Hlavní obsah
Cihly, dřevo a sklo, to je trojice materiálů, které stavbu charakterizují. Foto: Wang Ning

Cihlovou vilu s nápaditým půdorysem zasadili architekti do venkovské krajiny

Do zemědělské krajiny se sady a poli navrhli nový dům čínští architekti z ateliéru Archstudio. Majitel se rozhodl zbourat starou dřevostavbu, která zde původně stála, a nechal si postavit dům určený především k odpočinku a schůzkám s přáteli.

Cihly, dřevo a sklo, to je trojice materiálů, které stavbu charakterizují. Foto: Wang Ning
Cihlovou vilu s nápaditým půdorysem zasadili architekti do venkovské krajiny

Originální koncept cihlové stavby architekti odvodili z půdorysu domů s nádvořím, jimž se v Číně říká S'-che-jüan a představují v jistém smyslu v zemi tradiční typ rezidence. Jejich typickým znakem je orientace všech částí domu stojících po obvodu k centrálnímu nádvoří či atriu.

Vůči exteriéru jsou takové rezidence spíše uzavřené, naopak směrem k dvorku jsou zcela otevřené. To ovšem s sebou nese ztrátu soukromí obyvatel domu před sebou vzájemně.

Vila je vsazena do zemědělské krajiny, stojí nedaleko řeky.

Foto: Wang Ning

Dům stojí na břehu řeky, sám je uložený na soklu dlážděném cihlami.

Foto: Wang Ning

Architekti se proto rozhodli tento tradiční typ poněkud upravit a modernizovat. Centrální nádvoří umístili na sokl s dlážděnými cihlami, zastřešili a proměnili v hlavní denní zónu, kde je kromě posezení také dlouhý jídelní stůl.

Odtud do čtyř stran vystupují samostatné místnosti. Dvě z nich slouží jako ložnice, jedna jako pracovna a poslední jako kuchyň.

Vstup do domu

Foto: Wang Ning

Noční pohled

Foto: Wang Ning

Centrální prostor působí velice odlehčeně a vzdušně, téměř jako pavilon, díky prosklení všech stěn, kde k němu nepřiléhají vystupující místnosti. Ty jsou naopak zcela uzavřené a jejich zdi neotvírá žádné okno.

Centrální prostor díky proskleným rohům působí podobným dojmem jako pavilon.

Foto: Wang Ning

Posezení, dlouhý jídelní stůl a klavír určují jednotlivé zóny v centrálním prostoru.

Foto: Wang Ning

Jednou z přiléhajících místností je také kuchyň.

Foto: Wang Ning

Není to totiž ani potřeba, protože obě ložnice, stejně jako studovna, mají vlastní malou zahrádku, jež slouží zároveň jako světelná šachta pro každou z místností. Soukromí zde zajišťují perforované cihelné zdi.

Proti kuchyni je studovna. Stejně, jako dvě ložnice, i tato místnost má svou malou zahrádku, kterou přichází do místnosti světlo.

Foto: Wang Ning

Dům má cihlové zdi a betonový strop.

Foto: Wang Ning

V domě jsou dvě ložnice uložené proti sobě.

Foto: Wang Ning

Právě čtveřice pokojů je prvkem, na kterém spočívá střecha. Jejich cihlové zdi jsou sendvičové, mezi dvěma vrstvami cihel je izolace. Mezi nimi je rovněž ukryta ocelová kostra a také veškeré rozvody.

Střechy jednotlivých místností jsou betonové, vylité na místě do dřevěného bednění. Architekti záměrně ponechali tento materiál přiznaný směrem do interiéru, kde lze proto na stropech vidět otisky dřevěných latí.

Střecha zakrývající centrální plochu má dřevěný krov, jako střešní krytina posloužily šindele z páleného dřeva.

Detail perforované cihlové zdi v pokoji pro hosty.

Foto: Wang Ning

Půdorys: 1 Hlavní vstup, 2 obývací pokoj, 3 jídelna, 4 studovna, 5 kuchyň, 6 hlavní ložnice, 7 pokoj pro hosty, 8 toaleta, 9 komora, 10 terasa, 11 zahrádka.

Foto: Wang Ning

Dům stojí na pozemku o výměře 820 m2, sám pak nabízí obytnou plochu 265 m2.

Anketa
Líbí se vám cihlové domy?
Ano, to je šálek mého čaje
49.7 %
Docela ano
28.6 %
Nemám k nim vyhraněný vztah
4.5 %
Ani moc ne
14.1 %
Ne, cihlové domy se mi vůbec nelíbí
3.1 %
Celkem hlasovalo 199 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků