Hlavní obsah

Byt v domě ze 16. století renovovali s láskou i úctou k památce

Byt v měšťanském domě z období 16. století byl dva roky neobývaný. Noví nájemníci ho vlastními silami přebudovali na svěží a útulný interiér, ve kterém tak rádi přebývají, že i pouhé bytí doma považují za svého koníčka.

Foto: Lukáš Hausenblas

Bílá kuchyň se středovým varným ostrůvkem

Článek

„I když nejsem žádná královna facebooku a dalších sociálních sítí, tohle se mi fakt povedlo. Přidala jsem se do skupiny Skandinávský design a objevila tam Jarušku, která se pochlubila svou vánoční výzdobou. Pečlivě jsem na fotkách prozkoumala pozadí stromečků, větví, svíček a věnců a za dekoracemi vytušila úžasný interiér.

Autorku jsem oslovila a k mému velkému překvapení doputovala zpráva přes messenger tam, kam měla, Jaruška se ozvala a s focením souhlasila. No, a teď můžete obdivovat výsledek. Škoda jen, že jsme s vámi, čtenáři, nemohli sdílet pohodovou atmosféru při focení a vynikající domácí dobroty, připravené osobně hostitelkou,” popisuje autorka.

Architekti a dělníci v jednom

Když se Jaruška s Mírou poohlíželi po novém bydlení, naskytla se jim nabídka bytu k dlouhodobému pronájmu, a to přímo v historickém centru města. Hned, jak do něj vstoupili, jim bylo i přes jeho neutěšený stav jasné, že tohle je to pravé, co hledají.

Byt měl fantastickou atmosféru a krásný výhled přímo na náměstí. Oba jsou manuálně zruční, takže se nebáli ani důkladnější rekonstrukce, kterou si víceméně dělali sami. Na odborné práce si samozřejmě přizvali elektrikáře, instalatéra a zedníka, ale obešli se bez architekta a dalších pomocníků.

Foto: Lukáš Hausenblas

Paní Jaruška dokáže i z březové větve přinesené z lesa udělat vkusnou dekoraci.

Přestože jde o dům z 16. století, jediným omezením bylo, že památkáři trvali na zachování dřevěného táflování (kazetový obklad výklenku u oken) a štukovaného ornamentu na stropě. To partnerům vůbec nevadilo a obojí pojali jako ozdobu interiéru, která se se zvoleným stylem zařízení doplňuje.

Po vyřízení agendy začal únavný kolotoč, kdy partneři chodili přes den do práce a po večerech budovali byt. Likvidovali pozůstalý nábytek po předchozích majitelích, sundávali šest vrstev výmalby a rovněž několik vrstev obkládaček v koupelně a kuchyni.

Nádherný historický interiér osvěžily designérky moderními prvky

Tipy a trendy

Původní parkety se nepodařilo zachovat, a tak Míra pokládal novou vinylovou podlahu, což byl jeden z největších oříšků, neboť dům má křivé zdi i podlahy.

Denně také vynášeli z bytu ven tuny odpadu a dovnitř zase tuny materiálu. Díky tomu, že se do práce vrhnuli s plným nasazením, měli za tři měsíce hotovo a mohli se nastěhovat.

Drobné dispoziční úpravy

Aby bylo bydlení přesně podle představ majitelů, museli mírně pozměnit dispozici. Původní kuchyň byla na místě dnešní koupelny a šatny, tedy v tmavé a malé místnosti bez oken. Jaruška ji přesunula do rohu největší místnosti, která je nově spojená s obývákem a jídelnou. Šlo to ale jen díky tomu, že tam bylo možné natáhnout vodu i odpady.

Z původní kuchyně vznikla koupelna s přilehlou šatnou. Z původní koupelny je technická místnost.

Další drobnou stavební úpravou bylo zbourání malé polopříčky v obýváku a upravení výklenku mezi hlavní místností a pokojíkem, aby byl více funkční.

Autor: Lucie Martínková, bydlenimagazin.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám