Hlavní obsah

Užijte si léto na čerstvém vzduchu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní grilovací sezona je v plném proudu. Ti, kdo mají zahradu, se už dávno přestěhovali na terasu či pod pergolu, ostatní na balkon. Pokud jste to ještě nestihli, vytvořte si svůj úžasný venkovní prostor, kam pozvete rodinu a pár přátel.

Foto: Outdoorchef

K balkonové sešlosti patří rodina, přátelé, dobré jídlo i pití a hlavně dobrá nálada.

Článek

Nejdůležitější je vybrat vhodné místo pro posezení. Nemělo by být příliš daleko od venkovní kuchyně, grilu či běžné kuchyně.

Nechte stůl a židle ve stínu, aby na hosty neútočily sluneční paprsky. Nemáte-li k dispozici přirozený stín, použijte slunečník, nebo postavte jednoduchý altán.

Foto: Mountfield

Altán s ležením Futosa nabízí stylové zázemí pro dokonalý odpočinek pod sluncem i v blahodárném stínu.

Při správném umístění stolu najděte rovnováhu mezi soukromím a pěkným výhledem do zahrady nebo do okolní přírody. Naštěstí existuje dost přírodních prvků, které poslouží jako ochrana soukromí.

Stolování venku

Venkovní jídelní prostor slouží jako rozšířený interiér, proto se všichni musejí cítit komfortně jako doma. Teplé dny lákají nejen k posezení na zahradě či terase, ale vybízejí také ke stolování během snídaně, oběda či večeře. Venkovní židle vybavte podsedáky či polštáři.

Foto: Flera

Okolí biobazénu je jedním z nejoblíbenějších míst v letní zahradě pro dospělé i děti.

V blízkosti posezení mějte přikrývky pro případ chladných nocí. Skvělý způsob, jak regulovat večer a v noci teplotu, je ohniště. Pro příjemný odpočinek poslouží výborně zahradní houpačky, hamaky, lehátka i postele.

Barvy místo rozzáří

Zahradní prostor je ideální příležitostí k experimentování s barvami. Léto je jasné a teplé, takže odvážné barvy se přímo nabízejí.

Dáváte-li přednost přírodnímu nábytku, pořád existují způsoby, jak prostor oživit. Polštáře, koberce, deštníky a další doplňky snadno obměníte. Prostor kolem posezení se dá také vyplnit přirozenou barvou kvetoucích rostlin.

Foto: France&son

Pusťte do zahrady barvy v podobě ubrusů, polštářků, koberců a jednoduchého zastínění.

Dostatečné osvětlení

Často se světlo podceňuje, ale letní párty trvá dlouho do noci, takže se hodí jak svíčky a lucerny, tak i klasické stropní či nástěnné osvětlení, nemluvě o oblíbených solárních lampách.

Pro náladové osvětlení lze do prostoru zavěsit řetězec světel.

Poslouchejte hudbu

Pro ty, kteří milují hudbu, by měla být součástí zahrady či terasy také soustava reproduktorů do venkovního prostředí. Jsou vyrobené tak, aby odolaly celoročně i tvrdším povětrnostním podmínkám, navíc dokonale splynou s okolím.

Foto: France&son

Vyberte dobré místo pro letní posezení, kde by nemělo chybět pohodlné sezení a dostatek světla.

Dají se naistalovat na venkovní zdi, pod krovy, na sloupy, nebo je lze umístit na venkovní nábytek. Na trhu najdete také reproduktory, které zmizí v záhonu, případně se skrývají ve schránkách, imitujících zahradní svítidla.

Kino na zahradu

Koho by nelákalo udělat si na zahradě při teplých večerech soukromou projekci? Díky jednoduchým a nenápadným úchytům umístíte plochu právě tam, kde potřebujete - na zeď, okno, terasu nebo třeba na karavan.

Projektor rozvinete a během chvíle sledujete svůj oblíbený film, pořad nebo fotografie.

Foto: Audiopro

Dnes si mohou dopřát letní kino doma i milovníci filmů, aniž by se museli z domova vzdálit.

A když skončíte, celé plátno se elegantně svine do 7 cm široké kazety. Například projekční plochy společnosti Screen Innovations Solo jsou svou flexibilitou ideální pro použití v interiéru i exteriéru. Jejich zásadní výhodou je elegantně rychlá instalace na libovolném místě.

Pozvěte kamarády

Jakmile připravíte svůj venkovní jídelní prostor, zbývá už jen pozvat dobré přátele a připravit super chutné jídlo! Pak už se pohodlně posaďte, relaxujte a užívejte si léto venku!

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám