Hlavní obsah

Česká cena za architekturu letos patří originálně pojatému Archeoparku Pavlov

Novinky, tnk

Architektonická kancelář Radko Květ získala další prestižní ocenění za své originální ztvárnění Archeoparku Pavlov. Tentokrát se pyšní oceněním Česká cena za architekturu, které vzniklo teprve nedávno. Archeopark už v loňském roce získal ocenění Stavba roku a na kontě má i řadu dalších architektonických cen.

Foto: Archiv České komory architektů, Gabriel Dvořák

Efektní hlavní vstup do podzemní části Archeoparku doplnilo vhodně zvolené osvětlení.

Článek

Česká cena za architekturu je oproti Stavbě roku udělována jen jedné stavbě. To, že Archeopark získal obě ocenění, svědčí o tom, že jde o opravdu velmi kvalitní stavbu, která si rozhodně zaslouží pozornost. Autory jsou architekti Radko Květ a Pavel Pijáček a široký tým spoluautorů brněnské kanceláře Radko Květ.

Konkurence v soutěži Česká cena za architekturu, kterou předává Česká komora architektů, byla velká. Architekti do ní na jaře přihlásili zhruba 250 děl vzniklých v letech 2012 až 2016. V čele mezinárodní poroty letos usedla nizozemská architektka Marianne Loofová. [celá zpráva]

Foto: Archiv České komory architektů, Aleš Jungmann

Podle porota je stavba významná i z mezinárodního hlediska.

Pavlov patří mezi věhlasné české archeologické lokality. Nová budova dodala Archeoparku důstojný prostor pro vystavení historicky důležitých objektů. Místo v ní našly ty nejcennější objevy. Jde o kamenné, kostěné nástroje, různé umělecké předměty, ale i kosterní ostatky člověka.

Foto: Archiv České komory architektů

Stavba podle poroty vypadá jako vypadá jako vápencové skály poházené po svažité louce.

Projekt je podle poroty uspořádán jako objevitelská cesta pojatá coby architektonická promenáda, která přitahuje návštěvníka hluboko do dramatického podzemního výstavního prostoru. Jeho pohled je směrován světlíky a pečlivě orámovanými plochami odhalujícími klíčové výhledy ven.

Archeoparku dominují betonové věže nad povrchem inspirované skalami 

Na první pohled není stavba úplně vidět, objekt se totiž nachází hlavně pod povrchem. Vidět jsou ale části bílých betonových věží, které se nacházejí nad zemí. Ty jsou podle architektů inspirovány krásami vápencových skal, které na sebe v krajině obvykle upoutávají pohled, a komornějšími jeskynními prostory.

Foto: Archiv České komory architektů, Gabriel Dvořák

Podzemní prostor působí hodně dramaticky.

Hlavní výstavní prostor, administrativní, technické a sociální zázemí jsou podle informací České ceny za architekturu umístěny ve svahu. Do exteriéru vystupují prosvětlovací věže, nálevkovitě tvarovaný vstup a výhledy.

Architektonická kancelář uvedla, že na stavbu použila hlavně soudobé materiály. Jde o monolitický beton, dubové dřevo a sklo.

Foto: Archiv České komory architektů, Aleš Ležatka

Výhledy do krajiny návštěvníkům neustále připomínají lokalitu naleziště.

Od letošního 29. listopadu do 28. ledna příštího roku bude možné vidět nejlepší díla, která uspěla v soutěži, na výstavě v pražské galerii Jaroslava Fragnera na Starém Městě. Později se výstava objeví i v Galerii architektury v Brně. Prezentovány budou i stavby, které byly v rámci soutěže oceněny mimořádnými cenami a cenami za výjimečné počiny.

Další finalisté České ceny za architekturu 2017

Dům v cihlové zahradě, Prušánky - Jan Proksa

Galerie nábytku, Brno - Vinohrady - Chybik+Kristof Architects & Urban Designers

Komunitní centrum Máj, České Budějovice - SLLA Architects

Chata u jezera, Doksy - FAM Architekti

Javornická palírna, Javornice - ADR

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám