Hlavní obsah
Dům na první pohled vypadá, jako by ze svahu pomalu stékal. Foto: Profimedia.cz

Architekti navrhli do příkrého svahu dům, který vypadá, jako by po něm sjížděl

Stavět dům v prudkém svahu je pro mnohé stavebníky noční můrou. Kromě toho, že se tím automaticky velice zvyšují náklady, existuje ještě navíc riziko, že nesprávně navržená stavba může jednoho dne po takovém svahu sjet. A právě tento efekt využili architekti z ateliéru DAZarchitects, když navrhli dům v příkrém svahu v libanonské osadě Chnaniir.

Dům na první pohled vypadá, jako by ze svahu pomalu stékal. Foto: Profimedia.cz
Architekti navrhli do příkrého svahu dům, který vypadá, jako by po něm sjížděl

Dům nazvaný Villa CH730 stojí na pozemku o výměře okolo 810 m² ve výšce 500 metrů nad mořem, v části země zvané Mount Lebanon. Strmě spadající parcela je na severním úbočí hory, přičemž přístupová silnice k ní je na vrchní straně. Tam tedy také začíná dům, který vypadá, jako když směrem dolů po pozemku sklouzává.

Jak podotýkají architekti, jejich klient si přál dům, který nebude zbytečně nákladný a který nabídne hezký výhled do krajiny díky velikým oknům. Navrhli tedy betonový monolit na plošině zasekané do svahu.

Ačkoli dům jako takový má relativně tradiční tvar, neobvyklého, jakoby sklouzávajícího efektu dosáhli architekti vytvořením bočních ohnutých límců pokrytých falcovaným plechem, které se na severní fasádě spojují hranatou konstrukcí ponechávající výhled kupředu skrz klientem požadovaná velká okna.

Dům při pohledu z ulice příliš výjimečně nevypadá.

Foto: Profimedia.cz

Dvě hlavní podlaží mají prosklenou celou čelní stěnu, před ní je ale ještě konstrukce, která zajišťuje stín pro interiér v horkých dnech.

Foto: Profimedia.cz

Spadavého efektu dosáhli architekti vytvořením dvou límců ze stran jinak celkem běžného domu.

Foto: Profimedia.cz

Interiér domu má plochu 567 m², rozložených do čtyř podlaží. Tím, že je dům na takto příkrém svahu, jsou ve skutečnosti jenom dvě podlaží nadzemní, dvě spodní jsou zasuta do země a slouží jako svého druhu sokl pro tu část stavby, která je ze všech stran dobře vidět a která svou celkovou podobou sklon okolního terénu věrně kopíruje.

V nejvyšším podlaží jsou ložnice majitelů a dětí a také jeden z obývacích pokojů. Toto podlaží si klienti přáli mít zařízené jako vysloveně soukromou zónu domu.

Naopak, hlavní společenskou zónou je tzv. přízemí, kam vede hlavní vstup do domu a je hned pod nejvyšším podlažím. Jsou zde obývací pokoje, jídelna a kuchyň.

Na úrovni hlavního vstupu jsou obývací pokoje s nejlepším výhledem do kraje.

Foto: Profimedia.cz

Ze druhého suterénu vede přístup na terasu s nekonečným bazénem.

Foto: Profimedia.cz

První suterén je určen především k ubytování přátel, rovněž jsou zde prostory pro rodinnou zábavu. Je zde televizní místnost, herna a další obývací pokoj. Plus ložnice pro již zmiňované hosty.

Nekonečný bazén

Nekonečné bazény neboli bazény se skrytým či ztraceným okrajem mají jednu ze stran ukrytou pod vodou přetékající ven. Obvykle jsou umístěny na vyvýšené ploše, takže při pohledu z bazénu vzniká dojem, že se hladina vody dotýká obzoru. Je nekonečná.

Výjimečně hezký efekt vzniká při umístění bazénu tak, aby „nekončící” hladina měla pokračování ve vodní ploše na obzoru.

Nejnižší podlaží domu, tzv. druhý suterén, má přístup na terasu s nekonečným bazénem. Uvnitř domu jsou pak především technické místnosti a úložné prostory.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků