Hlavní obsah

Cihlovou vilu s nápaditým půdorysem zasadili architekti do venkovské krajiny

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do zemědělské krajiny se sady a poli navrhli nový dům čínští architekti z ateliéru Archstudio. Majitel se rozhodl zbourat starou dřevostavbu, která zde původně stála, a nechal si postavit dům určený především k odpočinku a schůzkám s přáteli.

Foto: Wang Ning

Cihly, dřevo a sklo, to je trojice materiálů, které stavbu charakterizují.

Článek

Originální koncept cihlové stavby architekti odvodili z půdorysu domů s nádvořím, jimž se v Číně říká S'-che-jüan a představují v jistém smyslu v zemi tradiční typ rezidence. Jejich typickým znakem je orientace všech částí domu stojících po obvodu k centrálnímu nádvoří či atriu.

Vůči exteriéru jsou takové rezidence spíše uzavřené, naopak směrem k dvorku jsou zcela otevřené. To ovšem s sebou nese ztrátu soukromí obyvatel domu před sebou vzájemně.

Foto: Wang Ning

Vila je vsazena do zemědělské krajiny, stojí nedaleko řeky.

Foto: Wang Ning

Dům stojí na břehu řeky, sám je uložený na soklu dlážděném cihlami.

Architekti se proto rozhodli tento tradiční typ poněkud upravit a modernizovat. Centrální nádvoří umístili na sokl s dlážděnými cihlami, zastřešili a proměnili v hlavní denní zónu, kde je kromě posezení také dlouhý jídelní stůl.

Odtud do čtyř stran vystupují samostatné místnosti. Dvě z nich slouží jako ložnice, jedna jako pracovna a poslední jako kuchyň.

Foto: Wang Ning

Vstup do domu

Foto: Wang Ning

Noční pohled

Centrální prostor působí velice odlehčeně a vzdušně, téměř jako pavilon, díky prosklení všech stěn, kde k němu nepřiléhají vystupující místnosti. Ty jsou naopak zcela uzavřené a jejich zdi neotvírá žádné okno.

Foto: Wang Ning

Centrální prostor díky proskleným rohům působí podobným dojmem jako pavilon.

Foto: Wang Ning

Posezení, dlouhý jídelní stůl a klavír určují jednotlivé zóny v centrálním prostoru.

Foto: Wang Ning

Jednou z přiléhajících místností je také kuchyň.

Není to totiž ani potřeba, protože obě ložnice, stejně jako studovna, mají vlastní malou zahrádku, jež slouží zároveň jako světelná šachta pro každou z místností. Soukromí zde zajišťují perforované cihelné zdi.

Foto: Wang Ning

Proti kuchyni je studovna. Stejně, jako dvě ložnice, i tato místnost má svou malou zahrádku, kterou přichází do místnosti světlo.

Foto: Wang Ning

Dům má cihlové zdi a betonový strop.

Foto: Wang Ning

V domě jsou dvě ložnice uložené proti sobě.

Právě čtveřice pokojů je prvkem, na kterém spočívá střecha. Jejich cihlové zdi jsou sendvičové, mezi dvěma vrstvami cihel je izolace. Mezi nimi je rovněž ukryta ocelová kostra a také veškeré rozvody.

Střechy jednotlivých místností jsou betonové, vylité na místě do dřevěného bednění. Architekti záměrně ponechali tento materiál přiznaný směrem do interiéru, kde lze proto na stropech vidět otisky dřevěných latí.

Střecha zakrývající centrální plochu má dřevěný krov, jako střešní krytina posloužily šindele z páleného dřeva.

Foto: Wang Ning

Detail perforované cihlové zdi v pokoji pro hosty.

Foto: Wang Ning

Půdorys: 1 Hlavní vstup, 2 obývací pokoj, 3 jídelna, 4 studovna, 5 kuchyň, 6 hlavní ložnice, 7 pokoj pro hosty, 8 toaleta, 9 komora, 10 terasa, 11 zahrádka.

Dům stojí na pozemku o výměře 820 m2, sám pak nabízí obytnou plochu 265 m2.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Líbí se vám cihlové domy?
Ano, to je šálek mého čaje
75 %
Docela ano
0 %
Nemám k nim vyhraněný vztah
25 %
Ani moc ne
0 %
Ne, cihlové domy se mi vůbec nelíbí
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Bytový dům poutá pozornost nevšední fasádou

O tom, že bytové domy nemusí být jen nudné krabice, ale že mohou mít velmi zajímavý vzhled, učí názorným příkladem nejenom obyvatele španělské Malagy architekt...

Výběr článků

Načítám