Hlavní obsah

Bydlení v helikoptéře? I to je možné. Otec a syn ji k tomu upravili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi zajímavé bydlení s výjimečnou atmosférou nabízí všem milovníkům letectví majitel kempu na ostrově Wight na jihu Anglie Stewart Dungey. Společně se synem tu totiž mají helikoptéru z roku 1965, kterou proměnili v hodně netradiční příbytek. Při pohledu do jejích útrob člověka bezděky může napadnout, že bydlet je možné patrně všude.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Otec se synem přestavěli helikoptéru na obytný prostorVideo: Caters News/Leanne Murrell, AP

 
Článek

Vše začalo určitou náhodou. „Vrtulník jsem našel jednoho dne ve čtyři hodiny ráno při procházení nabídek na eBay, když jsem hledal nákladní auto, které bych mohl předělat. Jakmile jsem ale spatřil Wessexe, hned jsem věděl, že tohle je to pravé,” cituje dvaasedmdesátiletého Stewarta Dungeyho agentura AP.

Stewart se do aukce zapojil, a nakonec ji vyhrál. Zbývalo helikoptéru dopravit z Blackpoolu na severozápadním pobřeží Anglie na ostrov Wight, který leží v Lamanšském průlivu. Vše se ale podařilo a do kempu s různými chatkami i upravenými dodávkami k přespávání brzy dorazila helikoptéra Westland Wessex XT469, jež sloužila v Královském námořnictvu během studené války jako záchranný stroj na Falklandách.

Vrtulník pak pojí s Falklandami i jeho nové pojmenování, které pro něj majitel kempu Windmill Campersite vymyslel. Stewart jej pietně pokřtil na Galahada na památku lodi RFA Sir Galahad, která byla během tamní války Argentinci zničena.

Stewart společně se svým třicetiletým synem Rhysem helikoptéru nejprve celou zbavili vnitřního vybavení, pouze pilotní kabinu ponechali s většinou původního zařízení.

Ke stroji připojili menší kabinu, skrz níž se do vrtulníku vstupuje. Celkové náklady na koupi a proměnu helikoptéry vyšplhaly nakonec na úroveň 30 tisíc liber (13 tisíc koupě, 17 tisíc proměna), tedy přibližně 887 tisíc korun (384 koupě, 503 proměna).

Během pandemie proměnili školní autobus na obytný vůz. Jeho chloubou je domácí kino

Tipy a trendy

Přístavba silně imitující styl helikoptéry slouží nejenom jako vstupní síň, ale je v ní rovněž zřízena kuchyň. S ní bezprostředně sousedí toaleta. Uvnitř helikoptéry vyrobené v roce 1965 je pak dvojice ložnic a denní zóna, od níž jsou prostory ke spaní oddělené závěsy. V každé z ložnic je dvoulůžko.

Roztomilou zajímavostí neobyčejného ubytování je dovybavení pilotní kabiny dvojicí sedadel pro piloty, která nabízejí výhled do malebného údolí. Box s původním ovládáním je zde pak proměněn na box pro uložení láhve s vínem a dvou skleniček k němu.

Majitel svérázného kempu nabízí zájemcům o výjimečné zážitky možnost helikoptéru si pronajmout. Za čtyři všední, případně tři víkendové dny 3-4 osoby zaplatí v tuto dobu 330 liber, tj. zhruba 9800 korun.

Anketa

Líbilo by se vám nocování v helikoptéře?
Ano, to by bylo báječné!
41,2 %
Asi ano. Na pár dní...
16,9 %
Nevím, moc si to neumím představit.
4,4 %
Asi spíš ne....
4 %
Ne, děkuji, po tomhle netoužím.
33,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1862 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám