Hlavní obsah
Výchozím bodem sedací soupravy navržené na míru je nosný sloup, kolem něhož se obtáčí bočnice pohovky ve tvaru písmene L. Sofa bylo doplněno třemi konferenčními stolky různých velikostí. Foto: Lukáš Hausenblas

Designérka v novém bytě zhmotnila všechny sny majitele

„V“ jako písmeno tvaru postaveného domu, ale také třeba jako věž. Ovšem v tomto příběhu skvěle sedí „V“ jako výborně využitý potenciál nového bytu nabízeného v atraktivním prostředí developerského projektu V-Tower, kterému vtiskla novou tvář praktického i efektního optima designérka Miroslava Pešková ze studia Mibiko.

Výchozím bodem sedací soupravy navržené na míru je nosný sloup, kolem něhož se obtáčí bočnice pohovky ve tvaru písmene L. Sofa bylo doplněno třemi konferenčními stolky různých velikostí. Foto: Lukáš Hausenblas
Designérka v novém bytě zhmotnila všechny sny majitele

Mnozí lidé by se sem bez námitek nastěhovali ihned a radovali se z luxusních materiálů použitých při realizaci zdejších bytů ve vysokém standardu. Ne však rodina majitele tohoto bytu, který cítil jeho nevyužité možnosti.

Byt vykazoval mnohá omezení, která by nevyhovovala požadavkům každodenního bydlení, a byly zde použity materiály, například koupelny v šedém a černém mramoru, které neodpovídaly jeho cítění.

Byt nabízel příjemnou atmosféru a nádhernou hru světel a stínů v závislosti na slunci plujícím během dne kolem prosklené fasády a sliboval i vysoké standardy ve všech ohledech, včetně služeb. Absence stěn při vybavování interiéru pro rodinu s dítětem však byla výzvou. Designérka musela vhodněji upravit celkovou dispozici bytu.

„Při vyšších investicích do bydlení se logicky ptáte, kolik vás stojí takzvané mrtvé metry – tedy ty, které nelze prakticky využít, ale platíte za ně. A pak je tu otázka, jak se dají přeměnit, aby se užitečnými staly, ať už pro uchovávání předmětů, pro vyšší estetiku prostoru nebo optimálně pro obojí,“ vysvětluje designérka.

Zdravý úsudek

Původní hlavní koupelna nenabízela dostatek úložného prostoru. I přes nesporně přitažlivé a velkorysé prosklení fasády působila sevřeně a poněkud těžce.

Netěšila ani poddimenzovaná vstupní chodba s dlouhou stěnou, kde byl úzký průchod a nevznikl tu dostatečný prostor pro šatní skříně a botníky, ačkoliv nabízel naopak naddimenzovaný, ale neefektivní prostor pro pračku se sušičkou, technický prostor a zbytečně velké WC.

Menší koupelna přiléhající k druhé ložnici poskytovala dobrou plochu, ovšem minimální prostor k uložení věcí, přestože daný rozměr nabízel funkčnější řešení.

Linie nábytku kopíruje tvar zdi a postupně mění svou funkci podle přechodu jednotlivými prostory – z předsíňové stěny kombinující botníky, sedačku a úložné skříňky až na podobu skříněk v kuchyni.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pokoje v zásadě vyhovovaly, pouze v hlavní ložnici se jevilo vhodnější opustit původní představu vestavěné a poměrně malé šatny, která pak příliš ultimativně určovala pozici manželské postele v prostoru.

Majitel si představoval větší a otevřenější plochu naplněnou měkkým světlem s dostatkem úložných prostorů.

Opomenout nebylo možné ani přítomnost dvou velkých podpěrných sloupů, které značně ubírají prostor nejen v ložnici, ale i v obývacím pokoji.

Způsob života

Pro Mirku Peškovou byl úkol jasný. Určující byly potřeby mladé rodiny s malým dítětem. Prostor otevřený, bezpečný, co nejvíc integrovaný, zahrnující minimum solitérních prvků. Měkkost, tlumenost a světlost, vedoucí k uvolnění a relaxaci.

Majitel s velmi náročnou profesí požadoval pro svoji rodinu oázu klidu a bezpečí. Bylo nezbytné minimalizovat chodby, počty dveří a maximalizovat prostor.

Byt ve výškové budově nabízí vždy pohled na proměnlivé nebe, což je samo o sobě krásným prvkem, na druhou stranu ho ale bylo potřeba odclonit a zajistit i větší intimitu po stranách s ohledem na okolní budovy. Otázka stylu zde nebyla určující. Pracovní koncept, designérkou nazvaný „V oblacích“, byl opřený o míchání prvků typických pro Urban Living.

Do jídelny je umístěn na míru zhotovený jídelní stůl v rozměru 1,1 × 2,5 m. Dýha desky je sesazena do písmene V a zároveň je v hranách zešikmena a zaoblena pro větší pohodlí i pohledovou lehkost.

Foto: Lukáš Hausenblas

Designérka sem vnesla přírodní struktury v dekorativním povrchu stěn i nábytkových desek. Světlo, barvy mraků a nebe, vítr a efekty přírodních materiálů vytvořily základ, od něhož se odrážela. S majitelem potřebovali souhlas s úpravami dispozic bytu i standardu vybavení. Nejprve narazili a trvalo mnoho měsíců, než se podařilo dosáhnout shody na V-Toweru, aby se vůbec mohli pustit do práce. Chtěli využít každý centimetr a byt udržet maximálně světlý a vzdušný.

Proto je téměř všechen nábytek navržený designérkou a zhotovený na míru přímo pro tento byt. Pouze v dětském pokoji se domluvili na hotových produktech, aby se později pokoj mohl snadno přizpůsobit potřebám rostoucího dítěte.

Zhmotnění snů

Přáním majitele bylo získat pohodlí pro poslech hudby, která je jeho velkým koníčkem. Proto vznikla sestava pojímající větší množství knih i desek a nabízející prostor pro gramofon Pro-Ject Signature 10, ale i pro sedací soupravu na míru inspirovanou prací designérky Patricie Urquioly.

Pro ložnici i pro obývací pokoj byly dokonce ušity i polštáře na míru. Nezvyklý zvířecí motiv byl vybrán záměrně a váže se ke stylu hudby, který má majitel v oblibě.

„Největší radost měli klienti z prosazení změny koupelen, nové dispozice ložnice a množství úložného prostoru ve vstupní chodbě. Chtěli jsme vytvořit útulný, světlem zalitý prostor, přírodní struktury, tlumenost, intimitu, ale i možnost vychutnat si plně noční pohled na nebe v celé jeho kráse,“ vzpomíná designérka a pokračuje:

„Majitelé oceňují zejména dokonalé soukromí a klid tohoto bytu, také světlo, vzduch, jeho dispozici a rozhodně i komfortní služby domu zahrnující wellness, bazén i kino pod jednou střechou. Po nastěhování je příjemně překvapily zajímavé hry světla a stínu v celém interiéru, které proměňují jeho atmosféru v průběhu dne podle intenzity a sklonu nahlížejícího slunce.“

Jak to vidí designérka

„Vždy mě těší možnost realizovat něco od začátku do posledního detailu. Zde se tato příležitost naskytla. Mezi klientem a mnou byla obrovská důvěra a tím i svoboda v samotném návrhu konceptu, ale i v jeho realizaci.

Na druhou stranu klient vždy pozorně sledoval projekt a byl velmi rychle schopen rozhodovat případné varianty řešení, stejně tak i reagovat na vzorky materiálů a barev. V realizaci jsem měla naprostou volnost. Byt jsem přebírala prázdný a v jiném půdorysu, než jsem ho v novém, a kompletně zařízený vracela. Klient se rovnou nastěhoval a od té doby se už nic neměnilo. Přibývají jen doplňky a interiér čeká na nějaká umělecká díla.“

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků