Hlavní obsah

Co s jednorázovými maskami po jejich použití? Lze je proměnit v nábytek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha o snížení rizika šíření nákazy koronavirem si vyžádala po celém světě enormní spotřebu roušek. Bohužel, hlavně těch jednorázových. To vede zodpovědné lidi k úvahám, jak co nejlépe likvidovat tyto ochranné potřeby, jakmile doslouží. Jihokorejský student Kim Ha-neul přišel s myšlenkou, jak lze tyto výrobky po použití rozumně a zajímavě využít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jihokorejský student vyrábí z roušek nábytekVideo: Reuters

 
Článek

Třiadvacetiletý student nábytkářského designu v jihokorejském Uiwangu se rozhodl příslovečně zabít dvě mouchy jednou ranou. Jednak naznačit cestu, jak čelit obrovské záplavě použitých jednorázových ochranných roušek, které v současné době představují velký zdroj nečištění, a jednak, jak vytvořit zajímavý typ nábytku.

Pro potřebu svého návrhu nejprve sesbíral použité roušky ve škole, také nedaleká továrna na roušky mu věnovala nepoužitelné zmetky z výroby.

„Tato jednorázová rouška ​​na obličej, kterou nosíme, je vyrobena z elastických pásků, drátu a filtrů. Filtry, které používám, jsou z polypropylenu, což je recyklovatelný plast. Filtry jsem roztavil a transformoval do této tvrdé formy jako test. Touto metodou, s použitím formy, vyrobím nohy a poté dokončím stoličku,“ vysvětlil výrobní postup redaktorům agentury Reuters.

Kim samozřejmě nepoužívá roušky ihned po jejich sesbírání, z bezpečnostních důvodů je nechá nejprve čtyři dny stranou, aby eventuální viry uhynuly. I přesto pak sám pracuje s rouškou a v rukavicích.

Designér využívá k tvorbě nábytku kukuřičný škrob

Tipy a trendy

Materiál taví při teplotě 300 stupňů Celsia, což je dostatečně vysoká teplota na to, aby se v ní zničily veškeré živé organismy. Hotové židličky jsou proto již zcela zdravotně nezávadné.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Doufám, že vláda a společnosti přistoupí ke konkrétním opatřením, jako je například instalace sběrných boxů na roušky. Jako výtvarník rád zrecykluji nepotřebné roušky z továren a mohu z nich vytvářet nábytek, jako jsou židle, stoly nebo svítidla. To je můj cíl,” uzavřel Kim.

Reklama

Související články

Kam doma s kočkou? Do skříně

Ojedinělý kus nábytku, který svým designem nepopudí téměř v žádném interiéru jakéhokoli stylu, navrhla uznávaná švédská designérka Eleonor Moschevitzová. Skříň...

Výběr článků

Načítám