Hlavní obsah

Na co nezapomenout při volbě interiérového schodiště

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schodiště může být designovou pýchou domu či mezonetu. Mělo by však splňovat i bezpečnostní a funkční nároky. Na které detaily nesmíme zapomenout?

Foto: JAP Future (4x)

Nášlapy točitého schodiště Tango obtáčejí středový sloup ve tvaru extravagantní dvoušroubovice, kterou tvoří masivní bukové dřevo. Stejný materiál je použit také na nášlapy a madlo jemného nerezového zábradlí.

Článek

O umístění schodiště rozhodujeme již ve fázi projektu, architekt zohlední dispozice domu či bytu a naši představu, jak by místnosti v přízemí a v patře na sebe měly navazovat.

Foto: Swn moravia

Vzhůru do nebes! Nášlapy schodiště Riva Dynamik jsou z masivního dřeva, zábradlí z kovu.

V domech bývá schodiště obvykle součástí předsíně a chodby, oddělených od obytných místností.

V mezonetu pak nejčastěji schody vycházejí z obývacího pokoje, někdy i z jídelny nebo kuchyně.

Funkční a společenské prostory jsou tak propojeny s pokoji soukromého rázu, mysleme na to zejména kvůli přenášení hluku a pachů z přízemí.

Typy pro vzdušný efekt

Točité/vřetenové schodiště je oblíbené u majitelů menších bytů. Nesmí se nám však z chůze po něm motat hlava, pravidla bezpečnosti jsou v tomto případě o to důležitější.

Jednotlivé stupně jsou upevněny buď na středovém sloupu, na vnějších stěnách, nebo uprostřed i na vnější straně.

Foto: Swn moravia

Model vřetenového schodiště Tara kombinuje ocel v nosné konstrukci a dřevo jako doplňkový prvek. Je ideální do úzkých prostor.

Potřebujeme-li lomené schodiště ve tvaru písmene L nebo U, můžeme zvolit segmentový/páteřový typ. Skládá se z jednotlivých dílů neboli segmentů, kterými vytvoříme tvar schodiště, jaký nám dovolí koncepce místnosti, přizpůsobí se totiž každému prostoru. Díky jeho variabilitě je možné s ním tzv. obejít pevné konstrukční prvky v interiéru, např. komín.

Díky absenci viditelné nosné konstrukce působí třmenové schodiště lehounce, jako by se vznášelo v prostoru. Jednotlivé stupně jsou kotveny přímo do zdi. Zvolíme-li jako jejich materiál průhledné sklo, schody budou zdánlivě neviditelné.

Foto: Jap future

Třmenové schodiště Harmony s celoskleněným zábradlím zajistí bezpečnou ochranu při chůzi po schodech. Průhledné zábradlí schodišti neubírá světlo.

Také bočnicové schodiště se bude líbit všem, kteří se chtějí vyvarovat těžkopádně vyhlížející konstrukce. Jeho nosnou část tvoří pouze kovové bočnice, kotvené do podlahy, stropu a u schodišť při stěně také do nosné zdi.

Zaostřeno na bezpečnost

Bezpečné parametry schodiště a zábradlí jsou dány normami ČSN 73 4130, ČSN 74 3305, včetně požární bezpečnosti, které by měl projektant znát a respektovat.

Foto: Jap future

Originální dekor zábradlí bočnicového schodiště vzniká laserovým vypalováním z plechu o síle 8 mm.

Důležitý je sklon schodišťového ramene s jednotlivými stupni. Mírné schodiště má sklon do 25°, běžné od 25 do 35°. Strmější je již poměrně nebezpečné hlavně pro děti a starší osoby.

Šířka schodišťového ramene je 60 cm, odvozuje se od pohodlného průchodu pro dospělého člověka. V rodinných domech je optimální rameno v šířce 120 cm, pro dva průchozí pruhy.

Rozměry, tvar stupňů (různě vykrojené, zúžené na jedné straně), ani odstup mezi nimi nesmí ohrožovat bezpečnou chůzi, stejně tak jejich povrch. Zabránit skluzu pomůže zdrsnění, drážky na stupni či protiskluzové pásky na jeho okraji.

Foto: Rako

Brzdné drážky a protiskluzový okraj keramického obkladu (schodovky) zajistí chůzi po schodech bez uklouznutí.

Ke schodišti patří zábradlí, tvoří spolu bytelný a stabilní pár. Madlo je ideálně ve výšce 110 cm nad každým stupněm schodiště.

Vodorovné příčky mohou lákat děti ke šplhání, v rodinách s malými dětmi proto raději volíme příčky svislé. Mezery mezi nimi by však měly být malé, aby jimi dítě nepropadlo. Zábradlím může být i plná stěna třeba ze skla či dřeva.

Foto: Jap future

Netradičním řešením je průběžné zábradlí, které začíná u podlahy, nebo přímo u jednotlivých schodišťových stupňů a stoupá až do patra. Je z ocelové kulatiny či z trubek, lze jej barevně sladit s konstrukcí schodiště lakováním.

Důležité je rovněž kvalitní centrální osvětlení schodiště, doplněné vhodným rozmístěním bodových světel ke stupňům schodiště.

Foto: Hornbach

Pro zvýšení bezpečnosti při chůzi v méně osvětlených částech interiéru použijeme LED pásky.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám