Hlavní obsah

Atypická vila nabízí velkorysý interiér i propojení s přírodou

Stavba nízkoenergetických rodinných domů je povinností současné architektury. Tomáš s partnerkou zavrhli katalogové nabídky rodinných domků a realizovali svůj sen o osobitém energeticky nenáročném domě s prosluněnou galerií.

Foto: www.modernibyt.cz

Vila na první pohled zaujme poměrně masivní hmotou patra, lehce nesenou subtilnějším proskleným přízemím. Svými přesahy mu poskytuje stín a obyvatelům pocit ochrany.

Článek

Měli jste vy sami představu o tom, jak chcete, aby dům vypadal, nebo jste s partnerkou vybírali z návrhů architektonického studia?

Chtěli jsme si pořídit moderní designovou dřevostavbu. Dům měl být otevřený, světlý, nízkoenergetický a s pultovou střechou. Přesná forma se pak zrodila ve spolupráci s architektonickým studiem Prodesi/Domesi, v tomto směru jsme byli velmi otevřeni návrhům architekta a neomezovali se nějakým předem určeným řešením. Výsledná forma se zrodila postupně z mnoha návrhů, vizualizací, nákresů, konzultací a odráží jak náš životní styl, požadavky na moderní bydlení, tak i stanovené finanční limity.

Foto: www.modernibyt.cz

Horní část domu je bílá, což ještě zvýrazňuje její tvar. V přízemí jsou vedle velkých prosklených ploch použity dřevěné obklady, do nichž zasahuje bílá linie omítky. Tento kontrast efektně doplňuje šedá barva oken.

Původně preferovaný přízemní dům by představoval příliš mnoho kompromisů při daném rozpočtu, a tak jsme šli do kompaktnější formy a zvolili řešení typu velkých prosklených ploch a otevřeného vnitřního prostoru mezi patry. Základní návrh se rodil asi šest měsíců a pak se ještě další půlrok zpřesňoval, když vznikaly výkresy a řešily se detaily.

Jde o nízkoenergetický objekt. Co konkrétně to u této vily znamená?

V praxi u nás nízkoenergetičnost znamená, že za vytápění a ohřev teplé vody platíme v podstatě stejně jako u našeho původního bytu 2 + kk. Ohleduplnost k životnímu prostředí je pro nás také důležitá a myslíme si, že ji náš dům splňuje.

Foto: www.modernibyt.cz

Bílý interiér doplňují dřevěné trámy a obložení stěn v souladu s exteriérem stavby.

Dopomáhají k tomu jednak vlastnosti dřevostavby, ale také technologie nucené ventilace s rekuperací a solární ohřev vody. Nízkoenergetičnost a technologie domu nám umožnily zvolit levnější elektrické vytápění topnými sálavými panely a podlahovým vytápěním, přesto jsme dosáhli přijatelných provozních nákladů a ušetřené prostředky využili na vybavení interiéru pořízeného na míru.

Na první pohled zaujme první patro přesahující přes subtilní přízemí. Jaké jsou výhody tohoto architektonického řešení?

Přesahy kolem celého domu se nám líbí a navíc mají zásadní funkci. V létě brání přehřívání interiéru sluncem a v zimě je naopak interiér sluncem příjemně ohříván. A kromě toho přesahující patro umožňuje příjemné posezení na zahradě i při nepříznivém počasí.

Foto: www.modernibyt.cz

Celému interiéru vládne bílá barva. Výraznými barevnými akcenty jsou jídelní židle, svítidlo či sedací nábytek. Lehkost a vzdušnost prostoru umocňují hojné skleněné plochy.

Především v přízemí jsou velké prosklené plochy. Jaký vliv mají na vytápění domu a udržení tepla?

Orientaci domu a prosklených ploch jsme s architektem řešili i s ohledem na vytápění a přehřívání interiéru. Velká skla jsou použita na jihozápadní straně, zatímco na sever je prosklené plochy málo. Dosáhli jsme tak světlého interiéru propojeného s přírodou, což jsme si hlavně přáli. Charakter a orientace domu skutečně fungují – za slunečného zimního dne, dokonce i při mrazech hluboko pod nulou, se dům příjemně vytopí sám.

Výrazným prvkem interiéru je otevřená galerie zasahující z přízemí do prvního patra. V čem vidíte její výhody i nevýhody?

Galerie je pro nás splněný sen. Otevřený prostor koresponduje s otevřeností domu do zahrady, prosvětluje a opticky zvětšuje interiér. Prosklené plochy a prostor mezi patry tak pocitově náš dům zvětšují.

Foto: www.modernibyt.cz

Nejvýraznějším prvkem interiéru je otevřená galerie v prostoru nad jídelnou.

Navíc centrální propojení domu přes otevřený prostor usnadňuje komunikaci. Nevýhodou může být náročnější vytápění, obtížnější údržba skleněných ploch a pro někoho nepříjemný pocit z otevřeného prostoru, pokud se nahoře postaví přímo ke skleněnému zábradlí. V našem případě pozitiva jednoznačně převažují.

V interiéru dominuje bílá. Vám se nelíbí barevné interiéry? Je vůbec bílá v takové míře praktická?

Interiér vnímáme ve spojení se zelenou zahradou, dům je také zajímavý svým dřevěným obložením v kombinaci s antracitovou barvou oken a barvou podlahy. Další velké barevné plochy by tu působily rušivě. Prostor jsme oživili výraznými barevnými prvky, jako je centrální svítidlo, barevné židle, sedací souprava apod.

Foto: www.modernibyt.cz

Přízemí je velkými okny maximálně otevřeno na jihozápadní stranu do zahrady. Ze severovýchodu je dům naopak uzavřenější.

Ale hlavním oživením jsou naše děti a jejich všudypřítomné barevné hračky. Bílé čisté tvary interiéru se nám líbí, matové provedení kuchyně je z hlediska údržby bezproblémové a občasné šrámy na malbě není problém odstranit.

K vile náleží poměrně velký rovný pozemek. Plánujete ještě nějakou další výstavbu, třeba zahradní domek nebo bazén?

Plány máme ambiciózní. Dům je koncipován tak, aby v budoucnu navázal na vodní plochu přírodního jezírka s možností koupání a zřízení částečně krytého posezení. Velikost pozemku odpovídá místním zvyklostem, ceníme si vzrostlých stromů a keřů a těšíme se, až nově zasazené keře a stromy zahradu ještě zútulní a uzavřou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám