Hlavní obsah

Ceny bytů v nejlukrativnějších lokalitách Prahy budou mírně růst i v roce 2020

Novinky, tnk

Hlavní město bude podle dat portálu Sreality.cz i v roce 2020 opět nejjistější lokalitou pro investory. Poptávka po bydlení v Praze má i do budoucna stoupat. Nejvýraznější růst populace se totiž i nadále očekává právě ve Středočeském kraji a v metropoli. Vyplývá to z predikce Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Očekává se, že ceny bydlení v některých lokalitách Prahy porostou i v roce 2020. Ilustrační foto

Článek

Poptávka po nemovitostech z hlediska počtu odpovědí na inzeráty na největším realitním portálu Sreality.cz je nejvyšší v Praze, ve středních Čechách a v Brně.

„Důvodem je fakt, že zájem o bydlení v těchto lokalitách i nadále roste a byty se zde, vzhledem k nižšímu počtu nabídek, prodávaly v roce 2019 velmi rychle, což predikujeme i pro rok 2020. K atraktivním lokalitám bezpochyby patří i města Olomouc a Hradec Králové,“ říká Hana Kořínková, manažerka serveru Sreality.cz.

Podle ní se dá očekávat, že ceny v centru Prahy lehce porostou, případně budou stabilní.

„Potenciál k růstu i nadále jasně vykazuje Praha 1 a 2. Pokud bude v Praze v příštím roce docházet k poklesům cen, tak jen v okrajových a hůře dostupných lokalitách, přičemž poklesy budou v řádu desetin procent,“ doplnila.

V Praze je zásadní dostupnost na metro

Když se podíváme na ceny u nejprodávanějších bytových jednotek 2+kk v samém centru Prahy 1 a 2 i ve vnitřních částech Prahy 3, 5, 6 a 10, u staveb v dobré kondici v blízkosti metra podle dat Sreality.cz atakovaly hodnotu 105 až 120 tisíc korun za metr čtvereční podlahové plochy. Okolo 90–100 tisíc korun se prodávají byty v širší části Prahy 7 a v lokalitách Prahy 10, 3, 5 a 6 navazujících na zástavbu v centru, které jsou dostupné na metro v docházkové vzdálenosti.

„Bavíme se o mediánu cen u nemovitostí s dobrou sociální a občanskou vybaveností v okolí,“ upřesňuje Kořínková.

Docházková vzdálenost metra například zvyšuje cenu nových bytů v Praze v průměru o 4 tisíce korun za metr čtvereční.

Z analýzy developerské společnosti Central Group, která vyčíslila cenový rozdíl mezi průměrem trhu a vybranými pražskými projekty nacházejícími se v okruhu maximálně 300 metrů od stanice metra, vyplývá, že zatímco průměrná nabídková cena nově postavených bytů na pražském trhu je 109 tisíc Kč za metr čtvereční, byty u metra vyjdou na 113 tisíc Kč za metr čtvereční.

Ceny ovlivňuje nárůst stavebních prací i nabídka bytů ve zrekonstruovaných budovách

Pořizovací ceny nových bytů podle společnosti Ekospol nejvíc ovlivňují hlavně dva faktory.

„Jednak je to cena stavebních pozemků, kterých je v hlavním městě kvůli dlouhodobě neaktualizovanému územnímu plánu stále méně a jsou tak čím dál dražší. Zásadní je též razantní nárůst cen stavebních prací, kdy zvláště některé řemeslné profese zdražují o vysoké desítky procent,“ vysvětluje nárůst cen nových bytů ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Podle konkurenční společnosti JRD se za růstem cen nemovitostí v Praze skrývají i další faktory. Jde o růst nabídky bytů v rekonstruovaných budovách, přiblížení bytové výstavby centru metropole a zmenšování podlahové plochy bytů.

Brownfieldy jsou místem, kde mohou vznikat nové byty

Tipy a trendy

„Za růstem průměrné ceny za 1 m² tak stojí více změna struktury nabízených bytů než samotné zdražování,“ vysvětluje obchodní ředitel JRD Pavel Krumpár. Podle společnosti tak lidé pociťují současnou situaci na trhu spíš zmenšováním prostoru pro bydlení než růstem částky, za kterou si mohou koupit zvolenou nemovitost.

Zvyšující se poptávka po bydlení v Praze a Středočeském kraji se dá očekávat i v příštích letech. „Počet obyvatel Středočeského kraje podle projekce vzroste do konce roku 2070 téměř o 36 %. Počet obyvatel Prahy by se měl zvýšit o 31 %,“ odhaduje Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky Českého statistického úřadu.

Trendem současnosti se v Praze stává zastavování tzv. brownfieldů, tedy nevyužitých či dosluhujících pozemků po zastaralých skladech, průmyslových areálech nebo nefunkčních továrnách atp.

Reklama

Související články

Dávky na bydlení se zvýší, rozhodl kabinet

Vláda v pondělí schválila nařízení, podle kterého se od ledna zvýší dávky na bydlení. Důvodem jsou čím dál dražší nájmy a poplatky za energie a plyn. Státní...

Výběr článků

Načítám