní obsah
V prostředním patře má každý byt svou společenskou zónu sestávající z kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Foto: Jonas Adolfsen

Dům pro dvojčata nabízí identické, jen zrcadlově obrácené byty

O dvojčatech se někdy říká, že se po celý život od sebe ve skutečnosti nikdy úplně neodloučí. Tohoto pravidla se zřejmě drží i dvojice stejně narozených sourozenců, kteří se rozhodli, že když mohli společně vyrůstat, mohou spolu bydlet v jednom domě i jako dospělí, nyní už se svými rodinami. Od architektů z norského ateliéru Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL si proto v rezidenční čtvrti Osla nechali postavit společný dům - Dům pro dvojčata.

V prostředním patře má každý byt svou společenskou zónu sestávající z kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Foto: Jonas Adolfsen
Dům pro dvojčata nabízí identické, jen zrcadlově obrácené byty

Parcela rozkládající se v příkrém svahu bývala původně součástí staré ovocné zahrady. Její velkou předností je nádherný výhled na Oslofjord. Zde tedy, zhruba ve středu pozemku, dům s celkovou užitnou plochou podlah 370 m2 vznikl a rozdělil jej na dvě části, horní a spodní.

Předností pozemku je nádherný výhled na Oslofjord.

Foto: Jonas Adolfsen

Čtyřpodlažní stavba je vertikálně rozdělena na dva téměř identické, zrcadlově obrácené byty. Suterén budovy je vyčleněn pro technické zázemí, v přízemní části je na každé straně vstup do domu.

Po straně vstupu, směrem ke svahu za domem, je koupelna. Na opačné straně, s výhledem na fjord, je dvojice pokojů. Přímo proti vstupu se nachází hala s točitým schodištěm. Po něm návštěvník – ať již na jedné, nebo na druhé straně – vystoupá do prvního patra, kde má každá rodina svůj vlastní velký společenský prostor spojující kuchyň, jídelnu a obývák.

Po schodištích lze pak pokračovat do nejvyššího patra, kde jedna rodina má ještě další ložnici, zatímco druhá má stejný prostor upravený jako pracovnu. Oba byty jsou zde propojeny společným obývacím pokojem, z nějž se vychází i na terasu. Dostatek světla v interiéru domu zajišťují dva rozměrné světlíky ve střeše umístěné přímo nad točitá schodiště. Právě díky nim se sluneční paprsky dostanou i do spodních pater.

Jedinou odlišností obou bytů je místnost v nejvyšším poschodí, která na jedné straně slouží jako další pokoj, zatímco na druhé funguje jako pracovna.

Foto: Jonas Adolfsen

Dům má dřevěnou konstrukci, jež je zakotvena do betonové desky. Jednotlivá patra uzavírají ničím nezakrývané vlnité plechy z pozinkované oceli. Konstrukce je velmi flexibilní, aby bylo možné dům kdykoli upravit podle aktuálních potřeb jeho obyvatel.

Místem, kde se oba oddělené byty spojují, je obývací pokoj v nejvyšším patře.

Foto: Jonas Adolfsen

Právě s ohledem na maximální flexibilitu stavby architekti navrhli modulární konstrukci, která českému divákovi může na první pohled připomínat známou stavebnici seva.

Napomáhá tomu v jistém smyslu i poněkud průmyslový vzhled, který je patrný hlavně při pohledu na místa, kde se stýká trámová kostra se stropy.

Dům vyrostl na místě, kdy bývala stará ovocná zahrada.

Foto: Jonas Adolfsen

Fasády domu, jejichž nápadným prvkem jsou obnažené dřevěné trámy, jsou obloženy HPL panely (panely z vysokotlakých laminátů), jež doplňují velké prosklené plochy. Na zadní straně domu velké nosníky rámují vstup do objektu, zatímco na přední straně na nich spočívá terasa.

Plán přízemí

Foto: Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL

Plán prvního patra

Foto: Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL

Plán druhého patra

Foto: Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL

Foto: Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků