Hlavní obsah
Architekt vymyslel pro dům zajímavou přístavbu ve tvaru tunelu. Foto: Ceavs Chua

Architekt rozšířil dům o přístavbu neobyčejného tvaru

Rodinný dům na předměstí malajského Kuala Lumpuru byl klasickou stavbou určenou do tropického prostředí. Jeho majitelé – mladý manželský pár – si jej přáli mírně upravit, novou podobu měl získat především obývací pokoj. Architekt Fabian Tan navrhl přístavbu, která přidává domu nový prostor a především zcela nový tvar.

Architekt vymyslel pro dům zajímavou přístavbu ve tvaru tunelu. Foto: Ceavs Chua
Architekt rozšířil dům o přístavbu neobyčejného tvaru

Nová část rodinného domu měla být jednoduchá, ale zároveň odvážná, popisuje svůj záměr architekt, jenž při „rušení poklidného vzhledu” začal již samotnou orientací nové části.

Zatímco veškeré dosavadní prostory domu byly rovnoběžné s na sebe kolmými hranicemi pozemku, nový objem je k nim orientovaný šikmo a kopíruje tak na půdorysu parcelu, jež je téměř trojúhelníková.

Vlastní přístavba má prostý, obdélníkový půdorys a je po jedné straně otevřená velkým proskleným otvorem, který lze zcela otevřít. Rovněž tak čelní strana je uzavřena velkými dřevěnými vraty, jež je možné kdykoli otevřít. Přístavbu lze díky tomu dokonale propojit se zahradou.

Prvkem, který přístavbu odlišuje od již existujícího domu nejvíce, je oblouková střecha, pod níž je dvojice loftů s velmi výjimečnou atmosférou.

Zatímco přední je ve skutečnosti exteriérový a slouží jako balkon pro hlavní ložnici, na nějž se vstupuje přes můstek, druhý je interiérový a je umístěný v oblasti nad jídelnou. Tento je také osvětlen díky obloukovému oknu, jež je vtipně orientováno vzhůru nohama.

Chladivý dojem podtrhuje v tropickém prostředí přiznaný beton.

Foto: Ceavs Chua

Přístavba je řešena jako velký betonový box, který architekt odlehčil velkými otvory, díky nimž může do interiéru a dále skrze něj pronikat velké množství denního světla i čerstvého vzduchu.

Zároveň vznikající hra světel a stínů vytváří dojem tajemna i hravou připomínku světla na konci tunelu.

Po přístavbě rodinný dům na pozemku o velikosti 540 m² zabírá plochu 344 m².

Anketa
Líbilo by se vám mít část domu v podobě tunelu?
Ano, to by bylo zajímavé.
25.6 %
Možná ano.
4.6 %
Bylo by mi to jedno.
0.9 %
Raději ne.
11.3 %
Kdepak, to by nebylo hezké.
57.6 %
Celkem hlasovalo 1124 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků