Hlavní obsah
Rozlehlé atrium se zelení pro hry dětí. Foto: Michael Polák

Česká školka se vymyká klasickému stylu. Za svou jedinečnost získala cenu

Už žádné betonové krabice. Mateřské školy v Česku se mění. Důkazem je školka, která letos vyrostla ve Vratislavicích nad Nisou. Atypická stavba, která se inspirovala japonským stylem a do níž se vejde až 50 dětí, letos slaví velké úspěchy. Tím posledním je hlavní cena v soutěži Stavba roku Libereckého kraje.

Rozlehlé atrium se zelení pro hry dětí. Foto: Michael Polák
Česká školka se vymyká klasickému stylu. Za svou jedinečnost získala cenu

Netradiční školku v lokalitě Nová Ruda navrhli architekti Petr Stolín a Alena Mičeková. Podle Stolína se inspirovali tokijskou školkou od japonského architekta Takaharu Tezuky. Ten svou stavbu postavil tak, aby mohly děti trávit co nejvíce času volně a venku na střeše nebo v otevřeném prostoru uvnitř obklopeném učebnami.

Rozlehlé atrium se zelení pro hry dětí vzniklo i ve Vratislavicích. Obklopují ho dvě propojené úzké dvoupodlažní dřevostavby a jako závoj je obepíná plášť ze sklolaminátu.

„Tento materiál nás už delší dobu přitahuje a fascinuje svými vlastnostmi. Je to trvanlivý materiál, je průsvitný, dají se z něj tvořit různé efekty nebo různé prostory,“ popsal Petr Stolín.

Mateřská škola v Nové Rudě od architekta Petra Stolína zaujme nevšední fasádou.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Alexandra Timpau

Nezvyklé je i členění školky. Nejsou tam klasické uzavřené třídy, ale jde o otevřený prostor, kde se prolíná interiér s exteriérem.

„Děti mají možnost svobodného pohybu po celé budově. Nejen ve vnitřních prostorách, ale i po krásných terasách a po chodnících, které školku obklopují,“ pochvalovala si už při letošním otevření ředitelka školky Dana Keltnerová.

V budově je také minimum stěn a dveří, které by děti omezovaly. Uvnitř stavby jsou průhledy, otvory, lávky nebo přechody. Podle autorů projektu mají učitelky díky otevřenému prostoru větší přehled.

Děti se mohou dostat jednoduše ven a pohybovat se v prostoru vytvořeném vrstvením fasád.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Alexandra Timpau

„Celý objekt je opatřený velkými okny, která skýtají průhledy napříč stavbou. Máte šanci ze všech možných koutů vidět, kde se pohybují lidé nebo děti po objektu,“ uvedla spoluautorka stavby Alena Mičeková.

Postavení školky si vyžádalo skoro 30 milionů korun, do ní radnice pořídila vybavení za 2,3 milionu korun a přes 4 miliony stála nová silnice vedoucí ke školce. Novou školku Vratislavice postavily, protože stávající kapacita už přestává stačit.

Kromě hlavní ceny pro nejlepší stavbu v kraji zvítězila mateřská škola i v kategoriích inovací a kategorii občanských a průmyslových staveb.

Přihlášena je rovněž do soutěže Česká cena za architekturu, kterou každoročně vyhlašuje Česká komora architektů.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků