Hlavní obsah

O Českou cenu za architekturu soutěží trojice moderních mateřských škol

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi desítkami přihlášených staveb do klání Česká cena za architekturu se objevila i trojice zdařilých staveb sloužících jako mateřská škola. Jde o architektonicky různé stavby, z nichž každá má své kouzlo. Prohlédněte si stavby, ve kterých vyrůstá naše nejmladší generace.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Hořovická Školka Hvězda od architekta Petra Tučka má tvar hvězdy vepsaný do kruhu.

Článek

Zajímavou stavbou je Školka Hvězda ve středočeských Hořovicích. Jak název napovídá, budova má tvar hvězdy. Stojí za ní architekt Petr Tuček.

Mateřská škola začala vznikat před čtyřmi lety a dokončena byla v loňském roce. Idea hvězdy vepsané do kruhu se tvarově odráží v podobě stavby. Návrh školky vznikl díky inspiraci renesanční centrální vilou, s průchozími a otevřenými třídami směrem do parku.

V klání je i školka s lehce průhlednou fasádou

Kancelář architekta Petra Stolína zase soutěží s Mateřskou školou Nová Ruda, která vznikla v podobném období jako zmíněná Školka Hvězda.

Její vznik je odpovědí na rostoucí populaci v lokalitě. Budova poskytuje dětem svobodu, vybízí je k objevování, dává jim možnost přizpůsobovat si prostředí.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Alexandra Timpau

Mateřská škola v Nové Rudě od architekta Petra Stolína zaujme nevšední fasádou.

Třídy nejsou jen obdélníkové prostory, tvarově jsou úzké, vysoké a po stranách se do nekonečna rozšiřují pomocí průhledů okny.

Děti se mohou dostat jednoduše ven a pohybovat se v prostoru vytvořeném vrstvením fasád. Vnější jemná průsvitná vrstva je podle architektů hranicí mezi dětským a skutečným světem.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Alexandra Timpau

Děti se mohou dostat jednoduše ven a pohybovat se v prostoru vytvořeném vrstvením fasád.

Kancelář Archoo zase soutěží s Mateřskou školou Sedlejov. Ta začala vznikat před třemi lety a dokončena byla loni. Skromná mateřská školka je postavena v pasivním standardu a má sedlovou střechu inspirovanou tradiční vesnickou stavbou, stodolou.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Jaroslav Svoboda

Sedlejovská mateřská škola od ateliéru Archoo architektonickydobře zapadá do okolí.

Společným výtvarným prvkem prostor jsou viditelné rámy zastřešení, které připomínají kostru jakéhosi obratlovce, s horním přisvětlením pásem střešních oken.

Z herny a jídelny je možný výstup skrze francouzská okna na zastřešenou dřevěnou terasu a dále do zahrady. Pro výhled na náves, na rybník a na příchozí rodiče je v herně umístěno u podlahy velké okno.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Jaroslav Svoboda

Interiér školky je díky výraznému prosklení hodně prosvětlen.

V prestižním klání Česká cena za architekturu letos soutěží hned 183 staveb. Jde o typově velmi různorodé stavby. Vítězná stavba, která by měla být velkým příkladem pro běžnou populaci, architekty i stavaře, ale bude jen jedna. Známa bude v listopadu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám