Hlavní obsah
Vertikálně orientované obklady fasády ve spodní části domu a jeho rozšíření v horní části z některých úhlů evokují dojem, že se člověk dívá na zvláštní strom, nikoli na dům. Foto: Jérémie Souteyrat

Na břehu jezera Nojiri-ko v japonské prefektuře Nagano vyrostla chata, která zaujme především svým velice nevšedním řešením interiéru. Ten nabízí majitelům několik úrovní, které od sebe nejsou plně oddělené, celý vnitřek domu napříč podlažími je tak propojen do jediného celku. Autorem návrhu chaty je japonský architekt Daisuke Sugawara se svým týmem.

Vertikálně orientované obklady fasády ve spodní části domu a jeho rozšíření v horní části z některých úhlů evokují dojem, že se člověk dívá na zvláštní strom, nikoli na dům. Foto: Jérémie Souteyrat
Chata na břehu jezera zaujme propojeností svého interiéru

Architekt chatu pojal jako příležitost k hledání nového způsobu propojení několika elementů – člověka, přírody, objektů a stavby. Výsledkem je dům s pěti výškovými úrovněmi, které se od sebe liší nejenom svou plochou, ale také vzájemnou vzdáleností i materiály, které na nich převládají.

Celá strana horní části domu směřující k jezeru je prosklená.

Foto: Jérémie Souteyrat

Jednou ze zajímavostí domu je prostup jeho kostry z interiéru do exteriéru.

Foto: Jérémie Souteyrat

Architekti pod vedením zkušeného Daisukeho Sugawary v domě vytvořili spoustu velice nápaditých prvků, jimiž zpochybnili zdánlivě neměnná pravidla. Díky tomu se tak to, co je na jedné úrovni stolem, jen o pár centimetrů dál proměňuje v podlahu. Jinde část, jež slouží jako podlaha, funguje jako police atd.

Dům na první pohled nadchne svou hravostí a hlavně - nápaditostí.

Foto: Jérémie Souteyrat

Prolínání prvků z exteriéru do interiéru je nejlépe patrné na úrovni terasy.

Foto: Jérémie Souteyrat

Zajímavě je řešeno také soukromí obyvatel chaty, které není nikterak narušeno, místa jako ložnice zůstávají před zraky kolemjdoucích utajena, přesto je však prakticky z každého místa uvnitř stavby nádherný výhled do okolních lesů.

Zadní strana domu je uzavřená, nabízí nejvíce soukromí.

Foto: Jérémie Souteyrat

V malé kuchyňce je veškeré nezbytné vybavení.

Foto: Jérémie Souteyrat

Podlaha jednoho z vyšších podlaží se volně proměňuje ve stůl nižšího podlaží.

Foto: Jérémie Souteyrat

Nevšedně řešený dům zaujme už na první pohled svým nezvyklým tvarem. U své paty má totiž nejmenší objem, naopak s přibývající výškou se zvětšuje jeho obvod. Vše pak uzavírá sedlová střecha asymetrického tvaru.

Vnitřní prostor domu je rozdělen do mnoha výškových úrovní a přitom neuvěřitelně provázaný v jeden celek s různými funkčními zónami.

Foto: Jérémie Souteyrat

Jednotlivé zóny v domě na sebe navazují.

Foto: Jérémie Souteyrat

Díky propojení interiéru do jednoho celku stačí k vytopení chaty jedna kamna.

Foto: Jérémie Souteyrat

Netradičně řešený dům přitom majitelům a jejich přátelům nabízí spoustu funkčních ploch určených pro venkovní relaxaci (terasa v přízemí), relaxaci v interiéru (čtenářský koutek, sauna), jídelní a kuchyňskou zónu a samozřejmě odpočinkovou zónu včetně hygienického zázemí.

Ložnice

Foto: Jérémie Souteyrat

Nejvyšší podlaží lze využít jako další prostor ke spánku, anebo jen místo pro odpočinek, či třeba soukromou meditaci.

Foto: Jérémie Souteyrat

Architekti dokázali využít i ty nejmenší prostory, které nabídlo podkroví domu.

Foto: Jérémie Souteyrat

Do chatky se vešla i malá sauna.

Foto: Jérémie Souteyrat

Plán domu

Foto: SugawaraDaisuke Architects

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků