Hlavní obsah
Nevyužitá stavba se proměnila v nevšední promenádu s parkem. Foto: Archiv studia MVRDV, Ossip van Duivenbode (5x)

Architektonické studio proměnilo nevyužívaný úsek dálnice ve veřejný park

V jihokorejském Soulu proměnili architekti téměř tisícimetrový úsek již nevyužívané dálnice ve veřejný park. Výsledek práce nizozemského studia MVRDV, které proměnu navrhlo, je fantastický. Místní obyvatelé tak získali příjemnou kolonádu v jinak dopravně velmi zatížené oblasti.

Nevyužitá stavba se proměnila v nevšední promenádu s parkem. Foto: Archiv studia MVRDV, Ossip van Duivenbode (5x)
Architektonické studio proměnilo nevyužívaný úsek dálnice ve veřejný park

Hlavním cílem architektů bylo proměnit stávající stavbu na veřejnou zahradu s vyvýšenou ocelovou a betonovou konstrukcí. Zachovali její tvary, ale dali jí novou funkci.

Z dříve nevzhledné dálnice se stalo vyhledávané veřejné prostranství, které nese název Sky garden neboli Nebeská zahrada. Ta se nachází v samém srdci Soulu v neustále se měnící rušné městské oblasti.

Dálnice se stala vyhledávanou relaxační zónou.

Foto: Archiv studia MVRDV, Ossip van Duivenbode

Na dálnici v současnosti rostou nejrůznější rostlinné druhy a přeměňují ji tak na veřejný park o délce 983 metrů. Květiny a keře jsou vysazeny v celkem 645 květináčích.

Podle informací, které architektonické studio MVRDV Novinkám poskytlo, obsahuje park tisíce rostlin, stromů, keřů i květin, přibližně 228 rostlinných druhů a poddruhů. Ty mají v příštím desetiletí narůstat do svých konečných výšek.

Architekti na bývalou dálnici umístili velké množství rozměrných betonových květináčů s lavičkami.

Foto: Archiv studia MVRDV, Ossip van Duivenbode

Hlavní záměr byl jasný. Aby bylo město, a hlavně centrální nádraží, zelenější, přívětivější a přitažlivější, a aby byly propojeny zelené plochy v širším okolí. Nové mosty a schody pak spojují viadukt s nejbližšími hotely, obchody a dalšími zahradami.

Nechybí prostory kde se mohou lidé schovat před nepříznivým počasím.

Foto: Archiv studia MVRDV, Ossip van Duivenbode

V noci jsou květnináče nasvíceny a dálnice je tak působivým světelným objektem.

Foto: Archiv studia MVRDV, Ossip van Duivenbode

Jde o cenný příklad, jak přetvořit dálnici z roku 1970 na pěkné prostředí a změnit každodenní život tisíců lidí, kteří procházejí centrem Soulu.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků