Hlavní obsah

Bankéřské stolní lampy jsou ideálním doplňkem do podnikatelských pracoven

Novinky, tnk

Klasické bankéřské lampy vyniknou v každém interiéru v americkém podnikatelském stylu. Díky stínidlu lampy je možné pohodlně studovat dokumenty a počítat daně nebo úroky. Tyto retro kousky vznikají v řadě variant.

Foto: Novinky

Válečným lampám z doby 2. světové války dominovalo tmavé stínění, v retro variacích jsou tyto lampy k mání dodnes.

Článek

Podoba bankéřských lamp se od začátku 20. století příliš nezměnila. Lampy mají nadčasový design. Tento typ osvětlení má demonstrovat majitelovu zámožnost. Jsou tak často poměrně masivní s lehce oblými tvary. Lesklé materiály se zlatými nebo stříbrnými detaily jsou u těchto lamp vítaným prvkem.

Klasika má smaragdovou barvu

Nejtypičtějším stínidlem je lesklé světle zelené, které navrhl Harrison D. McFaddin. Lampy vznikaly v řadě designových variací, ale vždy se smaragdově zeleným širmem a mosazným podstavcem. Stínidla těchto lamp z opálového skla byla vyráběna v někdejším Československu pro zakázku firmy H.G. McFaddin & Co.

Foto: Sweetpea & Willow

Nejklasičtější jsou lampy se zelenými stínidly.

Stínidlo se otáčí kolem své osy a je navrženo tak, aby vrhalo maximum světla na dokumenty na pracovním stole. Lampa je na boku plochá a směrem k uživateli a k pracovní desce tak poskytuje víc světla. Ocení ji tak všichni ekonomové, bankéři i spisovatelé. Lampa se rozhodně nehodí jako lampička na noční stolek.

Foto: Novinky

Levnější varianty bankéřských lamp stojí okolo tisíce korun.

Patina lamp, drobné škrábance a oděrky nejsou na škodu. Lampy jsou hodně bytelné a měly by majiteli vydržet celá desetiletí. Klasické bankéřské lampy mají stínidlo z kovu nebo ze skla a hodně robustní základnu v oválném, čtvercovém nebo kulatém tvaru.

Foto: Eichholtz

Dvojité bankéřské lampy se uplatní u velkých stolů.

Retro lampy mají zhasínání na šňůrku nebo na řetízek, modernější typy disponují stmívačem. Při poklepání vydávají světla více nebo méně a mohou tak sloužit i jako světlo navozující intimní atmosféru.

Foto: Home Improvement Selection, Destinantion Lighting

Velkou inspirací pro designéry byla stolní lampa od designéra Christiana Della navržená okolo roku 1930. Černé lesklé stínidlo se smetanovým vnitřkem dodalo tomuto typu lamp moderní vzhled.

Foto: Formagenda, Fritz Hansen

Bankéřské lampy jsou retro kouskem, který nevyjde z módy. Pokud v bytě ale hodně šetříte místem, zkuste se inspirovat například japonskou lampou a sprchou v jednom. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám