Hlavní obsah

Čím zabavit děti doma

Právo, Karolina Černá

Když nemůžeme s dětmi ven kvůli špatnému počasí nebo se doléčují z nemoci, je těžké je udržet doma v klidu. Každou chvíli se zabaví jinou hrou. Naštěstí je z čeho vybírat.

Článek

Děti mezi třemi až šesti lety potřebují pohyb a vyžadují interakci. Nemohou-li ven, byt se pro ně stává jediným a někdy dosti nudným prostorem pro hraní. Přitom i tady se mohou pohybovat a bezpečně rozvíjet své psychomotorické dovednosti, trpělivost, komunikaci a také důvtip. Minigolf, balanční desky, magnetický rybolov, dům pro panenky nebo dětskou kuchyňku zakoupíme v obchodech s hračkami, levněji také přes internet a různé dětské bazary.

Pohyb a soutěž

Lézt, šplhat a skákat mohou menší děti díky tzv. blokmodulům z pěnové hmoty. Mají různé tvary: válce, čtvrtkostky, mírný svah, tunel, prolézačky, schody, hrboly. Sestavy jednotlivých modulů obvykle zapadají do sebe, takže umožňují vytvořit různorodý terén, a přizpůsobit tak obtížnost dítěti. Ceny jednotlivých modulů se pohybují od 1000 do 8000 Kč, záleží na velikosti a typu. Například sestavu modulů schody/svah, zahrnující tři schody a mírnou vlnu, lze koupit zhruba za 4 500 Kč.

Oblíbenou zábavou je také balancování, zaměřené na koordinaci a zaměstnání všech svalů. Balanční desky jsou vyrobené ze dřeva nebo plastu, obvykle s protiskluzovou úpravou. Složitější z nich mají v sobě vyřezané dráhy, v nichž je třeba udržet kuličku, nebo ji dokonce dopravit do cíle. Existuje také balanční kolébka, s níž si mohou hrát dvě děti. Ceny balančních desek se pohybují od pár stovek po 1700 Kč.

Na míření a přesnost jsou zaměřené tzv. házecí hry. Na trhu jsou různé plastové či dřevěné výstupky, na které se házejí kroužky. Složitější variantou této hry je házecí kříž, na jehož ramenou jsou výstupky různých barev, do nichž se dítě strefuje kroužkem správné barvy. Nebo jsou jednotlivé výstupky oceněny body a ty se pak sčítají. Cena házecí hry se pohybuje od 200 Kč do 1000 Kč, podle obtížnosti.

Na podobném principu je založen magnetický rybolov. Dřevěné rybky se udicí, na jejímž konci je připevněna magnetka, chytají z ohrádky - rybníka. Složitější varianta je s udicemi s háčky, jimiž musí dítě zachytit poutko na rybím těle. Tato hra procvičuje trpělivost a soustředění. Cena podle provedení od 300 do 1000 Kč.

Svět dospělých pro děti

Svět dospělých je v některých hračkách dokonale převeden do dětské velikosti. Díky tomu si děti mohu zahrát doma vlastní minigolf nebo se stavit nakoupit v tržnici, aby si doma něco uvařily.

Hra tržnice povzbuzuje děti, aby vyjádřily, co chtějí. Zároveň je učí komunikaci s prodavačem a mohou si při placení procvičit základní počty. Ve hře je možné využít různé sestavy od prodejního stánku po drobnosti, jako jsou pokladna, váhy, skutečná solární kalkulačka, nákupní košíky včetně různého zboží, mincí a bankovek. Zde už je ale třeba počítat s investicí kolem 5000 Kč za stánek, za jednotlivosti pak od 400 Kč do 1200 Kč.

Podobně lze zařídit kuchyňskou linku i s kuchyňskými potřebami nebo dílnu pro chlapce se spoustou dílů a nářadí. Děti si při těchto hrách obohatí slovní zásobu a projevují svou osobnost. Rodiče pak mohou jednotlivé díly ke hře postupně dokupovat.

Soutěží nejen pro malé chlapce se může stát také závodění na autodráze, od jednoduchých dřevěných typů nebo koberců s kresbou města a cest, kde je nutné autíčko ručně vést, po závodní dráhu na dálkové ovladače aut.

Oblíbený je také minigolf s golfovými holemi a různými dráhami. I zde musíme počítat s investicí několika tisíc korun, levnější jsou výrobky z plastu. Děti uvítají také třeba dům pro panenky, který si mohou postupně zařizovat a prožívat s panenkami starosti a činnosti dospělých.

Bezpečné hraní

Ve víru hry stačí chvilka nepozornosti a už je tu pláč kvůli bouli na hlavě po srážce s rohem stolu, přiskřípnutí prstů do dveří nebo opření o hrnce na sporáku. Pokud děti běhají po bytě, myslíme zejména na hrany nábytku v úrovni jejich hlavy, které by měly být zaoblené.

Na ostré rohy patří speciální kryty, oboustranné samolepky. Vyrábějí se z měkkého plastu nebo gumy.

Existují levnější obyčejné průsvitné, nebo i vtipná provedení, například ve tvaru ručičky. Průsvitná ochrana rohů stolu z měkkého plastu, sada 4 kusů stojí kolem 90 Kč, ručičky, stejně velké balení, kolem 120 Kč.

Pozor také na skleněné výplně dveří (alespoň v dolní části) nebo zrcadla. Na ně dáme bezpečnostní fólie. Nejedno dítě hodilo při hře hračku do zrcadla nebo během zběsilé honičky prostrčilo skleněnou výplní dveří ruku. Bezpečnostní fólie udrží roztříštěné sklo na místě. Střepy se nevysypou, hrozba pořezání dítěte se minimalizuje. Bezpečnostní fólii lze snadno aplikovat na jakékoliv sklo - je průhledná, bez tónování, s UV filtrem. Hodí se tak na okna, výplně dveří, vitríny i zrcadla. Na běžnou výplň dveří stojí kolem 600 Kč.

Schody by měly mít protiskluzový povrch, alespoň na okrajích. Malé koberce na hladkém povrchu podlahy vyžadují protiskluzovou podložku, okraje hrubších koberců, o které lze zakopnout, připevníme páskou.

V kuchyni nejvíce hrozí spáleniny a opaření. Nemáme-li spotřebiče vestavěné ve výši pasu, stačí hrnce dávat na plotýnky u zdi nebo chránit sporák speciální zábranou. Je vyrobená z plechu, který se při vaření přichytí ke sporáku, cena za ni se pohybuje kolem 1300 Kč.

Prostor na hraní můžeme dětem vymezit žíněnkami nebo matracemi. Vyrábějí se s protiskluzovou podložkou, obvykle z polyuretanové pěny, potažené vinylem, takže se dají snadno omývat. Žíněnka o délce 200 cm, šířce 130 a tloušťce 4 cm stojí od 3500 do 5000 Kč, podle značky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám