Hlavní obsah

Architekti navrhli prefabrikovaný dům ze slámy

Novinky, Jana Nesvadbová

Sérii prefabrikovaných domů vyrobených z přírodních materiálů navrhli ruští designéři ze studia Ecohouse Module, v jejichž čele stojí architekt Ilja Ševčenko. Základní model řady nese název S 22 a nabízí uživateli plochu právě 22 metrů čtverečních. Postupným rozšiřováním lze ale dům zvětšit až na plochu 100 čtverečních metrů.

Foto: Ilja Ševčenko (8x)

První domek byl sestaven na Krymu, na skalisku, odkud vyhlíží jako racek.

Článek

Hlavním konstrukčním prvkem stavby jsou nosné zdi tvořené prefabrikovanými panely. Ty jsou vyrobené z balíků slámy slisovaných do dřevěných rámů.

Panely mají takto šířku 200 až 400 mm. Celý dům výrobce přitom doveze na místo kus po kusu a jeho sestavení trvá dva až tři dny.

Foto: Ilja Ševčenko

Terasa nejenom rozšiřuje plochu domu v exteriéru, ale zároveň stíní jeho interiér před eventuálními zvídavými pohledy zezdola.

Foto: Ilja Ševčenko

První dům postavili na Krymu.

Jak uvádějí architekti, takto vytvořené zdi mají dvakrát lepší tepelně izolační vlastnosti než dřevěné zdi a v porovnání s cihlovými zdmi jsou lepší dokonce trojnásobně.

Tepelné ztráty domu tak odpovídají evropskému standardu pro pasivní stavby, dodávají.

Foto: Ilja Ševčenko

Pohled z loftu, kde je spací zóna.

Jako hlavní výhodu zvolené technologie výroby ovšem architekti zdůrazňují ekologické aspekty. Izolace z lisované slámy je totiž obnovitelným přírodním zdrojem, který lze využít kompletně. Nezanechává žádný odpad, který by bylo nutné dodatečně likvidovat.

Navíc lisovaná sláma není hořlavá a ani se z ní neuvolňují žádné škodliviny.

Foto: Ilja Ševčenko

Domek má dvě výškové úrovně. Ve spodní je kuchyňka, denní zóna a maličká koupelna s toaletou, umyvadlem a sprchovým koutem. (Ta je za bílými dveřmi.)

Foto: Ilja Ševčenko

Dům lze zařídit i ledničkou a pračkou.

Nejmenší dům stojí na Krymu, je umístěn na skalnatém pobřeží, kde sedí jako racek. Je doplněn terasou, odkud je možné kochat se krásami okolní krajiny, a především nabízí jinak nedostupný pohled z výšky okolo pěti metrů.

Zároveň terasa chrání soukromí obyvatel domu, protože nedovoluje nahlížet zespoda dovnitř skrz veliké okno v přední části.

Foto: Ilja Ševčenko

Nosné stěny domu jsou tvořené panely ze slisované slámy v dřevěných rámech.

Dispozice domku v základním provedení je jednoduchá. Prostor o šířce 3 m slouží jako denní zóna, kde je místo pro stolek se židlemi, je zde kuchyňka vybavená varnou deskou, dřezem i lednicí.

Za kuchyňkou se vstupuje do úzké koupelny s umyvadlem, toaletou a sprchovým koutem, do níž lze umístit i pračku. Nad kuchyňkou a koupelnou je pak loft sloužící jako ložnice. Zde je dost místa pro plnohodnotnou manželskou postel.

Domek má sedlovou střechu, díky čemuž je v interiéru v nejvyšším bodě výška jemně přes 6 m.

Foto: Ilja Ševčenko

Tiché večery. Na terase...

Dům je vybaven solárními panely, které mu zajišťují 70 až 100 procent energie nezbytné k jeho provozu. Odpady jsou řešeny autonomně.

Cena základního modulu s plochou 22 m² stojí v přepočtu přibližně 387,2 tisíce korun.

Foto: Ecohouse Module

Nákres základního modulu i jeho dalších možných rozšíření

Foto: Ecohouse Module

Loft základního modulu

Foto: Ecohouse Module

Řez domem

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Zaujal vás nápad mít dům postavený ze slisované slámy?
Už v podobně řešeném domě bydlíme
2,2 %
Ano, je to zajímavá myšlenka
75,8 %
Nevím, takhle jsem nad tím nepřemýšlel/a
3,3 %
Ne. Nezaujalo mě to
18,7 %
Celkem hlasovalo 91 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Bramborový dům, ve kterém lze bydlet

Příbytky, které tvarem připomínají nějaký jiný předmět, mají své kouzlo. I kdyby to mělo být něco tak všedního a přízemního, nebo spíše už podzemního, jako je...

Výběr článků

Načítám