Hlavní obsah
Dřevěná chata má celou fasádu směřující k moři prosklenou. Foto: N+P Arkitektur (12x)

Na západním pobřeží Dánska s ničím nerušeným výhledem na Severní moře navrhli architekti ze studia N+P Arkitektur moderní chatu, která ctí okolní krajinu a svou střechou plnou rozchodníků jí i přidává na kráse.

Dřevěná chata má celou fasádu směřující k moři prosklenou. Foto: N+P Arkitektur (12x)
Chata mezi dunami ozdobila své okolí zelenou střechou

Chata je zasazena do dramatické pobřežní krajiny mezi dunami jižně od města Løkken v Severním Jutsku. Kousek za ní stojí dokonce bunkr z druhé světové války, který ovšem nyní zcela mírumilovně slouží jako vinný sklep a přístřešek na palivové dříví.

Dům je zasazen na pobřeží mezi dunami.

Foto: N+P Arkitektur

Architekti dům navrhli jako dřevěný bungalov s obdélníkovým půdorysem, který k moři směřuje jednou ze svých kratších stran. Ta je také prakticky celá prosklená. Naopak zadní krátká strana s krytým hlavním vchodem je nejuzavřenější.

Od chaty je nádherný výhled na moře. Architekti je při návrhu stavby maximálně využili.

Foto: N+P Arkitektur

Kolem chaty je všude dřevěná terasa, na kterou lze vycházet ze všech místností.

Foto: N+P Arkitektur

Architekti právě přítomnosti moře podřídili i vnitřní dispozici stavby. Nejpatrnější je to na oddělení obývacího pokoje od společenské zóny. Mírným povysunutím dopředu získala tato místnost nejlepší možný výhled na pobřeží.

K dokonalé pohodové atmosféře pak přispívá krb s vložkou slibující nádherné večery, za příznivého i nepříznivého počasí.

Hlavní místnost vznikla propojením kuchyně a jídelny.

Foto: N+P Arkitektur

Zelenou střechu pokrývá koberec suchomilných rozchodníků, které přidávají zeleň okolnímu prostředí. Obzvláště hezký pohled pak bude na chatu v sezoně, kdy pokvetou.

Foto: N+P Arkitektur

Do obývacího pokoje se dveřmi vstupuje nejenom do kuchyně s jídelnou, odtud se pak dál pokračuje do hlavní ložnice. Ta je doplněna vlastní koupelnou. Za ní následuje dvojice dalších pokojů dělících se o společnou koupelnu s toaletou, která je určena i pro denní užívání. Do pokojů se vstupuje z jídelny přes malý předpokoj.

V těsném sousedství chaty je starý bunkr ze druhé světové války. Nově slouží jako vinný sklep a také je zde uschováno palivové dříví.

Foto: N+P Arkitektur

Architekti vymysleli nové využití i pro starý vojenský bunkr.

Foto: N+P Arkitektur

Chata má plochu podlah 120 m² a dalších 50 m² jí přidává terasa, na níž se vychází z každé místnosti, dokonce i z koupelen.

Materiál zvolený na fasády odpovídá náročným podmínkám vládnoucím na mořském pobřeží. Architekti zvolili prkna z tepelně upraveného jasanového dřeva. Ta mají nejenom dlouhou životnost, téměř poloviční nasákavost vodou, ale i zvýšenou rozměrovou stálost a zároveň jsou prakticky bezúdržbová.

Stejnou vlastnost má také zelená střecha pokrytá kobercem ze suchomilných rozchodníků.

Obývací pokoj je samostatný, nabízí nejlepší výhled na moře.

Foto: N+P Arkitektur

Z obývacího pokoje se vchází do hlavní ložnice.

Foto: N+P Arkitektur

Výhled z obývacího pokoje.

Foto: N+P Arkitektur

Půdorys domu: 1 - Obývací pokoj, 2 - hlavní ložnice, 3 - koupelna, 4 - pokoj, 5 - jídelna, 6 - kuchyň

Foto: N+P Arkitektur


Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků