Hlavní obsah

Designéři navrhli konferenční prostory v antickém stylu, vybavení bylo z papíru

Novinky, Jana Nesvadbová

Když připadl španělskému designérskému studiu Enorme úkol navrhnout interiér pro iberoamerický kongres o sociální práci ve španělské Méridě, zdálo se, že to bude událost jako mnohé další. Španělé ale dali události nevšední šmrnc. Jako hlavní materiál pro design konferenčních prostor totiž zvolili papír a z něj pak vytvořili veškeré potřebné zařízení. Vše pak navíc ještě trefně sjednotili v antickém stylu.

Foto: Diego Blanco

Interiér kongresových prostor jasně odkazoval k antické minulosti města. Teprve po chvíli prohlížení si návštěvníci uvědomili, že antické zařízení je vytvořeno z papíru.

Článek

Papír je stále materiálem, s nímž si mnozí architekti a designéři neví rady, jiní si jej nesměle „osahávají”, ale jsou i tvůrci, kteří z něj tvoří často a rádi. Jejich díla pak vzbuzují pokaždé zaslouženou pozornost. Potvrzují totiž, že je to materiál velmi zajímavý a tvárný.

Stačí jen připomenout architekturu z papírových trubic, jíž proslul japonský architekt Šigeru Ban. [celá zpráva]

Také na domácí půdě lze objevit zajímavé designové doplňky z kartonového papíru, které vytváří mladý český designér Vojtěch Beránek. [celá zpráva]

Foto: Diego Blanco

Informační centra byla v podobě starých římských oltářů.

Autoři ze španělského studia měli při návrhu kongresových prostor na mysli dva základní cíle. Jednak chtěli navrhnout vybavení, které bude ekologické, tedy snadno recyklovatelné. Za druhé pak chtěli účastníkům události nějakým zajímavým způsobem připomenout antickou historii města, ve kterém se akce konala.

Foto: Diego Blanco

Většina zařízení je z papíru, který v nejnamáhanějších místech doplňují dřevovláknité MDF desky.

Španělská Mérida byla v roce 25 před Kristem založena římským císařem Augustem jako Emerita Augusta. Byly tu trvale umístěny dvě římské legie.

Foto: Diego Blanco

Štíty antických chrámů připomínaly stánky sponzorů kongresu. Nechybí tradiční bohaté sloupoví zakryté masivním blokem.

Z papíru designéři vytvořili nevšední prostředí na první pohled jasně inspirované starým Římem. Všechna informační místa měla podobu oltářů, na nichž Římané obětovali bohům, stánky sponzorů byly pojaté jako průčelí klasických chrámů a odpočinková relaxační zóna nápadně připomínala kolonádu s nezbytným sloupovím.

Foto: Diego Blanco

Odpočinková zóna nabízela posezení pod kartonovými replikami antických sloupů.

Základním nosným materiálem nebyl ve všech případech pouze papír, na některých místech jej pro jistotu doplnily 19 mm silné MDF desky. Podstavce sloupů pak byly z pěnové gumy.

Základním a nejvýrazněji použitým materiálem byly ovšem papírové trubky o průměru 60 mm, které po skončení kongresu skončily v místní továrně specializované právě na recyklaci materiálů.

Foto: Diego Blanco

Základním stavebním materiálem zařízení interiéru byly 60 mm papírové tubusy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům pro velkou rodinu a spoustu přátel

Nedaleko řeky Hamble, v anglickém hrabství Hampshire, vyrostl rodinný dům, jenž svou velikostí zaujme hned na první pohled. Není divu, rodina, která v něm...

Výběr článků

Načítám