Hlavní obsah

Byt cestovatelů zaujme na první pohled dialogem mezi pestrostí a strohostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domovu, v němž hraje důležitou roli přiznaný beton a černé kovové konstrukce, vládne cestovatelský duch a prozrazuje tak jeden z hlavních koníčků majitelů. Interiér bytu v čtvrti Consolação v brazilském São Paulu navrhl místní ateliér Hoearquitetura.

Foto: Manuel Sá

Velká barevnost a pestrost zvláště vyniknou při nasvícení.

Článek

Majiteli bytu je pár milující cestování, setkávání přátel, vaření a hry. Architekti se proto snažili během rozhovorů a společných chvil odhadnout, jaký styl zařízení domova by jim nejlépe vyhovoval.

Nakonec vymysleli řešení, jehož podstatou jsou dva velké prostory. První je obývací část, která integruje čtyři původně rozdělené místnosti (obývací pokoj, kuchyň, servisní zónu a jednu z ložnic) a přeměňuje ji na jedinečný a plynulý prostor pro vaření, bydlení, barové a herní aktivity.

Druhou část bytu lze označit jako soukromou. Ta zabírá prostor původně tvořený dvěma ložnicemi a částí koupelny. Zde se nyní nachází ložnice, šatna a bublinková vana. Původní koupelnu architekti rozdělili do dvou částí, jednu tvoří již zmiňovaná koupelna soukromé zóny, druhá pak funguje jako koupelna společenská, u denní zóny bytu.

Architekti se v bytě snažili navodit městskou až mírně industriální atmosféru, proto přiznali původní betonovou konstrukci a některé zdi z pálených cihel, stejně jako elektroinstalace.

Při volbě svítidel tým architektů pod vedením Cecilie Hoeové vsadil na kombinaci nepřímého a přímého osvětlení pomocí LED profilů a spotů.

Nábytek v kombinaci kovu a dřeva

Industriálnímu duchu vychází vstříc i nábytek ze zpracovaných kovů a dřeva. Příkladem může být například knihovna hravým způsobem kombinující kovové profily, barevné skleněné boxy, MDF lakované desky, dřevo a LED osvětlení.

Kromě vybavení pro hry jsou v ní umístěné upomínkové předměty, terárium, část baru a pracovní stůl.

V útulném bytě mají rodiče klid na práci a dcera spoustu místa na hraní

Tipy a trendy

Ústředním bodem kuchyně je pak ostrůvek s kovovými policemi zavěšenými od stropu. Největší pozornost ale přitahuje jídelní stůl s deskou z recyklovaného dřeva uloženou na kovové kostře.

Pozornost věnovali architekti orientaci baru. Ten je umístěný tak, aby člověk u něj sedící měl výhled na rušnou ulici za oknem. Právě toto místo je zamýšleno pro pohoštění přátel skleničkou alkoholu. Polykarbonátový panel s vestavěným RGB LED osvětlením dotváří párty náladu.

Foto: Manuel Sá

Obývací pokoj je rozdělen do dvou částí a přitom tvoří jeden celek.

Velmi zajímavým prvkem obývacího pokoje je pak pohovka ve tvaru S, navržená a vyrobená na míru, aby přirozeným způsobem propojila obývací, herní a barové prostory. Skládá se z modulů, které lze přeskupovat podle příležitosti.

Ložnice s japonskou postelí

Cestovatelský duch je dobře patrný v ložnici. Ta je pojata vcelku netradičně s cílem vytvořit útulné útočiště. Architekti pro ni navrhli japonskou postel s dřevěnými panely, zrcadly, nepřímým osvětlením a otevřenou skříní.

Mladý pár si přál praktický a pohodlný byt, dostal mátový bonbonek

Tipy a trendy

Ložnice je navíc vizuálně propojena s koupelnou, jejíž pýchou je vana s chromoterapeutickým světlem a sprchová věž se systémem trysek.

Jak přiznávají autoři, zájmy a záliby partnerů je přiměly k tomu, aby svým způsobem překročili vlastní stín a zkusili se dívat na věci trochu jinak, než byli dosud zvyklí.

„Museli jsme přijít s řešeními, která byla v oblasti interiérového designu nová a odlišná od většiny tradičních. Každý prvek a kus nábytku musel být navržen tak, aby odpovídal životnímu stylu a vkusu majitelů, což projektu dodalo hodně osobitosti,” říkají.

Anketa

Také si rádi doma vystavujete suvenýry z cest?
Ano, samozřejmě, máme jich doma už spoustu.
22,5 %
Nu, pár jich doma také máme.
25,4 %
Ani moc ne.
18,2 %
Ne, jsou to jen zbytečné lapače prachu.
33,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 418 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám