Hlavní obsah

Architekti kompletně rekonstruovali mrakodrap za plného provozu firmy, jež v něm sídlí

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní sídlo společnosti Hanwha v jihokorejském Soulu si žádalo kompletní rekonstrukci, a pokud možno i nový vzhled. Architekti z nizozemského ateliéru UNStudio stáli před rozhodnutím, zda nechat budovu strhnout a na jejím místě vystavět zcela novou, anebo zda stávající budovu zachovat a kompletně rekonstruovat. I laikovi je zřejmé, že druhá varianta je náročnější. Nizozemci ale nejsou troškaři a rekonstrukci zvládli za plného provozu budovy.

Foto: Rohspace

Architekti zvládli kompletně rekonstruovat budovu za plného provozu. Vlevo je její původní vzhled, barevné snímky zachycují její novou podobu.

Článek

Hlavním důvodem, proč bylo potřeba rekonstruovat sídlo společnosti zabývající se výrobou solárních panelů, byla zastaralost budovy. Její parametry neodpovídaly současným nárokům na trvalou udržitelnost. Práci firma zadala nizozemským architektům, kteří se na navrhování výškových budov pyšnících se vynikajícími ekologickými parametry specializují.

Právě z tohoto úhlu pohledu se také rozhodli posuzovat, zda bude vhodnější původní objekt nechat strhnout a na jeho místě postavit budovu zcela novou, anebo zda má větší smysl stávající dům zachovat, ale proměnit jeho vzhled a především jej upravit tak, aby jeho náročnost a spotřeba odpovídala moderním trendům.

Ukázalo se, že rekonstrukce stavby bude k okolí mnohem šetrnější, a navíc veškeré proměny bude možné realizovat tak, aniž by stavbu bylo nutné vyklízet. Naopak, veškeré úpravy probíhaly za plného provozu sídla firmy.

Výsledkem je nově vyhlížející výškový dům se zdravým klimatem ve vnitřních prostorách, s extrémně flexibilním řešením dispozice interiéru, ale především – se zcela novou fasádou, která je schopná produkovat energii.

Architekti totiž využili toho, v čem firma vyniká - do fasády zakomponovali solární panely. S lehkou nadsázkou by se tak dalo říci, že budova sídla společnosti je zároveň jakousi reklamou na její vlastní produkty.

V Dubaji vytiskli největší budovu světa

Tipy a trendy

Rekonstrukce probíhala v pravidelných fázích. Vyřazena z provozu byla vždy pouze tři podlaží, která prošla proměnou interiéru a zároveň se měnila i fasáda. Její vzhled nyní nápadně připomíná spodek budovy v původní podobě. Zároveň připomíná při pohledu z dálky dětskou stavebnici.

Základním prvkem jsou různě velké obdélníky tvořené hliníkovými rámy, v nichž jsou zasazena izolační okna a již zmiňované solární panely. Nejednotnost obdélníků vzhled stavby nejenom oživuje, ale zároveň vytváří dojem pohybu. Hlouběji zasazená okna jsou zároveň rámy přirozeně stíněna.

Foto: Rohspace

Nestejná velikost jednotlivých oken činí fasádu nejenom vizuálně zajímavou, ale zároveň navozuje i dojem pohybu.

Foto: Rohspace

Architekti v interiéru vytvořili dvou a třípodlažní lobby, které slouží jako přirozené komunikační uzly.

Architekti při návrhu fasády brali v potaz její zeměpisnou orientaci. Severní fasáda je více otevřená, naopak jižní propouští světlo do interiéru méně.

Stejně tak hrálo roli okolí budovy. Tam, kde se nabízejí z oken hezké výhledy, je jich více. Naopak tam, kde dům sousedí příliš blízce s okolní zástavbou, je uzavřenější.

Rodina se stala dobrovolně pokusnými morčaty - bydlí v domě pod kupolí

Tipy a trendy

V interiéru se pak architekti soustředili na vytvoření příjemného prostředí, kterému vládne bohatá přehlídka dřevěných prvků. K těm nejčastějším patří vodorovně orientované lamely lemující chodby, jež působí jako elegantní prvek tlumící zároveň hluk.

Naopak, akustiku podporující obklady lze objevit v nově vytvořeném multifunkčním konferenčním sále. Novinkou jsou několikerá lobby propojující obvykle dvě až tři podlaží. Stávají se tak místem přirozených setkání a usnadňují komunikaci mezi zaměstnanci.

Anketa

Myslíte, že by se u nás také zvládla rekonstrukce tak velkého domu za plného provozu?
Ano, nepochybně.
17 %
Snad ano.
3,4 %
To opravdu netuším.
1,8 %
Těžko...
5,2 %
U nás?! Ani náhodou!
72,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1369 čtenářů.

Parametry budovy

Výška: 125,5 m

Počet nadzemních podlaží: 31

Celková plocha podlah: 57 696 m²

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám