Hlavní obsah

Domácí fitness je v kurzu

Novinky, rai

Místnost pro relaxaci je v současné době obvyklou součástí nových domů. Kromě populární sauny do nich majitelé nemovitostí stále častěji umisťují právě domácí posilovnu. Po zvážení kladů a záporů se musíte rozhodnout, kam ji v domě umístit.

Článek

Pokud je dům teprve ve fázi nákresů, je situace jednodušší. "Ideální je vyhradit posilovně samostatnou místnost s dobrým přísunem čerstvého vzduchu. Jestliže je možné propojit fitness s terasou, lze hovořit o ideálu. Není nad to se v pěkném počasí protáhnout na sluníčku, případně na vzduch vytáhnout trenažéry pro aerobní cvičení," říká  Ondřej Varga ze společnosti Kettler.

Pozor na schody - pokud je to jen trochu možné, volte místnost se samostatným vchodem zvenčí. Ušetří vám to náročné stěhování strojů přes celý byt a jejich "tahání" do schodů. Ne každý si však může dovolit vyhradit posilovně zvláštní místnost. Pro důkladný trénink na rotopedu či stepperu pak může dobře posloužit i větší ložnice či velmi oblíbený prostor v obýváku před televizí.

Při zařizování posilovny je potřeba počítat, že místnost by měla být vybavena speciálním povrchem, který přežije zvýšenou zátěž. Vhodné je na podlahu položit silnější koberec, nebo ideálně speciální pryž, která je dobře hygienicky udržovatelná a zároveň tlumí dopady závaží. Možný je však i jiný povrch: dřevo, plovoucí podlaha nebo dlažba.

Který trenažer je ten správný

Trenažér vybírejte podle svých aktuálních sportovních preferencí. Foto Kettler

Aerobní trenažéry je vhodné vybírat dle osobních preferencí, protože sport by měl být především zábavou. Někoho láká veslování, jiný je zase nadšený cyklista a třetí nedá dopustit na běhání. "Všeobecně lze říci, že jsou dva výchozí trenažéry, a to rotoped, případně ergometr, a momentálně mimořádně populární crossový (eliptický) trenažér. Ten lze ve většině případů zvolit jako základní vybavení, protože zapojí do cvičení celé tělo, umožňuje rychle spalovat tukové zásoby a cvičení na něm je také velmi zábavné," vysvětluje Ondřej Varga.

Rotopedy, ergometry, běžecké pásy a cyklotrenažéry tvarují především dolní končetiny, crossový trenažér všechny partie kromě břicha, veslovací trenažér ramena, prsa, záda, břicho, nohy a stepper hýždě a nohy.

I příznivci silového sportu se musí nejdříve trochu protáhnout a zahřát, nejlépe na aerobním trenažéru. Stroje je pak vhodné vybírat dle zkušeností s posilováním. V případě, že nemáte velké zkušenosti, je lepší zvolit multifunkční zařízení s centrálním závažím, tzn. multifunkční věž. Odpadá  manipulace se závažím, ke změně váhy slouží jeden kolíček.

Jednoduchá manipulace

Věže jsou navíc navrženy tak, aby maximálně korektně vedly průběh cviku. Dotyčný si neublíží špatným držením těla nebo nedostatečně zvládnutou technikou. Naopak zkušeným sportovcům vyhovují většinou nejlépe klasické nakládací činky a několik variant lavic pro samostatné cviky - bench, opěrka na biceps, multifunkční polohovatelné lavice, zádové a břišní lavice. 

"Stroje by neměly zabírat více jak 1/3 plochy místnosti, při jejich vyšším "nahuštění" se bezpečnost tréninku výrazně snižuje," varuje Ondřej Varga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám