Hlavní obsah

Chebská vila Karla Kreuzingera ze začátku 20. století si styl dochovala dodnes

Novinky, Text: Zbyněk Černý, editace: Kristýna Křížová

Chebská vila průmyslníka Karla Kreuzingera z 20. století si drží stále svůj specifický půvab. Na stylovosti jí dodává elegantní kombinace hladkých ploch omítek s podezdívkou z hrubě tesaných žulových kvádrů. Fasádu vily ozdobil jen jednoduchý geometrický dekor dochovaný hlavně na některých architektonických prvcích.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Vila s adresou: Goethova 26, čp. 1108, Cheb

Článek

Na přelomu 19. a 20. století se pozornost bohatých chebských stavebníků začala stáčet do oblasti Geiersbergu, dnešní Goethovy ulice. Na hřebeni kopce s působivým výhledem do údolí řeky Ohře vyrostla jako první vila průmyslníka Karla Kreuzingera. Vila, která vznikla ve stylu rané moderny, patří k nejvýraznějším stavbám předválečného Chebu.

I když autor projektu zůstává doposud neznámý, je zřejmé, že ho zprostředkoval Kreuzingerův švagr Adolf Niklas, civilní stavební inženýr, který měl rozhodující vliv na stavební aktivity rodiny.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Vile dominuje masivní střecha.

Architekt se tvarem štítů s nápadným přesahem střechy, užitím charakteristického přízemního arkýře v uličním průčelí i dalšími detaily inspiroval stavbou od Josepha Marii Olbricha v Darmstadtu.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Interiéru dominuje obklad dřevem.

Po dispoziční stránce zaujme schodišťová hala, která spojuje reprezentativní místnosti v přízemí s privátními prostorami v horním podlaží.

Halu osvětlují dekorovaná okna s výjevem alpské jezerní a středomořské krajiny. V prostoru schodiště se zachoval dobový obklad dřevem s jednoduchým ornamentem, vestavěné skříně a skleníky.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Obyvatelé mají možnost pobývat na vzduchu, ale kryti před deštěm.

Po druhé světové válce byla rodina Kreuzingerů odsunuta a její majetek znárodněn. Později se do vily nastěhoval Okresní dům pionýrů a mládeže.

Vedle proměny suterénních místností na garáž nejvíc narušila architektonickou podobu vily železobetonová přístavba k její zadní části.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám