Hlavní obsah

Cenu ministra kultury za architekturu získala Zdeňka Vydrová, pomohla rozvoji Litomyšle

Novinky, tnk

Litomyšl je aktuálně jedním z mála měst, kde se dobře daří rozvíjet soudobou architekturu. Velký podíl na tom má i architektka Zdeňka Vydrová, která získala Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury. Důvodem pro udělení je právě fakt, že se výrazně podepsala na kvalitě vystavěného prostředí v Litomyšli, kde působí jako městská architektka.

Foto: archiv ČKA

Státní cenou za architekturu se letos pyšní Zdeňka Vydrová. Oceněna byla i za Galerii Pakosta v Litomyšli. Vkusná novostavba z tradičních materiálů získala letos třetí místo v soutěži o nejlépe zasazenou stavbu do historického prostředí.

Článek

Na cenu Vydrovou nominovala Česká komora architektů (ČKA). Podle Komory dnes menší východočeské městečko Litomyšl už od devadesátých let právem platí za Mekku současné architektury.

Českou komoru architektů těší ocenění o to víc, že pozici městského architekta dlouhodobě prosazuje. Je jen málo měst, kde je spolupráce s městským architektem skutečně k tak velkému prospěchu podoby města, jako je tomu právě v Litomyšli.

Foto: archiv ČKA

Vydrová je i spoluautorkou rekonstrukce Moravské galerie v Brně.

Právě pozice městského architekta je prostředkem pro udržení dlouhodobě kvalitní a funkční podoby města. Dobrou zprávou je, že Česká komora architektů aktuálně k této pozici vydala manuál. Vnímá totiž postavu městského architekta jako garanta kvalitní podoby našich měst a obcí.

Působení takového architekta v památkově bohatém městě Litomyšl je na první pohled složitým úkolem. Jak je ale vidět, i tato oblast se může rozvíjet moderním způsobem při citlivém respektování historického prostředí.

Architektkou navržená Galerie Pakosta v Litomyšli byla ostatně v letošním roce oceněna Cenou Klubu Za starou Prahu jako jedna ze tří nejlepších staveb v historickém prostředí. [celá zpráva]

Foto: archiv ČKA

Novostavba galerie Pakosta v Litomyšli má podobu menší veže, která skvěle zapadá do okolní zástavby.

Zdeňka Vydrová působí jako městská architektka už téměř čtvrt století. Dokázala vzbudit zájem veřejnosti o kvalitní architekturu. Za jejího působení v Litomyšli proběhla řada architektonických soutěží. Přispěla tak k transparentnosti v oblasti zadávání veřejných zakázek.

„Zdeňka Vydrová dokazuje, že jakýkoli úkol, s nímž se městský architekt setkává, má elegantní a čisté řešení. Zejména její citlivý a nadčasový přístup k historickému prostředí města je naprosto obdivuhodný,” uvedla ČKA.

Foto: archiv ČKA

Vydrová je spoluautorkou rekonstrukce a dostavby pavilonu G pro Brněnské veletrhy a výstavy.

Podobný rozvoj moderní architektury jako v Litomyšli se odehrává i v oblasti Poberounska. Dokazuje to řada staveb přihlášených do soutěže o Českou cenu za architekturu. [celá zpráva]

Architektka Zdeňka Vydrová (*1958)

  • absolvovala Fakultu architektury VUT v Brně
  • pracovala ve Stavoprojektu Brno v ateliéru Viktora Rudiše
  • v roce 1991 založila vlastní architektonickou kancelář
  • od roku 1992 pracuje externě jako městská architektka v Litomyšli
  • v loňském roce začala působit ve stejné funkci v Tišnově

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám