Hlavní obsah

Dětský pokoj má lákat ke hře

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětský pokoj by měl být přehledný, ale přesto hravý a pestrý. Některé praktické doplňky mohou mít takovou podobu, která rozvíjí dětskou fantazii. Čím vtipněji je pak pokoj řešený, tím lépe!

Foto: FH NÁBYTEK

Sestava dětského pokoje Bomba překvapí podobou postele. Do ceny sestavy patří díly - postel pro matraci 90x200 cm (včetně roštu), noční stolek, komoda, šatní skříň, psací stůl. Cena 17 182 Kč.

Článek

Přemíra prvků v dětském pokoji rozptyluje pozornost. Neznamená to, že v něm nemůže v době hraní vzniknout nepořádek, ale že např. před spaním každá hračka najde své místo v zásuvce, ve skříni a boxech. Navíc některé praktické doplňky zastanou roli hračky i polštáře, budíku nebo věšáku.

Foto: DEDRA

Veselý zelený budík ve tvaru žáby. Cena 280 Kč.

Prostory úložné i na hraní

V pokojích tříletých až pětiletých dětí řeší rodiče místo ke spaní nejčastěji dvoupatrovými postelemi. Je na fantazii dětí, jak si z takového prostoru vytvoří skrýše a prolézačky. Výrobci jim v tomto vycházejí vstříc plátěnými stříškami, které se uchycují na okraje postele.

Foto: BOB DĚTSKÝ NÁBYTEK

Pastelkový nábytek je charakteristický originálními tvary a barvami. Postel s čelem za 11 981 Kč, komoda se zásuvkami za 12 730 Kč, police závěsná 1872 Kč.

Řada typů dvoupatrových postelí umožňuje postele oddělit a rozmístit jinak, až jedno z dětí povyroste. Prostor ušetří sestava vrchní postele, pod níž se vejde psací stůl a vznikne malá pracovna pro školáka.

Foto: ALDO

Dětská postel vtipně řeší úložné prostory v podobě malé komody vedle schůdků a vysouvacího psacího stolu. Po jeho odsunutí vzniká pod postelí prostor na hraní. Cena za postel 6237 Kč.

V případě postele dbáme na kvalitní matraci přizpůsobenou váze dítěte, středně tvrdou a pružnou (kokosové vlákno, tzv. líná pěna atd.). U dětské postýlky by měly být mezery mezi tyčkami nejvýše 6 cm. Rošt s matrací leží přitom kolem 65 cm níže, než je horní konec postýlky.

Aby dítě při spánku z postele nespadlo, vyrábějí se různé přenosné zábrany ve tvaru vlny, lodě apod.

Foto: KIKA

Řešení pokoje Champion nenechá nikoho na pochybách, kdo místnost obývá. Skříň dvoudveřová, 2 velké police/1 šatní tyč, š. 95, v. 221, h. 59,4 cm. Cena 6690 Kč.

Foto: BOB DĚTSKÝ NÁBYTEK

Pastelkové doplňky do dětského pokojíčku. Němý sluha 2990 Kč a hodiny za 990 Kč.

V dětském pokoji nesmí chybět dětská šatní skříň, nejlépe s policemi, zásuvkami i částí s ramínky.

Ideální je snadno přemístitelný nábytek, což se dá splnit židlí na kolečkách nebo lehkým sedacím pytlem či vakem.

Foto: RELAX VAKY

I sezení může být legrace. Dětský sedací vak Žralok za 1750 Kč.

K uložení drobnějších hraček poslouží pro lepší manipulaci menší pojízdné boxy, závěsné koše (dítě bude mít oblíbené hračky na očích), větší předměty uložíme do pojízdné zásuvky pod postelí nebo skříně.

Při plánování rozmístění nábytku respektujeme i přání dítěte.

Foto: KIKA

Box Funny je ideální na hračky či jiné drobnosti. Rozměry 60 l, 58x38x32 cm, materiál plast, různé barvy. Cena 399 Kč.

Podlaha nesmí klouzat

Malé děti si hrají nejčastěji na podlaze. V domech je proto výhodou vyhřívaná podlaha, nebo alespoň hřejivější a měkčí typ krytiny, jako jsou např. plovoucí podlaha, korková podlaha, vinylové podlahy nebo marmoleum.

Foto: PUZZLAND

Pěnový koberec složený ze šestnácti dílů, s možností kombinace různého barevného provedení. Cena 695 Kč.

Koberec (třeba i kusový na místě určeném ke hraní) může být zátěžový s vlasem kolem 1 cm a lehce udržovatelný. Rozhodně by neměl ani škrábat ani klouzat.

Foto: ESPRIT HOME

Dětský koberec, na kterém se dětská noha nesmeká. Materiál: 100% polyakryl, výška vlasů: 10 mm. Za rozměr 70x140 cm od 1900 Kč.

Na trhu je dostatek koberců rozvíjejících dětskou fantazii svými vzory a barvami. Některé jsou velmi hravé, koberce z pěny izolují, a zároveň je s nimi možné hrát puzzle.

Foto: RÁJ PLYŠÁKŮ

Dětský plyšový polštářek. Pomocí suchého zipu uděláme z polštářku zvířátko. Cena 319 Kč.

Stěny v dětském pokojíčku lze oživit věšáky, barevnými samolepkami nebo tapetami.

Při výmalbě stěn nevolíme příliš křiklavé barvy, ale tlumenější, hřejivé. Kombinujeme maximálně tři barvy a jejich odstíny.

Foto: LAVMI

Vtipné tapety umožňují vstup do pohádky a snadno se udržují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám